Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem tady poprvé a nestihla jsem pročíst všechny příspěvky, proto se omlouvám, jestli navozuji téma, které jste tady už řešily. Je mi skoro 35, přesně před 14 dny jsem prodělala revizi v 10 t.t. Šlo o první těhotenství. V nemocnici mi doporučili počkat s dalším otěhotněním 2 - 3 měsíce, někde se uvádí dokonce 4 - 6 měsíců, můj gynekolog mi dopoučil 10 dnů. Psychice to velmi pomáhá, řídíme se touto radou, ale máte s tímto názorem někdo zkušenost?
Jituly
ahoj,já před 2lety otěhotněla 4měsíce po potratu,v 8.týdnu mě čekala revize-embryo se přestalo vyvíjet.byla jsem u několika lékařů,na genetice a všichni se shodli v jednom-že jsem otěhotněla moc brzy a organismus byl ještě vyčerpaný.Já bych tedy raději ještě počkala.Katka
Ahoj Jituly,
nekteri doktori tvrdi, ze telo proste neotehotni, pokud neni zcela pripravene. Jini zase rikaji, ze je potreba pockat, aby narostla dostatecne silna vrstva delozni sliznice, aby se pak mimco mohlo dobre uhnizdit. Tak si vyber…
Ja mam za sebou taky zamlkle tehotenstvi v 11. tydnu. Podruhe jsem otehotnela na 3. pokus po petimesicni pauze. Ale znam holky, ktere cekaly treba jen tri mesice a pak otehotnely napoprve a vse dobre dopadlo.
Hlavne se moc netrap, povedlo se to jednou, povede se to i podruhe. Hodne stesti!
Karolina
Ahoj, mám bohužel stejnou zkušenost.V 8.týdnu jsem musela podstoupit revizi,embryo nemělo srdeční akci.Při propuštění mi lékař řekl abych s otěhotněním počkala jeden cyklus.Můj gynekolog zase říkal počkat 3.měsíce.Dopadlo to tak že jsem byla těhotná po jednom men. cyklu.Nyní jsem ve 22tt.Myslím že nejdůležitější je psychika,řídit se podle toho jak to sama cítíš.Můj dík patří hlavně manželovi, který mě opravdu podržel.DRŽÍM PĚSTI. Šárka
Ahoj!
Já jsem podstoupila revizi poté, co jsem na začátku 12. týdne začala krvácet, miminko se nevyvíjelo už několik týdnů. To bylo loni v červnu. Doktor radil počkat tři až šest měsíců, kamarádka lékařka říkala, že stačí 1-2 cykly. Asi bychom to zkusili dřív, ale dlouho jsem krvácela, pak zase nepřicházela MS (normálně mám delší cyklus a teď se protáhl asi na 43 dní)… Znovu jsem otěhotněla v říjnu hned napoprvé a teď jsem v 19. týdnu. Na začátku jsem dostala preventivně dvě injekce na podporu a vybrala jsem dvě balení Utrogestanu. Myslím, že záleží hlavně na tvé psychice, my měli ze začátku problém i s milováním, chuť jsem pak už i měla, ale byl nějaký blok. Domluv se s lékařem na prekoncepční přípravě (třeba nějaký multivitamín pro snažilky, já brala vitamín E a kyselinu listovou) a dej čas hlavně své dušičce. Nezdá se to, ale přebolí to a pak je ten správný čas začít. Určitě se brzy dočkáš dalšího miminka a všechno už bude v pořádku.
Hodně štěstí!
Petra
Ahoj holky,
moc Vám děkuji za rady a povzbuzení. Bolí to hodně, ale jsem optimistka a věřím, že vše bude dobré. Trošku mi to „komplikuje“ fakt, že jsem se tři dny po revizi dozvěděla, že o 8 let mladší skorošvagrová je také těhotná a dokonce ve stejném termínu, jaký jsem měla já. Ale moc jí to přeju, kdybychom se chtěly domluvit, tak to nevyjde. Zatím se nechci zabývat nějakými ovutesty apod. Chci to brát přirozeně, na milování jsme měli chuť hned, proto jsme dali na doporučení mého pana doktora (je u nás uznávanou kapacitou a primářem na oddělení, kde mi radili určitou zdrženlivost), který tvrdí, že je teď dobře „pohnojeno“. Uvidíme! Já věřím, že to vyjde brzy. Určitě budu informovat, jak se vede. ![]()
Jituly
Ahoj,
na zakroku jsem byla 23.12.2003 a mela jsem byt v 10. tydnu, ale plod se nevyvijel. Musela jsem drzet sestinedeli a po prvni menstruaci 3 mesice neotehotnet. Po vysazeni antikoncepce jsem otehotnela po 3 mesicich a ted jsem ve 22. tydnu a vsechno je v nejlepsim poradku. Mela jsem velky strach aby se situace neopakovala, ale vsechno vypada perfektne musim to zatukat.
Myslim, ze je urcite lepsi pockat. Ja jsem otehotnela presne po roce, takze zacinam verit na osud. ![]()
Ahoj, tak tohle jsem uz absolvovala 2×. Celkem jsme byla v jinem stavu 5× a mam 3 deti. Bylo to vzdy nastridacku: poprve vse ok (holcicka), bez problemu, dalsi tehotenstvi - potratila jsem sama asi ve 12 tydnu plod stary asi 10 tydnu, dalsi tehotenstvi opet bez problemu (kluk), a pro zmenu dalsi tehotenstvi opet spatne - ve 12 tydnu jsem musela jit na potrat, miminko se prestalo vyvijet nekdy kolem 10teho tydne. A na zaver mam holcicku a bezproblemove tehotenstvi (jen mi obcas tuhlo bricho, ale to k tomu patri
. Nikdy se nenasel duvod, proc to 2× spatne dopadlo, genetika nic neobjevila, vlastne jakoby ani nebyl duvod. Asi je to velmi caste, ze se priroda sama takhle do 12teho tydne sama zbavuje miminka, ktere asi neni zcela v poradku. Urcite to bude i u tebe priste jiz OK! Drzim Ti palce a myslim, ze je jedno za jak dlouho prijdes opet do jineho stavu. Dulezite je, jestli jsi po tech 3 mesicich v poradku „na tele i na dusi“ a pak to urcite uz nebude roblem. Mej se hezky. L.
Ahoj Jitule, hlavu vzhůru! T o co popisuješ se stalo mnoha ženám, které jsou dnes šťastnými maminami zdravých dětí, Mě nevyjímaje.Na revizi jsem musela v 10.týdnu těhotenství, lékař sdělil, že se miminko přestalo vyvíjet. Moc to bolelo, ale pravda je taková, že příroda je mocná a jistě by bylo horší se rozhodovat vědomě, pokud by se zjistilo, že miminko nebylo v pořádku. Otěhotněla jsem po 7 měsících a dnes jsem už maminkou zdravé desetiměsíční Natálky.Tak se neboj a uvidíš, že vše dopadne dobře.Lucka ![]()
Ahoj Jituly, jen v krátkosti. je mi 30, 28. 1. revize dělohy - plod se nevyvíjel, bylo to 1. těh. Doporučení v nemocnici - čekat 4 - 6 měsíců, brát antikoncepci x doporučení mého gynekologa - vede ordinaci pro rizikové těhotenství - „Až dostanete poprvý měsíčky, tak na to s taťkou můžete skočit, příroda si poradí.“ - to doslova. Zatím držím 6tinedělí a pak tomu nechám volný průběh. Jinak - všechny moje dobrý kamarádky měly stejný termín jako já a po potratu se bály přijít mi na oči. Ale nechápu, proč bych je měla přestat mít ráda. Papa Terka
Ahojky Jitulo,taky me vloni potkalo,co tebe.Prisla jsem o miminko v 11 tydnu,kdybych nesla na beznou kontrolu,tak kdo vi,jestli bych ted psala.Nemela jsem vubec zadne problemy,jeste jsme byli s manzelem na dovolene na Slovensku.Vim,ze me to sebralo hlavne psychicky,takze nejlepe,kdyz se clovek da do poradku a pak to necha na prirode.Musim rict,ze jsme dodrzeli pauzu 6 mesicu a ted se teprve o to pokousime.Tak drzim palecky,at to vsem dobre vyjde.Panda
holky tady havlička z deníků snažilek z deníků matysků.Po 6 letech jsem otěhotněla a v 7 t jsem o to přišla a doktor říkal,že mam počkat 3 měsíce a pak zas jet naplno no a zase nic tak čekam,ale zaleží na okolnostech ženy každá to má jinak ma kamoška v 5 t potratila apo tom hned otěhotněla zase takže jako by v šesti nedělí a už má 2 děti a to v mladí byla moc nemocna tak to fakt je na těch okolnostech pápápá…a držím moc palce jinak můžete do deníčku je nas tam víc co jsme zažili to co vy tak se držte havlička
Ahoj, i já mám za sebou zamlklé těhotenství. Vše proběhlo zcela bezpříznakově - nebylo mi nic, nebolelo mě břicho, neodezněly těhu příznaky - „normálně“ mi bylo poránu špatně, nateklá prsa, kovová pachuť v ústech… a na ultrazvuku v 7. týdnu nebyla potvrzena srdeční akce. Na kyretáž jsem šla do Vojenské v 8. týdnu - tam mi radili počkat s těhotněním 3-6 měsíců, nechat proběhnout minimálně 3 cykly. Protože mám ale jiné zdravotní limity a čím dřív otěhotním, tím líp pro moje tělo z hlediska jiné zdravotní oblasti - ptala jsem na to v nemocnici. Trvali na tom, že čekat 3-6 měsíců. To mi zcela vyvrátila na následné kontrole moje gynekoložka - je to prý blbost. Pokud se už jednou odmenstruuje, sliznice už jednou dorostla a odloučila se, naroste další… z tohoto hlediska čekat je prý nesmysl. Jde hlavně o psychiku. Já jsem si přála upnout se na něco pozitivního a „zkoušet“ - říkali, jak to potrvá… nechala jsem proběhnout jednu „čisticí MS“ a druhou „kontrolní“ a pak jsme se do toho dali (po dvou měsících od kyretáže) - otěhotněla jsem okamžitě. Nyní jsem v 9. týdnu a zítra se teprve dozvím, jestli je vše OK.
Ahoj, takže to shrnu: v 8. týdnu na konci září revize dělohy pro zamlklé těhotenství, po 32 dnech od zákroku přišla první MS, druhá po 30 dnech a 12. 12. (po 10 týdnech od zákroku) jsem normálně otěhotněla. Včera jsem byla na ultrazvuku a vše je v nejlepším pořádku
. Znovu jsme narazily s lékařkou na téma, kdy je vhodné po zamlklém otěhotnět - říkala mi, že u mě to byl naprosto ideální čas a že zná i případy, kdy to pár po revizi dělohy prostě nevydržel a dali se do počínání ihned po 1. MS a jsou z toho zdravé děti a těhotenství byla bezproblémová. Šířkou sliznice se prý nestresovat - jak už jsem psala, jakmile proběhne jedna MS, už sliznice dorosltla a odloučila se a další cykly prý nemají na její šířku či kvalitu vliv.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.