Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj syn nechce ve 2,5 roku mluvit. Co s tím?
Nadpis neřeším, možná nějaký překlep.
Moje obě děti ve 2,5 letech zdaleka nemluvily. Chce to čas, nic jiného nepomůže. A nějaké nucení do mluvení už vůbec ne.
Nektere deti v tom veku uz mluvi ve vetach, nektere reknou par slov a nektere si az do tri let vystaci se slovem „to“. Protoze spolecne s ukazovanim je to universalni slovo. Nic s tim neudelas. Predpokladam ze doma na nej mluvite, snaz se cist knizky, ale to taky nebavi uplne vsechny deti.
Hele a není to třeba „můj syn nechce po 2,5 roku mluvit. Co s ním?“ To by pak trochu sedělo i k názvu
![]()
Zdravím,
chybou se k diskuzi přiřadil jiný název, opravila jsem a smazala nesouvisející komentáře s tématem. @zrcadlo Urážky do diskuze nepatří, při opakovaném napadání blokuji.
Klidné svátky,
Monika
Starší syn začal mluvít až chvíli po 3.narozeninách, jeho o 18m mladší brácha v tu dobu mluvil líp, než on. Teď má mladší 2,5r a pusu nezavře. Každé dítě je jiné, hlavně nenutit, ale uvědomit si, že vnímá a rozumí vše, jen se neumí verbálně vyjádřit ![]()
Všem moc děkuji za uklidnění. Dětská doktorka to totiž moc hrotí. Taky si myslím, že dítě je v něčem pomalejší a v něčem zas napřed.
@LuckaKosova píše:
Můj syn nechce ve 2,5 roku mluvit. Co s tím?
Syn ve dvou a půl teprve začínal opakovat. Má krátce po třetích narozeninách a začal v některých slovech používat R.
Pokud je dítě zdravotně v pořádku (sluch, uzdička pod jazykem, komunikuje alternativně) a má přiměřeně podnětné prostředí, tak do tří let je dozrávání mozku ohledně řeči v normě.