Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, potrebuji uklidnit. 😄
Mám pár dní do porodu, nejpozději příští neděli bude miminko s námi. Celý život jsem se těšila na mateřství a ani porodu jsem se nebála (a stále nebojím). Nicméně mě poslední dny přepadají úzkostné stavy z té velké životní změny. Nejradši bych teď porod oddálila ještě o rok.😄 Přestala jsem se těšit, protože se bojím, jaké to bude starat se o někoho dalšího a ne jen o sebe, jestli to budu zvládat a bude se mi to líbit…Najednou je mi i líto, že po 6 letech už nebudeme s chlapem jen my dva. A v neposlední řadě se bojím toho, že pokud se nedostaneme na nadstandard, budu první dny na mimčo sama, nebudu vědět, co s ním dělat a ještě mě u toho bude sledovat jiná ženská. Měl někdo podobné obavy a změnilo se to po porodu nebo si to sedlo až později? Doufám, že jsou mé myšlenky aspoň trochu normální a není to náběh na nějakou poporodní depresi…🙁
@merllin píše:
Ahoj, potrebuji uklidnit. 😄Mám pár dní do porodu, nejpozději příští neděli bude miminko s námi. Celý život jsem se těšila na mateřství a ani porodu jsem se nebála (a stále nebojím). Nicméně mě poslední dny přepadají úzkostné stavy z té velké životní změny. Nejradši bych teď porod oddálila ještě o rok.😄 Přestala jsem se těšit, protože se bojím, jaké to bude starat se o někoho dalšího a ne jen o sebe, jestli to budu zvládat a bude se mi to líbit…Najednou je mi i líto, že po 6 letech už nebudeme s chlapem jen my dva. A v neposlední řadě se bojím toho, že pokud se nedostaneme na nadstandard, budu první dny na mimčo sama, nebudu vědět, co s ním dělat a ještě mě u toho bude sledovat jiná ženská. Měl někdo podobné obavy a změnilo se to po porodu nebo si to sedlo až později? Doufám, že jsou mé myšlenky aspoň trochu normální a není to náběh na nějakou poporodní depresi…🙁
Já šla psychicky připravená a v pohodě, těšila jsem se
Jasně, už nebudete jen vy dva a vždy se vše zvládne, i když je to někdy třeba náročnější. Co se týče pokojů, minimálně tam bude personál, který s čímkoliv poradí a pomůže, jinak si myslím, že se snaží dát na pokoj maminky tak, aby s prvorodičkou byla nějaká maminka již zkušená ![]()
Neboj se, všechno samo automaticky naskočí a bude to dobrý. Naopak bude to lepší než před porodem. Do všeho se dostaneš. Ženská je na to zařízená.
Ono to samo naskočí tak nějak automaticky.
Nadstandard jsem měla napsaný a pak ho odmítla. S maminkou na pokoji jsme si sedly. Děti se báječně doplňovali ve spánku i jekotu. Na pokoji jsme se střídaly když bylo potřeba.
. Sestra s námi seděla na posteli a bavila se úplně normálně, což mě příjemně překvapilo.
3 týdny před termínem mi trochu vyhrožovali s dřívějším vyvoláváním a já bych jim na to klidně kývla.
Ono taky hodně záleží na tom, jak si to v hlavě nastavíš. Pokud tam nakluses s přesvědčením, že je všechno špatně nebo bude všude problém tak si ten pobyt zákonitě zkazis. Nic není problem všechno se dá vyřešit i bez hysterie.
@Dahlia0409 píše:
Já šla psychicky připravená a v pohodě, těšila jsem seJasně, už nebudete jen vy dva a vždy se vše zvládne, i když je to někdy třeba náročnější. Co se týče pokojů, minimálně tam bude personál, který s čímkoliv poradí a pomůže, jinak si myslím, že se snaží dát na pokoj maminky tak, aby s prvorodičkou byla nějaká maminka již zkušená
Jezisi to jsem rada, ze u nas v porodnici to nedělají, naopak vicerodicky mají vetsi šanci na nadstandard a taky jsem ho dostala
mít “na starosti” ještě vystreslou prvorodicku, co by tam plasila a porad se na něco ptala, bych teda po porodu fakt nechtěla ![]()
Fakt mě bylo v porodnici u zadku jestli na mě kouká nějaká cizí ženská a ani já jsem nečučela na ně co s tím dítětem dělají. Měla jsem starosti sama se sebou a s miminkem. U posledního porodu jsem měla na pokoji hrozně fajn paní, porodila předčasné takže ani miminko neměla u sebe tak bývala i často pryč za ním.
Obavy jsou normální, je to obrovská změna.
Neboj, bude to krásný!
Zpočátku i náročný, pro mě to byl trošku šok a střet s realitou (máme doma dvouměsíční miminko), ale zvykla jsem si rychle a to miminko je něco nádhernýho… Mě v porodnici po porodu chytala taková závrať z toho, jak už nic nebude jako dřív, jak ten život běží a čas se nedá zastavit… Takže tě chápu.
Ale myslím, že zvlášť pokud ses na mateřství celý život těšila a pokud máš doma fajn chlapa, bude to dobrý! ![]()
@merllin hlavně klid. Nejhorší je smrt z vyděšení. Nadstandart jsem neměla a na oddělení jsem byla sama
kdykoliv ksem se obrátila na sestry, vždycky pomohly, poradily atd.. od toho tam přeci jsou. Že je to jiné? Jasně, je. Ale uvidíš, že je to paráda, mít u sebe ten malý uzlíček ![]()
Jsi ty vůbec v 9. měsíci?
Já se ke konci vyloženě trepala na to, až konečně bude venku, jak mi bylo nepříjemně. Možná až se to bude opravdu blížit, tak se vyklidnis. Hodně štěstí. ![]()
@Anett.taa ano, jsem ve 39. týdnu. 😂 Byla jsem klidná a natěšená celou dobu až do tohohle pondělí, kdy jsem měla pravidelně poslíčky po 6 minutách a už to vypadalo, že pojedeme. Až v tu chvíli mi došlo, že jde do tuhého a jsou to naše poslední dny než se život změní. Přitom jsem ještě den předtím dělala vše pro to, aby se porod rozjel.🙄 Dřív jsem nad tím nepřemýšlela, všechno se zdálo být tak daleko…😄 Zítra mě čeká Hamilton, porodní cesty jsou připravené, takže očekáváme, že nejspíš pomůže.😊 A když ne, tak za týden vyvolání.
Na porod jsem se opravdu těšila, protože jsem měla problémové těhotenství. O malou si myslím, že jsem se začala starat tak nějak automaticky - přebalit, nakojit, spánek. Ale ta úplně bezpodmínečná láska nepřišla. Přišlo to u mě až mnohem později.
Problém jsem měla s kojením a dcera zůstala na UM, to jsem ořvala a pak se mi projevila deprese. Asi půl roku jsem brala antidepresiva.
Něco po roce věku dcery se to tak nějak všechno uklidnilo a je to fajn. Dcera už je větší parťák a je to mnohem lepší. Sice je u ní období vzdoru, ale každé období má něco a vždy si jen říkat, že to přejde. ![]()
Ale ta péče o miminka mi nic neříká a nijak jsem si to neužívala a nelíbilo se mi to. Avšak bylo supr pozorovat ty první milníky a pokroky, co dělala.
No a teď jsem nedávno zjistila, že jsem těhotná po druhé. Takže určitě už vím, co budu chtít udělat jinak a za nadstandardní pokoj budu jedině ráda. Ten klid a být sama je to nejlepší, co může v porodnici být.
Určitě budeš dobrá máma a musí si to všechno jen sednout a sehrát se s manželem. Hlavně se netrápí a kdyby cokoli, tak se svěř a chtěj pomoc okolí. ![]()
@Semtex píše:
Jezisi to jsem rada, ze u nas v porodnici to nedělají, naopak vicerodicky mají vetsi šanci na nadstandard a taky jsem ho dostalamít “na starosti” ještě vystreslou prvorodicku, co by tam plasila a porad se na něco ptala, bych teda po porodu fakt nechtěla
Tak já byla na pokoji s mamčou, co měla druhé dítě a nic mi nenutila. A já taky nebyla vystresovaná. V případě potřeby jsem se zeptala personálu, nebo jsme kecaly s maminou úplně normálně ![]()