Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den. Infekčnost pásového oparu oproti planým neštovicím je nižší, byť jsou vyvolány stejným virem (češtináři by se zřejmě zlobili, ale správnější výraz by byl virusem…). Nejrizikovější doba je v akutní fázi, kdy vidíme na kůži herpetiformně (plazivě) uspořádané puchýřky. Pokud nedojde k přímému kontaktu vašich eflorescencí s druhou osobou, která ještě plané neštovice neměla, pravděpodobnost přenosu je minimální.
Moje matka ležela s pásovým oparem v nemocnici na infekčním oddělení. Bylo jí řečeno, že je to extrémně infekční. Řekla jí to doktorka v nemocnici, tak si vyber.
Každý tvrdí něco jiného.
@Mia21 Dobrý den, přesně tímhle jsme si prošli v červenci. 11letá dcera, která neštovice měla, tak donesla pásový opar a i když ihned po zjištěni a nasazení léčby odjela na chatu, tak 2letá dcera z toho chytla neštovice, naštěstí bez teplot, neškrábala si to a měla max 50pupínků. Neštovice jsme objevili v neděli a celý víkend u nás byla návštěva, má 33letá kamarádky neštovice neměla a ani je nechytla. Tohle je moje zkušenost 2měsice stará. Píšu z mobilu, tak překlepy přehlížejte.
@Sany80s no vidíš a ja neměla ani nemocenskou ; ) bylo mi řečeno, že infekce a pouze plannymi neštovicemi je možná jenom z přímého kontaktu s puchýřky.
Já měla pásový opar na jaře, doma syna 2roky a dcerku 2měsíce. Opar jsem měla vždy překrytý gázou a oblečením, aby se co nejvíc snížila možnost, že se nakazí ostatní. Nikdo jiný z rodiny ode mě nechytnul ani neštovice ani opar.
@mag
To vám řekli správně, kapénkově se to nepřenáší. Navíc když jsou puchýřky již zaschlé, tak se riziko přenosu limitně blíží nule.
@Doctus jj, já to od te doby taky tak dál vykládám
do te doby jsem si taky myslela, jak strašně infekční onemocnění to je.
Ja když jsem měla pásový opar tak ke me děti nemohly, alespoň do te doby než se mi začaly dělat stroupky. Ale to uz je tak 5-6 let zpět, to jeste ja sama byla dítě ![]()