PAPÍROVÉ NEBO LÁTKOVÉ

341
5.7.06 22:44

PAPÍROVÉ NEBO LÁTKOVÉ

Holky, prosím,
chci se Vás zkušených optat. Co si myslíte, vyjde opravdu levněji používat látkové pleny místo papírových?
Nevím, jak spočítat spotřebu vody a elektřiny a jak často pak člověk musí prát (denně?)

• já používám papírové plínky, snad nejlevnější co se u nás prodávají - Euroshopper. Je jich tam 40 ks, to nám vydrží asi na 6 dní za 99,90 a s kvalitou jsem celkem spokojená. Na větší dítě je jich pak ale v balení míň, nevím přesně kolik. A například roční dítko se přebaluje stejně často jako půlroční? Nebo i míň?
    Myslíte, že se dá praním látkových cenu ještě snížit?
    Děkuju moc za reakce, to víte, miminko mám poprvé…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1311
5.7.06 23:13

Ahoj,

zkus si přečíst toto:
http://www.obchod-pro-deti.cz/index.php?…

R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
5.7.06 23:19

Ahoj, záleží jaké látkové (vstupní náklady), jak často mimi kaká, jakou nenrgetickou třídu a spotřebu vody má pračka, jaké máte ceny energie a vody.
Mi vychází praní látkovek jednou za 3 dny, na 60 stupňů, v mýdlovém slizu (výrobní náklady minimální), máchám v 1 dcl octa, jedno praní mě vyjde na cca 12Kč.
Spotřebu energie na 1 cyklus najdeš v manuálku k pračce a vynásobíš jednotkovou cenou podle faktury, vodu taky z manuálu nebo odečteš z vodoměru před a po (během praní jinou nepoužiješ) + cena prášku nebo mýdlového slizu.

Tak u nás. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1723
6.7.06 06:54

Jejej jsem ráda, že plínku vyměním a vyhodím:-) Ještě prát atd atd atd to bych už fakt nezvládla to budu radši víc s malým venku:-)
nevím jestli se ještě i teĎ vyplatí investice do plínek- holky u nás v diskuzi používají Popoliny nebo Bambinomio- nevím přesně které, ale i tam je vstupní cena kolem 5tisíc:-( ale určo se jim to vyplatilo.
My jsme prostě „konzumáci“ a tak jsme zvolili papírovky:-)
Papa Hana

PS:Navíc jsem četla, že se má od 12-15 měs. začít učit na nočník, ¨takže pak spotřeba ještě klesne:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
6.7.06 08:11

Ahoj,
Blanko, používám na syna látkovky od jeho narození, máme Bambinomio, jsem maximálně spokojená. Ale upřímně myslím, že se Ti to nevyplatí, myslím, že je dobré dělat to spíš třeba z ekologických důvodů než z finančních. Ty odkazy, co napsala Pralinka jsou sice zajímavé, ale myslím, že je to zkreslené a tak moc se látkovky nevyplatí. Zvlášť ne u vás, když máte tak levné papírovky. Ono se to vyplatí víc spíš při dvou dětech. Ale pčáteční investice je docela velká a pokud je riziko, že u toho nakonec nevydržíte, tak by se to mohlo naopak prodražit :? .

Jinak ale to s látkovkama není žádná velká práce, jak si některé maminky myslí. Třeba Čokoládovka, jestli si fakt myslí, že peru místo toho, abych šla s malým ven :lol: . Máme pračku, vyklopení plen do pračky trvá asi tak půl minuty+věšení pět minut. Dřív, s prvním synem, když jsem scháněla, kde mají zrovna plenky v akci levněji, mi to zabralo víc času :lol: . Navíc jsme neměli auto a tahat se domů s balíky plenek bylo vážně nepříjemné.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1723
6.7.06 08:16

eva -jéé já t nemyslela špatně jen, to přeci nemůžeš hodit do pračky pokakané- nějaká první očista asi proběhnout musí a pak terprv do pračky,ne???????
mějte se hezky pa Hana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
6.7.06 09:03

No, koukala jsem na tu tabulku co poslala Pralinka. Je fakt, že dost věcí je tam pravda, ale například to, že za 2 roky praní je na látkové pleny spotřeba vody jen za 600,–; to mi příjde nereálné. Asi už u papírovek zůstanem.
Když se malej narodil, chtěla jsem začít s látkovýma, ale měl jen 1,7 kg a byl takovej hubenej mraveneček, že měl kolem sebe z plínek obrovskou kouli a ležel pak hlavou mírně dolů. :) Tak jsem začala kupovat papírovky.
Děkuju všem za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
6.7.06 11:58

Ahoj, na www.rodina.cz byl cca před rokem o tomto celý článek od holčiny, která si dala práci vše spočítat včetně spotřeby vody, elketřiny a já nevím čeho ještě.Navíc i ekologický dopad. Matně si pamatuju, že jedno dítko vyprodukuje na jednorázových plenách asi 2 tuny odpadu!!! Což je mazec. A ty pleny jsou z materiálu, který se v životě nerozloží, prostě jen narůstají skládky. Zkusím ten článek pohledat.
Nicméně já užívám jednorázovky pořád :oops: Jen jsem chtěla říct, že ten článek mě dost zaujal.
Roční dítě už zdaleka nepřebaluješ jako půlroční, nám stačí 4-5 plen na den.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
6.7.06 12:15
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
6.7.06 12:30

eva, čoko - já máum látkovky taky víceméně z lenosti, nemáme výtah ani auto, musím si je vytahat po schodech a pak zas vynést, to už mám rychlejší to hodit do pračky a na sušák, a ještě hlídat akce :roll: … na to jsem fakt líná.
Používám zděděné čtvercovky a koupila jsem BM kalhotky a upletla pár vlněných - náklady byly necelé 2 tisíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
6.7.06 12:58

Ahoj,

tak ten odkaz jsem dávala proto, aby si člověk zhruba uvědomil,v čem se přibližně liší užívání látkových a papírových plen.

Já jsem uživatel obojího, prostě kombinujem. Látkové doma, ven a na noc jednorázovky.
A rozhodně nemůžu říct, že by mě užívání látkovek nějak omezovalo a zabíralo čas, který můžu trávit s malou. Peru 1-2× za týden, po uschnutí jen složím a hotovo. To při žehlení prádla strávím mnohem víc času.

Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
6.7.06 13:46

Pro Hanku: ta očista plenky od kakání se dá pohodlně řešit separační vložkou, více info v diskuzi bavlněné plínky tady na emiminu.¨
Jinak ekonomické náklady jsem nepočítala, ty vstupní u nás určitě nebyly vysoké, pár čtvercovek zděděných, pár koupených, kvalitní plenkové kalhotky jsou sice dražší, ale vyplatí se. Pro mne byly rozhodující ekologické a zdravotní důvody. Šimon má citlivou pokožku a bavlna mu nedělá žádné problémy. Perem taky v jelenovi, rovněž z ekologických důvodů. Jestli při tom i ušetřím, je to jen takový bonus navíc :wink: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
6.7.06 13:46

Ahoj, tak ja som nasla zase toto
http://www.mamaja.cz/…raz_text.php?…
je tam vysvetlenych 8mytov o latkovych plienkach a tiez tie naklady.
No a aj ich tam predavaju, spolu s Weledou, Moirou, celkom dobry obchodik, taky prirodny :-)
Ja som odhodlana ist pri druhom do latkoviek aspon ciastocne na doma.
Mna okrem ekologie presvedcilo aj to, ked som sa dovedela, ze do plienok sa dava nafta a podobny hmus, ved staci tu plienku ovonat.
A tiez vraj jednorazky prehrievaju semenniky a mozu sposobit neplodnost :-(
Cokoladkova to si citala v Matejickovi co?? :wink:
No poznam aj deti co boli bez plienok v 15m, ale je to skor vynimka, na diskusii podla veku kam chodim, mame na den bez plienok (s nehodami) 3 deti, z toho jeden chlapecek k tomu dosiel po strhnuti pindika, kedy ho cikat inde ako na nocnik bolelo, a 2 holcicky k tomu dospeli tak, ze boli vy:,–(zovane od 6m a hresene za to, ked sa nahodou pocikali :-(
Primerny vek, kedy sa dieta nauci na nocnik je cca 2 roky. Takze ono sa este ta potreba tak skoro asi neznizi :-( a ked ano, tak sa zvysi zase spotreba pracich prostriedkov, vody, lebo budes stale prat ocikane slipy, plienky s ktorymi utieram kaluzky a pod. :-(
Ucili sme nenasilne od roka a stale to nechape, co po nom chceme :-(
Ale mozno budete sikulky a zvladnete to skor :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
6.7.06 13:57

Ahoj, my jsme u prvního syna používali zpočátku látkové, vydrželi jsme asi dva nebo tři měsíce (takže se nám to nevyplatilo vůbec). Měli jsme normální bavlněné plínky a na tom ortoped. kalhotky. Znamenalo to pro nás: obden hodinové žehlení (v šestinedělí), neustálé převlékání, protože se mi několikrát za den prokakal na oblečení, a hlavně jsem před vložením do pračky z plínek odrbávala kartáčkem ta „míchaná vajíčka“ :wink: Jednou jsem tuto činnost přenechala manželovi a od toho dne jsme přešli na papírovky :)
No ty Popolini a Bambino Mio budou určitě o něčem jiném. Ale tohle je naše zkušenost, možná jsme to dělali nějak blbě (v tom případě nám to všichni kolem špatně poradili), ale už nikdy víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
6.7.06 13:57

Ahoj,
Cokoladkova - ani já to nemyslím nijak špatně, doufám, že to tak nikdo nebral. Chtěla jsem jen napsat, že ono to s moderníma látkovkama není žádná velká práce, jak si řada maminek představuje. Jasně, že pokakanou plenku napřed opláchnu v kblíku, vodu vyleju do wc a teprve pak dám plenku do kbelíku na pleny. Ale ani to se mi nezdá jako velká práce. Určitě to není tak, že bych kvůli látkovkám byla s dětmi méně venku. Spousta maminek si třeba myslí, že se látkovky musí žehlit - nežehlí se. Nebo, že nevydrží přes noc -vydrží. Opruzeniny nemáme. Ale uznávám, že i papírovky mají výhody, na delší cesty mimo domov je používám.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky