Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny. Manželovi se vyrazil před týdnem ve středu pasový opar. Je v neustálém kontaku s dětmi (2 roky a 6 měsíců). Pokud to od něj děti v podobě neštovic chytnou, kdy se to může projevit? To, že mají neštovice inkub.dobu 2-3 týdny vím, ale spíš nevím, od kdy se to počítá - ode dne, kdy opar manželovi vyrašil?
Máme jet na zahraniční dovolenou, tak kalkuluju… Díky ![]()
U meho manzela se pasovy opar objevil v patek a ml dcera je mela uz ve ct ale je fakt ze ja ho mela na puse takze jsme byli infekcni oba, starsi je dostala pak hned v nedeli
@gwennie Musíš to počítat od té doby, co se dítě nakazí a to je těžko říct, kdy k tomu dojde a pokud vůbec. Pásový opar není tak nakažlivý jako neštovice, infekční jsou hlavně ty puchýřky. Nákaza je možná taky třeba pokud se použije stejné nádobí nebo ručník, přičemž obyčejné umytí hrnečku ručně nestačí, musí se to umýt při vyšších teplotách. Vzduchem se pásový opar nepřenáší. Inkubační doba je opravdu dva až tři týdny, ale může být i mnohem kratší viz příspěvek nade mnou.
@gwennie Dost záleží na tom, kde ho má. Má ty puchýřky nějak volně přástupné? Já měla pásový opar a byla jsem normálně doma se dvěma dětma a nechytil to ani jeden.
@gwennie opar jsem měla já na krku, dávala jsem si fakt pozor ale stejně se u dcerky vyrazila první neštovice týden po.
@gwennie píše:
Zdravím všechny. Manželovi se vyrazil před týdnem ve středu pasový opar. Je v neustálém kontaku s dětmi (2 roky a 6 měsíců). Pokud to od něj děti v podobě neštovic chytnou, kdy se to může projevit? To, že mají neštovice inkub.dobu 2-3 týdny vím, ale spíš nevím, od kdy se to počítá - ode dne, kdy opar manželovi vyrašil?Máme jet na zahraniční dovolenou, tak kalkuluju… Díky
od te doby, co ma pupinky, infekcni je tekutina z puchyrku. Od nej uz se to vzduchem nesiri, teoreticky pri dobre hygiene nikoho nakazit nemusi.
@Amys píše:
@gwennie Dost záleží na tom, kde ho má. Má ty puchýřky nějak volně přástupné? Já měla pásový opar a byla jsem normálně doma se dvěma dětma a nechytil to ani jeden.
Má ho na tváři. Jenže než jsme zjistili, že je to ono, normálně se s dětma „muckal“ a pusoval (nejdřív jsme mysleli, že ho bolí zub a proto mu to takhle nateklo).. takže do přímého kontaktu s tím děti přišly…
TO bylo asi před týdnem… Takže teď ještě 2 týdny bych měla být v pozoru, že?
A můžu ho chytnout já? (neštovice jsem normálně měla), taky jsme přišli do přímého kontaktu, plus jsem zpočátku pila ze stejné sklenice…
@gwennie píše:
Má ho na tváři. Jenže než jsme zjistili, že je to ono, normálně se s dětma „muckal“ a pusoval (nejdřív jsme mysleli, že ho bolí zub a proto mu to takhle nateklo).. takže do přímého kontaktu s tím děti přišly…TO bylo asi před týdnem… Takže teď ještě 2 týdny bych měla být v pozoru, že?A můžu ho chytnout já? (neštovice jsem normálně měla), taky jsme přišli do přímého kontaktu, plus jsem zpočátku pila ze stejné sklenice…
Pokud jsi nestovice mela tak by jsi je dostat nemela.
@gwennie Pokud ty puchýřky ještě neměl vysypané, tak by se to přenést nemělo
Ono to bolí dost dlouho před tím, než se vysype, vpodstatě bolí celý člověk. Držím palce, ať je to dobré ![]()
@barca.hrosik píše:
Pokud jsi nestovice mela tak by jsi je dostat nemela.
Neštovice se dají chytit opakovaně, dost záleží na imunitě toho kterého člověka. Bohužel.