Parkinson - ano/ne

Anonymní
22.8.23 23:02

Parkinson - ano/ne

Prosím o radu, jestli neblbnu já.
Manžel 63 let. Už víc jak rok výrazný třes pravé ruky, ale opravdu výrazný, nenapije se už, aniž by cestou značnou část vylil. Změny v postoji těla - chodí víc nahrbený. Změny chůze - nikdy toho moc nenachodil, ale teď chodí ještě pomaleji. Vstát ze sedu nebo z lehu je pro něj namáhavý, celková ztuhlost svalů. Dlouhodobé problémy se spaním, změny nálad, problém s vyprazdňováním atd. Teď jsem si i všimla, že má další problém - je třebas u počítače nebo u televize a vidím, že mu brada visí dolů, pusa otevřená, klidně hodiny. Problém s dechem nemá, dýchá nosem. Dneska ráno jsme jeli autem a to samý, napil se, utřel vous a o pár vteřin později poklesla brada, pusa otevřená. On to nevnímá, já ano. Nejde o to, že v tu chvíli vypadá jako d.ment, ale že to opravdu není normální.
Taky jsem si všimla, že hlavou pořád mírně kýve, jako by pořád kýval „ano ano“. Jemně, ale pořád.
Mám podezření na parkinsona, ale k doktorovi ho nedostanu. Chci na něj udeřit tvrdě, ale než to udělám, chci znát váš názor, jestli to fakt může být parkinson.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2003
22.8.23 23:07

Může. :( Určitě ho vem k neurologovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
22.8.23 23:11

No, může to být parkinson. Babička to má podobné s tím třesem. Jen teda s pitím a jídlem to takový problém není. ale je strašně zpomalená. Teda, výrazně víc, než před diagnózou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
22.8.23 23:31

Ano z největší pravděpodobností je to nějaká demializace mozku. Nejspíš ten Parkinson.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76450
23.8.23 12:49
@Anonymní píše:
Prosím o radu, jestli neblbnu já.
Manžel 63 let. Už víc jak rok výrazný třes pravé ruky, ale opravdu výrazný, nenapije se už, aniž by cestou značnou část vylil. Změny v postoji těla - chodí víc nahrbený. Změny chůze - nikdy toho moc nenachodil, ale teď chodí ještě pomaleji. Vstát ze sedu nebo z lehu je pro něj namáhavý, celková ztuhlost svalů. Dlouhodobé problémy se spaním, změny nálad, problém s vyprazdňováním atd. Teď jsem si i všimla, že má další problém - je třebas u počítače nebo u televize a vidím, že mu brada visí dolů, pusa otevřená, klidně hodiny. Problém s dechem nemá, dýchá nosem. Dneska ráno jsme jeli autem a to samý, napil se, utřel vous a o pár vteřin později poklesla brada, pusa otevřená. On to nevnímá, já ano. Nejde o to, že v tu chvíli vypadá jako d.ment, ale že to opravdu není normální.
Taky jsem si všimla, že hlavou pořád mírně kýve, jako by pořád kýval „ano ano“. Jemně, ale pořád.
Mám podezření na parkinsona, ale k doktorovi ho nedostanu. Chci na něj udeřit tvrdě, ale než to udělám, chci znát váš názor, jestli to fakt může být parkinson.

a jak to zvládá v práci?
a jeli jste autem - on řídí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
23.8.23 12:54

Ano může, u mamky to bylo dost podobné. Zavolaly jsme její praktičce, protože před tou to ze studu schovávala. Ta si ji pozvala na kontrolu a hned z ordinace ji poslala k neuroložce, kde to domluvila. A to nám ještě řekla, že už je to dost rozjetý, jenže máma si to nechtěla přiznat ani sama sobě, nám se sestrou to napráskaly její kámošky, že si všímají, že to je čím dál výraznější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.23 17:29

Podat citlivě a zkusit to tak, aby se něco vyloučilo, případně zavčasu zaléčilo?

Třeba mému muži jsem řekla, že jsem si všimla problému, že by měl pouvažovat, jestli by to neměl říci lékaři. Jemu tehdy vycházela i periodická prohlídka, jinak by asi k lékaři nešel.

Sice se problém nevyřešil zcela, ale má léky, který ho zmírňují.

• Citovat
  • Upravit
Stará známá
23.8.23 21:45

No mela bych obavy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení