Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Holky, prosím,
chci se Vás zkušených optat. Co si myslíte, vyjde opravdu levněji používat látkové pleny místo papírových?
Nevím, jak spočítat spotřebu vody a elektřiny a jak často pak člověk musí prát (denně?)
Ahoj, záleží jaké látkové (vstupní náklady), jak často mimi kaká, jakou nenrgetickou třídu a spotřebu vody má pračka, jaké máte ceny energie a vody.
Mi vychází praní látkovek jednou za 3 dny, na 60 stupňů, v mýdlovém slizu (výrobní náklady minimální), máchám v 1 dcl octa, jedno praní mě vyjde na cca 12Kč.
Spotřebu energie na 1 cyklus najdeš v manuálku k pračce a vynásobíš jednotkovou cenou podle faktury, vodu taky z manuálu nebo odečteš z vodoměru před a po (během praní jinou nepoužiješ) + cena prášku nebo mýdlového slizu.
Tak u nás. Eva
Jejej jsem ráda, že plínku vyměním a vyhodím:-) Ještě prát atd atd atd to bych už fakt nezvládla to budu radši víc s malým venku:-)
nevím jestli se ještě i teĎ vyplatí investice do plínek- holky u nás v diskuzi používají Popoliny nebo Bambinomio- nevím přesně které, ale i tam je vstupní cena kolem 5tisíc:-( ale určo se jim to vyplatilo.
My jsme prostě „konzumáci“ a tak jsme zvolili papírovky:-)
Papa Hana
PS:Navíc jsem četla, že se má od 12-15 měs. začít učit na nočník, ¨takže pak spotřeba ještě klesne:-))
Ahoj,
Blanko, používám na syna látkovky od jeho narození, máme Bambinomio, jsem maximálně spokojená. Ale upřímně myslím, že se Ti to nevyplatí, myslím, že je dobré dělat to spíš třeba z ekologických důvodů než z finančních. Ty odkazy, co napsala Pralinka jsou sice zajímavé, ale myslím, že je to zkreslené a tak moc se látkovky nevyplatí. Zvlášť ne u vás, když máte tak levné papírovky. Ono se to vyplatí víc spíš při dvou dětech. Ale pčáteční investice je docela velká a pokud je riziko, že u toho nakonec nevydržíte, tak by se to mohlo naopak prodražit
.
Jinak ale to s látkovkama není žádná velká práce, jak si některé maminky myslí. Třeba Čokoládovka, jestli si fakt myslí, že peru místo toho, abych šla s malým ven
. Máme pračku, vyklopení plen do pračky trvá asi tak půl minuty+věšení pět minut. Dřív, s prvním synem, když jsem scháněla, kde mají zrovna plenky v akci levněji, mi to zabralo víc času
. Navíc jsme neměli auto a tahat se domů s balíky plenek bylo vážně nepříjemné.
Eva
eva -jéé já t nemyslela špatně jen, to přeci nemůžeš hodit do pračky pokakané- nějaká první očista asi proběhnout musí a pak terprv do pračky,ne???????
mějte se hezky pa Hana
No, koukala jsem na tu tabulku co poslala Pralinka. Je fakt, že dost věcí je tam pravda, ale například to, že za 2 roky praní je na látkové pleny spotřeba vody jen za 600,–; to mi příjde nereálné. Asi už u papírovek zůstanem.
Když se malej narodil, chtěla jsem začít s látkovýma, ale měl jen 1,7 kg a byl takovej hubenej mraveneček, že měl kolem sebe z plínek obrovskou kouli a ležel pak hlavou mírně dolů.
Tak jsem začala kupovat papírovky.
Děkuju všem za názory.
Ahoj, na www.rodina.cz byl cca před rokem o tomto celý článek od holčiny, která si dala práci vše spočítat včetně spotřeby vody, elketřiny a já nevím čeho ještě.Navíc i ekologický dopad. Matně si pamatuju, že jedno dítko vyprodukuje na jednorázových plenách asi 2 tuny odpadu!!! Což je mazec. A ty pleny jsou z materiálu, který se v životě nerozloží, prostě jen narůstají skládky. Zkusím ten článek pohledat.
Nicméně já užívám jednorázovky pořád
Jen jsem chtěla říct, že ten článek mě dost zaujal.
Roční dítě už zdaleka nepřebaluješ jako půlroční, nám stačí 4-5 plen na den.
K.
tady jsou nějaké odkazy…
http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?…
eva, čoko - já máum látkovky taky víceméně z lenosti, nemáme výtah ani auto, musím si je vytahat po schodech a pak zas vynést, to už mám rychlejší to hodit do pračky a na sušák, a ještě hlídat akce
… na to jsem fakt líná.
Používám zděděné čtvercovky a koupila jsem BM kalhotky a upletla pár vlněných - náklady byly necelé 2 tisíce.
Ahoj,
tak ten odkaz jsem dávala proto, aby si člověk zhruba uvědomil,v čem se přibližně liší užívání látkových a papírových plen.
Já jsem uživatel obojího, prostě kombinujem. Látkové doma, ven a na noc jednorázovky.
A rozhodně nemůžu říct, že by mě užívání látkovek nějak omezovalo a zabíralo čas, který můžu trávit s malou. Peru 1-2× za týden, po uschnutí jen složím a hotovo. To při žehlení prádla strávím mnohem víc času.
Radka
Pro Hanku: ta očista plenky od kakání se dá pohodlně řešit separační vložkou, více info v diskuzi bavlněné plínky tady na emiminu.¨
Jinak ekonomické náklady jsem nepočítala, ty vstupní u nás určitě nebyly vysoké, pár čtvercovek zděděných, pár koupených, kvalitní plenkové kalhotky jsou sice dražší, ale vyplatí se. Pro mne byly rozhodující ekologické a zdravotní důvody. Šimon má citlivou pokožku a bavlna mu nedělá žádné problémy. Perem taky v jelenovi, rovněž z ekologických důvodů. Jestli při tom i ušetřím, je to jen takový bonus navíc
![]()
Ahoj, tak ja som nasla zase toto
http://www.mamaja.cz/…raz_text.php?…
je tam vysvetlenych 8mytov o latkovych plienkach a tiez tie naklady.
No a aj ich tam predavaju, spolu s Weledou, Moirou, celkom dobry obchodik, taky prirodny ![]()
Ja som odhodlana ist pri druhom do latkoviek aspon ciastocne na doma.
Mna okrem ekologie presvedcilo aj to, ked som sa dovedela, ze do plienok sa dava nafta a podobny hmus, ved staci tu plienku ovonat.
A tiez vraj jednorazky prehrievaju semenniky a mozu sposobit neplodnost ![]()
Cokoladkova to si citala v Matejickovi co?? ![]()
No poznam aj deti co boli bez plienok v 15m, ale je to skor vynimka, na diskusii podla veku kam chodim, mame na den bez plienok (s nehodami) 3 deti, z toho jeden chlapecek k tomu dosiel po strhnuti pindika, kedy ho cikat inde ako na nocnik bolelo, a 2 holcicky k tomu dospeli tak, ze boli vy:,–(zovane od 6m a hresene za to, ked sa nahodou pocikali ![]()
Primerny vek, kedy sa dieta nauci na nocnik je cca 2 roky. Takze ono sa este ta potreba tak skoro asi neznizi
a ked ano, tak sa zvysi zase spotreba pracich prostriedkov, vody, lebo budes stale prat ocikane slipy, plienky s ktorymi utieram kaluzky a pod. ![]()
Ucili sme nenasilne od roka a stale to nechape, co po nom chceme ![]()
Ale mozno budete sikulky a zvladnete to skor ![]()
Ahoj, my jsme u prvního syna používali zpočátku látkové, vydrželi jsme asi dva nebo tři měsíce (takže se nám to nevyplatilo vůbec). Měli jsme normální bavlněné plínky a na tom ortoped. kalhotky. Znamenalo to pro nás: obden hodinové žehlení (v šestinedělí), neustálé převlékání, protože se mi několikrát za den prokakal na oblečení, a hlavně jsem před vložením do pračky z plínek odrbávala kartáčkem ta „míchaná vajíčka“
Jednou jsem tuto činnost přenechala manželovi a od toho dne jsme přešli na papírovky ![]()
No ty Popolini a Bambino Mio budou určitě o něčem jiném. Ale tohle je naše zkušenost, možná jsme to dělali nějak blbě (v tom případě nám to všichni kolem špatně poradili), ale už nikdy víc…
Ahoj,
Cokoladkova - ani já to nemyslím nijak špatně, doufám, že to tak nikdo nebral. Chtěla jsem jen napsat, že ono to s moderníma látkovkama není žádná velká práce, jak si řada maminek představuje. Jasně, že pokakanou plenku napřed opláchnu v kblíku, vodu vyleju do wc a teprve pak dám plenku do kbelíku na pleny. Ale ani to se mi nezdá jako velká práce. Určitě to není tak, že bych kvůli látkovkám byla s dětmi méně venku. Spousta maminek si třeba myslí, že se látkovky musí žehlit - nežehlí se. Nebo, že nevydrží přes noc -vydrží. Opruzeniny nemáme. Ale uznávám, že i papírovky mají výhody, na delší cesty mimo domov je používám.
Eva