Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla bych vás poprosit o radu, budu ráda za každou odpověď. Chystáme se letos na dovolenou do hotelu. Dcerce budou v létě 2,5 roku. Bohužel nám řekli, že na pokoji nesmíme používat rychlovarnou konvici. Docela mě to zarazilo, počítala jsem s tím, že si vezmu i ohřívačku a tudíž nebudu muset nikoho se stravováním dcerky obtěžovat a bude to v klidu. Máte někdo taky takovou zkušenost? A jak jste to potom praktikovali? Jsou pak všude opravdu tak ochotni vám převařit vodu, ohřát skleničku apod.?
ahoj
a kam jedete?
Ja teda nikdy nemela zadny problem s tim ze by nekde nekde neohral vodu nebo sklenicku.
Jinak muzete vzit ponorny varic misto konvice a i kdyz konvici mit budete,jak by na to nekdo prisel?
Zkušenost nemám, ale moc mě zajímá jaké mají maminky zkušenosti. To by mi teda vadilo, protože u nás je jídlo boj a krmení v cizím prostředí obzvlášť. Ráda bych taky jela na dovolenou, ale neumím si to „prakticky“ představit. Jedině vlastní apartmán s kuchyňkou
. Pořád někomu říkat o vodu nebo ohřátí do toho bych nešla.
no já teda nevím. já bych to ve 2,5 letech nějak extra neřešila. my se chystáme na dovču do ciziny do hotelu s all inclusive s cácorama v září (to jim bude 1,5 a 3,5 roku) a jediné co asi budu řešit je sunar pro mladší. a to v tom směru jestli ho vůbec brát, nebo jí nechat ten týden jen o jogurtech a obyč mlíku, však ono by jí to nezabilo
pokud dítko nemá nějakou extra dietu nebo extra problémy s jídlem, tak nikde nevidím problém. ale je to jen můj názor…nikomu ho nenutím…
Ahoj, my na dovolený byli když Sárince byl rok a půl a ždibec, v Řecku. Skleničky jsem vezla 2, který teda snědla, ale jinak jedla s námi a vůbec bych řekla, že po tom roce a půl už se skleničky skoro vůbec nedotkla, ráda kousala a ty skleničky mají malý kousky a mezi náma…je to hnusný, mě to teda smrdí takovou tou umělinou, takže jedla to, co my. Proč malá nebude jíst to, co vy?
Jinak asi nebudu vzor čestnosti, ale proč si tu konvici nevezmete, pokoj vám přeci prohlížet nebudou a stačí konvici schovat, když půjdete z pokoje pryč, pokuď vám tam budou uklízet ![]()
Já bych to taky neřešila a konvici si vzala s sebou. Ale myslím, že ve 2,5 letech už se může stravovat normálně s Vámi. Na mlíko pak stačí ohřívačka, tu tahám s sebou pořád. My byli poprvé na dovolené v Bulharsku, když bylo synovi 19 měsíců. Vezli jsme s sebou skleničky i kaše, ale odmítal to - chtěl jíst to, co my. Nebyl problém, vždycky se dalo něco vybrat.
Pokud jsme byli v restauraci a děti mladší, nikdy se mi nestalo, že by odmítli ohřát skleničku …
Martina
Ahoj,
když bylo synovi 2,5 měl dětskou polopenzi, takže stejné jídlo jako my a myslím, že v tu dobu už jsem pro něj nic jiného než pro nás nepotřebovala. Na pití koupíš balenou vodu všude. Takže já bych to už nějak neřešila. naopak jsem v době než se narodil mladší byla ráda, že už sebou nemusím tahat tu spoustu „serepetiček“ jako pro mimi.
co já mám zkušenosti ze zahraničí, tak enní problém konvice na pokoji. a jinak když jsem potřebovala horkou vodu na kaši, tak jsem si s miskou seběhla na bar nebo do restairace a bez problémů jsem ji dostala. stejné to je s ohřátím skleniček. běžně už teď mají i mikrovlnky přímo na restauraci právě pro tyto účely.
my teda jezdíme od klárčina necelého roku a vždycky to byla pohoda a všude velmi ochotný personál. takže bych se toho nebála. spíš jsem konvici netahala kvůli místu v kufru a limitu na váhu ![]()
Pokud si vezmeš konvici a ohřívačku s sebou, stejně to NIKDO nezjistí!!!
Když vodu uvaříš, konvici schováš a ohřívačku taky tak v tom nevidím žádný problém ![]()
V každém hotelu přece bývají i uzamykatelné skříňky do kterých ti nikdo nepoleze a mezi oblečením by se to taky dalo ehm „uskladnit“ ![]()
Jinak si taky myslím, že 2,5 leté dítko se může v klidu stravovat s váma, ale každého věc! ![]()
My jsme byli s Kubíkem když měl 2 roky a úplně v klidu jedl s náma a dokonce se mi tak rozjedl, že jsem nestačila zírat - měli jsme dost velké problémy s jídlem, málo jedl a spoustu věcí nechtěl
Na dovči mu to sice dýl trvalo, ale vždycky snědl všechno a dokonce toho snědl víc než 4leté děti ![]()
Letos v létě jedeme do stejného penzionu zase a Karolínka bude jíst normálně s náma (je to dost dobrý penzionek, s kvalitní a domácí kuchyní takže nemám strach, že by se jí něco stalo) a kdyby to byl náhodou problém tak vezmu i skleničky (pro jistotu), ale myslím, že jí tam bude šmakovat.
Jinak my máme na pokoji vždycky ledničku a tam mají děcka jogurty, ovoce … takže žádný problém!
Konvici beráváme taky a nikdy nikdo nic neřekl.
Omlouvám se za román ![]()
Kam jedete na dovču?
Našemu synovi je 2,5 a prakticky jí skoro to samé, co my. Ale chápu, že to je věc názoru a znám pár maminek, který pečlivě dodržují všechna možná pravidla pro stravování dětí.
Ale zpět k tvému dotazu, asi bych jako holky doporučovala malý ponorný vařič, pokud opravdu trváš na převařování… ![]()
Jo a mám úplně stejnou zkušenost jako Zubr, byli jsme poprvé u moře, když byl klukovi přesně rok. Veškeré skleničky a kaše též odmítal a jedl tedy to, co my. Zřejmě změnou prostředí
Všechno jsme pak vezli zpátky domů - paráda!
Jen abys kdyžtak byla připravená i na další možnosti ![]()
Je-li dítěti 2,5 roku a nemá-li dietu ze zdravotních důvodů, už snad může víceméně normální jídlo, ne? A čaj nebo vodu na mléko Ti uvaří všude…
1. Dávala bych normální jídlo.
2. Konvici bych vzala (třeba na čaj se vždy hodí) a při odchodu z pokoje dala do kufru/skříně. Vždycky to tak děláme, i tam, kde se konvice mít nesmí.
Ahoj, chtěla bych se zeptat jak řešit stravování 10ti měsíční holčičky na dovolené v Čechách? Budeme asi celý den venku po výletech a já vůbec netuším jak to řešit, hlavně s obědem.
@matsek U nás beru sebou masozeleninu ve skleničce, pak ovoce ve skleničce a když jdu jen na pár hodin, tak beru i jogurt, který má na svačinu. Teď v těch vedrech jí vše v pokojové teplotě, nebo i přímo z ledničky, takže nemusím ohřívat, jen otevřu a už baští…