Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jdu si pro radu ohledně 26 měsíčního syna. Není schopen sníst chleba nebo rohlík namazaný lučinou / máslem a se šunkou nebo sýrem. Vzdy sni jen šunku / sýr a zbytek už nechce. Když mu dam pečivo bez šunky / sýra, tak to jen rozblemca a stejne to nejí. Už nevím, co mu mám dávat na snídaně, jogurtů je už prejezeny, nesquika mi také nechce, vejce mu moc nejedou, ovoce a zeleninu mi čerstvou nejí. Už fakt nevím, co s ním ![]()
Co nějakou kaši? do toho ovoce, třeba by to snědl
A co teda jí? podle toho co píšeš to vypadá, že nic moc ![]()
Moje dítko, teď mmt 4,5roku po ránu není schopný nic sníst. Vždy si 1× kousne do něčeho a pak až svačí ve školce.
@hanzbl00 poslední dobou mi nejí opravdu nic moc ![]()
Nejraději by jedl jen brumiky, bebe sušenky, což jsem mu přestala už dávat.
Nevím, jestli to souvisí s obdobim vzdoru, u oběda je schopen sedět třeba dvě hodiny (každé sousto drží dlouho v puse) ![]()
My jsme opět začali krájet chleba na kostičky a rohlík na kolečka.
Pokud taky jen obírá, tak jí talíř vezmu a nedostane nic jiného dokud nesní celou kostičku.
U nás se uchytily sladké snídaně - takže buď croissant nebo (v poslední době častěji) cereálie s mlíkem. Samozřejmě nejde o nějaké „superzdravé“ ovesné vločky ![]()
Ale já jsem ráda, že něco sní. Vstáváme v týdnu hodně brzy a bez snídaně by pak jedl až za tři, tři a půl hodiny ve školce svačinu, což mi přijde po noci hrozná prodleva. Takže dostane pár lžic „kuliček“, decku mlíka a to tak nějak je schopen spořádat.
Když je na to čas, tak hodinu po probuzení už se nají celkem v pohodě. Máme doma takový víkendový zvyk - snídaňový rozkroj
Uděláme něco teplého (třeba hemenex, vaječnice nebo vafle, jak kdy), čerstvé pečivo, obložený talíř studený i zeleninový, čaj a kafe do konvice, a snídáme a povídáme třeba hodinu a půl. To se nají krásně…ale ve třičtvrtě na šest ráno během dvaceti minut prostě pořádnýho nic nespolkne ![]()
Příspěvek upraven 04.07.16 v 10:06
Jen dodám, že tím chci poradit, že pokud neřešíš snídaně v presu ráno, tak by mohlo pomoci udělat snídani trochu později (třeba až tu hodinu po probuzení) a pořádně si ji užít, dítě funguje nápodobou, pokud třeba ty nesnídáš, nemůžeš očekávat, že dítko bude ![]()
@pajule022 tak to nevím, nám to zabralo.
Ale zase když se v jídle vrtá, tak jí to vezmu, jde si hrát, a když přijde za chvíli, tak už sní i to co se jí předtím nezdálo.
Nedáváš mu snídani moc brzo? Nestačilo by se třeba napít a snídani dát později?
Obě holky snídají nejdřív hod po probuzení a to si dá do pusy 1 corn flakes a je plná.
Starší neřeším - ta se nají ve školce, mladší se nají se mnou - sní mi moji snídani. To už jí ani nevadí ukusovat z chleba. A já se jako vztekám, že mi jí moji snídani.
Ještě k tomu pití zrána. Dávám jim podmáslí nebo kyšku, to co je. Je to dobré i pro bříško.
Delam domácí buchty ze spaldove nebo zitne mouky a kakao z rostlinného mléka, nekdy si da jogurt, nebo zitny chleba s kvalitni marmeladou…brumiky a podobne alchymie nedávám, nezná, tudíž je nevyžaduje ![]()
Mám syna skoro 3 roky. Pečivo ji tak ex za týden, nejčastěji rohlík na cestě z nákupu. Snídá vejce, šunku, sýr, ryby, pomazanky lžičkou. Pečivo mu nenutim, přílohy ji úplně normálně. Není nutné jist pečivo ![]()
Mě dcera začala jíst pečivo až ve tři a půl letech. Dnes je jí 5 a nesnídá-vypije hrnek mléka, kakaa a nebo caro. Jí asi až hodinu po vypití teplého. Dělám různé variace kaší (pohanková, jáhlová, kukuřičná, čiroková…) s ovocem a mám výhodu, že mi jí vajíčka. Nedávno začala jíst i buchty. Nezkoušela jsi udělat třeba palačinky?
Mlíko docela zasytí, takže jestli vypije třeba kakao, klidně bych další jídlo odložila až na svačinu. Je to jen dočasné..
Zalezi na tom, jakou ma syn vahu, ale pokud v pohode, tak bych nehrotila, staci, kdyz se napije a hotovo, dozene to pozdeji behem dne nebo az ho prejde tohle obdobi. Nase mala v tomhle obdobi taky jedla blbe, spoustu veci najednou nechtela jist, ale moc jsem to neresila, jen jsem trvala na veceri, protoze jinak pak nespala, a jak byla unavena, tak to cely bylo jeste horsi (byla vztekla a nejedla…), ale jinak jsem proste namazala rano kus briosky marmeladou nebo jsem ji dala jogurt a snedla co snedla. Dneska jsou ji tri roky a je velikanska, vazi osmnact kilo a sni vsechno. Mam pocit, ze kolem tech dvou let deti casto spoustu veci odmitaji, i kdyz je jedli driv a zase je zacnou jist…
Cereálie s mlékem, jogurt, když je napečeno, tak buchtu. Občas kakao. Někdy to sní, někdy jen rozvrtají.
Ty kaše si připravujete večer a ráno normálně ohřejete?