Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
jak je to s pasem pro dítka ?
Hlavně ted nevím jak je to i s trvalým bydlištěm ? Já žiju v Praze, ale trvalé bydliště mám jinde.No a co mám udělat, když dcera se narodila v Praze ?Musim jí tu přihlásit ?Nebo je to automaticky tam kde mám já trvalé ?A pak ten pas… ten si asi pak budu muset udělat kde to trvalé bydliště má, že ? A máte dítka v občance ?
Budu moc ráda za rady , díky moc
v občance malýho mám od doby co mu někteří chytráci začali posílat doporučený dopisy
Jinak dítě má automaticky trvalé bydliště v trvalém bydlišti matky nerozhoduje ,kde se narodilo-takže budeš muset oběhat úřady tam ,kde máš bydliště ty.
na úřady, kde máš trvalé bydliště nemusíš. s
tačí když dojdeš na nejbližší městský úřad v Praze a oni si to pošlou - občanku i pas. jen to bude trvat jednou tak dlouho. Já si takto vyřizovala všechny doklady, když jsem ještě neměla trvalé bydliště v Praze. a nenech se odradit, když ti budou tvrdit, že to nejde. jde to, jen je to pro ně trošku víc papírování!
jinak ale na pas pro dítě potřebuješ kromě rodného listu i potvrzení o státním občanství. a pokud budete chtít do zahraničí, tak nestačí, že máš dítě zapsané v občance. musíš ho mít v pasu nebo musí mít samostatný pas.
ufff, to jsem se rozepsala ![]()
Ahoj. K pasu potřebuješ krom RL ještě potvrzení o občanství. To ti vydají na úřadu městské části,údajně. Taky si pujdu v létě pro dceru zařizovat, aby jsme mohli letět za babičkou
a rovnou si ji nechám napsat do občanky. Ted jen nevím přesně,co potřebuješ k vydání potvrzení o občanství. Jestli RL dítěte i rodičů, doklady rodiču? Snad někdo poradí.
My k vydání toho potvrzení dávali RL rodičů i dítěte, občanku toho rodiče, který je uveden na žádosti a myslím dokonce oddací list.