Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Vsechny vas moc zdravim a preji hezke poledne.Je to par dni, kdy mi v 11tt byla zjistena anembryomola a byla jsem na revizi delohy.Vysledky z histologie zni: Vznikajici parcialni mola. Vim zhruba o co se jedna,vim ze nyni budou nasledovat pravidelne kontroly kdy se bude ledovat hladina hCG......Proc tedy zakladam tuto diskuzi? Strasne rada uvitam jakekoli informace,zkusenosti atd. vsech,ktere toto take potkalo.Uplne nejvice me samozrejme zajima jak to bude s dalsim tehotenstvim,jak dlouho jste museli cekat s dalsim snazenim a jestli mezi vami je i nekdo,kdo po parcialni mole uz miminko ma… no proste vsechno:-))Muj doktor mi doporucil alespon 1 rok se nesnazit! Co jsem se zatim kde docetla,tak nikdo takhle dlouho cekat nemusel.Hlavne me desi,ze jsem po konizaci del.cipku a kvuli tomu mi zase bylo doporuceno mit dite co nejdrive… Jsem ze vseho zmatena a strasne moc se bojim,abych nekdy miminko vubec mela.......
Ahoj Donny,
mě potkala anembryomola v prosinci r. 2003 - cca v 8 tt a musela jsem taky na kyretáž. Doporučení doktorů, jak dlouho počkat s novým snažením, byla různá - od 3 měsíců do půl roku (podotýkám, že mi v té době bylo 32 let, takže času taky nebylo moc). Má gynekoložka se přikláněla k tomu půl roku, to jsme také dodrželi. V červenci 2004 jsem vy:,–(ila antikoncepci, ale chtěla jsem, aby se mi obnovil přirozený cyklus, proto jsme používali nehormonální ochranu, a v srpnu to zkusili „naostro“. Zrovna jsme měli dovolenou, dělali výlety, koupali se a tak - prostě jsme si nepřipouštěli, že o něco jde. Výsledek se dostavil - v září jsem zjistila, že jsem těhotná. Teď jsem v 37 tt naprosto bezproblémového těhotenství, v květnu by se mi měla narodit holčička. V diskuzi „Otěhotnění po potratu“ se objevila spousta názorů na to, jak dlouho se má se snažením počkat, dokonce podložená i různými příklady - např. těch, co otěhotněly za 2 měsíce po kyretáži. Já osobně bych radši nic neuspěchala, myslím, že tělo se potřebuje zotavit . Ale dobrá zpráva pro tebe určitě je, že i když to dopadlo takhle, nemáte s partnerem problémy s plodností - a to je docela výhra v loterii. Tak se neboj, však ten zmítající se uzlíček v náručí sevřeš taky.
Světlana
Svetlan,moc ti dekuji za odpoved.A jak dopadla tobe histolka po kyretazi? Hledala jsem kde se dalo a s parcialni molou jsem nasla jenom par holek.Myslim si,ze kdyby moje histolka dopadla dobre,tak bych tak bych nemusela cekat se snazenim rok.Uvazuji o tom,ze pokud budou tech cca 6 mesicu vysledky hCG dobre,tak bych to za ten pulrok asi riskla.Tobe gratuluju k tehotenstvi a preji bezproblemovy porod a zdraveho broucka:-)))
Ahoj Donny,
schválně jsem si teď ten nález z histolky našla, ale moudrá z toho asi nebudeš (jako já tenkrát - když jsem chtěla bližší vysvětlení, řekli mi, že je vše „v pořádku“). Cituji:„Decidualisované endometrium lehce polyposního charakteru, v četných cévách tromby, zastižena nezralá placenta s avaskulárními choriovými klky. Závěr - časná uterinní gravidita“. Doktorka, která mě přijímala, si ovšem byla anembryomolou naprosto jistá. Moje gynekoložka nás pro jistotu s manželem poslala i na genetiku, kde nám taky vysvětlili, že se vlastně neví, proč k anemb. dochází - prostě dojde k momentální závadě chromozomů, ale obvykle se neopakuje. Jen se určitě prvních 13 týdnů těhotenství šetři, možná ti dr. dá Duphaston pro podporu těhotenství. Po kyretáži jsem byla na testu HCG asi 3×, klesalo velice rychle. Tak se zatím měj a třeba se za půl roku ozveš s dobrou zprávou.
Světlana
Donny určitě se Vám to miminečko povede až budeš v pořádku. Držímě Ti palečky obě(a) Veronika 15+4
Ahoj holky,dneska jsem byla u doktora a zjistil mi,to samé co měla Donna-anembryomolu.Slyšela jsem to poprvé.V ordinaci jsem měla co dělat,abych se nerozbrečela.tak moc jsem se na miminko těšila.byla jsem v 9tt.V pondělí jdu na revisi.Doktror říkal,že nejde o žádnou tragédii,že za 2-3 měsíce můžeme zase začít zkoušet a že mi dá nějaké léky.A taky,že je to běžné u 50% těhotných.Byla jsem tak v šoku,že jsem si jen vyzvedla papír a odešla.Vůbec nevím,co mě čeká.A taky mám hrozný strach,abych ještě vůbec měla někdy dítě.V 16-ti letech mi vzali jeden vaječník,protože jsem měla cystu.
Všem držím moc palce.
Pupula
Pupulo v létě jsem na tom byla úplně stejně jako ty - na utz mi to bylo řečeno a za dva dny jsem šla na kyretáž. Vím jak je to strašně těžké, snad tě aspoň trošku utěší, že jsem po půl roce bez problému otěhotněla a nyní jsem ve 20.tt a vše je v pořádku. Přeji hodně sil všem, co to potkalo.
Bosorka
Ahojky Pupulo.Je mi moc lito,ze te tohle taky potkalo,ale neboj se vsechno dopadne dobre a miminko bude.Ja jsem o nejake anembryomole taky nemela ani paru a kdyz mi to doktor na ultrazvuku oznamoval,tak byl strasne moc hodnej a bylo poznat,ze je mu to lito a taky mi to rekl,tak to uz jsem bulela.Uvidis ze to bude dobry a za chvili se budes snazit znova.Ja to holt musim odlozit prave kvuli ty „pitomy“ mole.Doktor mluvil o roce,ale ja uvidim jestli to nerisknu trosku driv,protoze ja pro zmenu jsem po konizaci del.cipku a bylo mi doporuceno otehotnet co nejdrive.Takze drzim palecky nejenom nam dvema,ale vsem, kdo se take potykaji s problemy.
ahoj holky, diky, ze sem vsechny tak pisete. zitra jdu na kyretaz do motola, taky mam molu, jen se jeste nevi, jestli je to ta castecna/parcialni nebo uplna… nemel nekdo z vas uplnou? nevite, kdy mi reknou, jakou mam?
V létě jsem taky otěhotněla a v 10tt už bylo jasno, že se jedná o anembryomolu. Po revizi mi hcg klesalo velmi rychle, takže mě nikdo na žádnou genetiku ani na sledování hcg neposílal. Také mě dr. uklidňoval, že takto končí spousta těhotenství a řekl, že se můžeme snažit hned po první menstruaci, na kterou jsem teda čekala déle než obvykle (myšleno po revizi), nicméně, já byla psychicky docela vyšťavená, takže jsme si dali 3 cykly pauzu a pak jsem se začali snažit, vyšlo to napotřetí a teď už věřím ve šťastné září
Přeju i vám už jen spoustu dobrého!!!!!
Ahoj holky, moc mě mrzí, co tady čtu.....
I mě se stalo to, že mi doktor při UZ sdělil, že mám zamlklé těhotenství, ještě ten den jsem prodělala revizi v 10 tt., bylo to hrozné, do té doby jsem ten výraz snad ani neslyšela, netušila jsem nic o tom, že každé druhé těhotenství končí špatně atd…
Teď je to skoro devět měsíců, co mě to potkalo a jsem znovu těhotná, otěhotněla jsem přesně za šest měsíců od revize. Zatím je vše v pořádku.
Kdyby jste si potřebovaly promluvit, přijďte do diskuze Život po potratu. Určitě se tam i hodně věcí dozvíte, které vás zrovna teď trápí.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.