Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky…
mám na Vás jednu otázku. Čeká mě operace kolene a řešíme hlídání pro malou. Samozřejmě že si bude brát paragraf otec malé ( na 9 dní - aby to měl placené ).
Jde mi o to jestli může i babička si vzít na malou paragraf?
Když máme stejné trvalé bydliště, když mi ( já, otec a malá bydlíme v podnájmu jinde, ale máme trvalé bydliště u manželovi mamky - tchýně )??
A kdo jí ho napíše pokud to lze ( můj praktik, její praktik )???
Díky moc za info
@Petra Z píše:
A malá bude zrovna nemocná???¨
Paragraf se bere i na osobu, která za normálních okolností o dítě pečuje.
Takže tato poznámka je naprosto zbytečná.
Nebude ale já se nebudu moct o ní starat když budu po operaci kolene
@Adinal ho však ano…proto ne paragraf na malou ale na maminku ne??
@nevernamrcha Pokud s vámi babička nesdílí jednu domácnost, pak na OČR nemá nárok. Zřejmě vám to ale nikdo nedokáže, když máte stejné trvalé bydliště.
@nevernamrcha Nerozhoduje trvale bydliste, ale skutecne, na druhou stranu, pokud neberete zadne socialni davky, kde byste dokladali, ze bydlite sami, tak to nikdo resit nebude, ze lzete.
@Petra Z píše:
@Adinal ho však ano…proto ne paragraf na malou ale na maminku ne??
No vždyť ano, nechápu, co řešíš.
Dobře, paragraf na mě.
Ale vždyť bylo nedávno v nějakých novinách že pokud máte trvalé bydliště s babičkou tak ta může si vzít paragraf. Žárné dávky nepobírám jen - rodičák na 3 roky
@nevernamrcha Ne trvalé bydliště, ale společnou domácnost a to je trochu rozdíl.
@Adinal nic......jen to, že psala paragraf na malou…aby pak nebyla překvapená, že na malou ne, ale právě na ní je potřeba ho napsat.
Takže pokud jsem to pochopila správně.
Babička nemůže protože nemáme společnou domácnost.
Jen manžel.
@nevernamrcha
prosím tě, zavolej si sociálku, tam ti řeknou celou pravdu, tady je to samý odborník a odpověď nikde, jsi jak u výslechu ![]()