Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Před třemi roky jsem se v noci probudila a chtěla jít na wc. Praštila jsem sebou, protože jsem měla mrtvou nohu, konkrétně kotník. Druhý den jsem šla na pohotovost, kde mi udělali CT hlavy a potom ambulantně MRI krční páteře. Nic se nezjistilo, tak mi doporučili lumbální punkci. Nicméně to do týdne odeznělo a tak se to nechalo být.
Bohužel to samé se mi stalo minulé pondělí, syn mi zavolal rychlou a po konzultaci na CAM mě přijali na neurologii s totální parezou PDK. Dali mi nějaké vitamíny (Milgamma N a aescin) a proběhlo kolečko - sono tepen a žil, rtg plic, dutin, emg. Tam se zjistilo, že mám problém na L5, doktorka říkala, že asi umrtvený míšní kořen. V pátek mě propustili, s tím že mě objednali na MRI bederní páteře a znovu ma emf. Mmch v den propuštění, když jsem se oblékala (nedali mi berle, nic) tak se mi necitlivý kotník podlomil a já si ho přisedla, takže jsem si navíc zlomila kůstku z vnější strany chodila. Takže mě ještě poslali na ortopedii, kde mi dali chodící botu a berle. Zlomila jsem si to naštěstí dobře, takže nic nebrání rehabilitaci ( kromě plného zatížení) Na MRI jdu 17.6. a na emg 18. Dnes manžel přišel s tím, že se bavil se známou a ta mu řekla, že když MRI bude negativní, tak musím na lumbální punkci, protože to zná a je to buď ALS nebo roztroušená skleróza. Do teď jsem byla v pohodě, noha už začíná být zase OK, ale tohle mě totálně dostalo. On teď tady spí, že hysterčim, ale já si na úkor toho začala googlit. Mám asi 3 příznaky, které na ALS sedí…
Že je to idiot mi říkat nemusíte, když jsem se ho zeptala, proč mi to říká, tak on, že se s ní jen bavil a že to myslela dobře.
Do teď jsem byla fakt v pohodě, ale tohle mi sebralo sílu na ty tři týdny než bude MRI. Prostě už nejsem v pohodě, vlastně mi ty tři týdny života vzal.
Omlouvám se za dlouhý text.
@Nela_M píše: Více
Resis ted manzela nebo priznaky? Co se manzela tyce, klobouk dolu. Ja diky vsimavosti kolegy sla k dr s podezrenim na RS a ejhle, mam ji diagnistikovanou. To ze si nesla na Lp necham bez komentare.
Ahoj, nestresuj se hned ALS. Mám velmi podobné potíže, akorát mně několikrát ochrnula ruka a nedávno i trošku noha - nedokázala jsem chodit po patě.
MRI mám za sebou, tam byl nález v pořádku, tak mi udělali EMG a zatím usoudili, že se jedná o polyneuropatii. Jsem teď dovyšetřována na HNPP, za měsíc budu mít výsledky..
Hodně štěstí a sil, z manželovy kolegyně si nic nedělej, očividně tomu nerozumí.. ![]()