PATCHWORK - help!
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
PATCHWORK - help!
Ahoj ![]()
Pustila jsem do patchworku, chci v tomto stylu udělat holkám adventní kalendáře. No a zkouším si techniku na polštářcích (v létě jsme je viděli, ale nechtělo se nám za ně dát tu spoustu peněz, co po nás chtěli
No a tak jsem zamachrovala, že je zkusím ušít sama
)
A tak potřebuju dobrou duši která bude znát odpověď na moje všetečné dotazy ![]()
A první je hned tady: Začišťují se entlem ty kousky látky? Pokud ano, tak jednotlivě nebo až ušité dva najednou?
A hned následuje druhý: U povlaku na polštářek se dělají dvě vrstvy s vatelínem nebo jen jedna s vatelínem?
Předem díky za rady!
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Lesino tedy ne že bych byla taková švadlena, ale myslím že jsem to taky okukovala, ty kousky se nejdříve oentlují, pak vyžehlí, pak sešijí, pak se rozžehlí sklady látek a pak se to podšije jinou látkou, ale s vatelínem ti neporadím… hodně štěstí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem tedy patchworkář samouk, takže nevím, jestli to budou úplně profesionální rady (a nejsem úplně nejlepší vysvětlovač, když u toho nemůžu kreslit
), nicméně:
Sešité švy se většinou sežehlují oba k jedné straně, takže když už entlovat, tak klidně oba najednou, popř. celý pruh, který bude sežehlen k jedné straně - míň práce + menší spotřeba nití.
Většinou není třeba entlovat vůbec, protože třeba u deky se k těm švům zevnitř stejně nikdo nedostane, kromě toho bývají ještě shora skrz naskrz prošité, takže namáhané jsou minimálně = zbytečná práce navíc.
Povlaků na polštářek jsem dělala několik (víceméně to jsou vlastně zatím moje jediné hotové výrobky
) a vatelínovou vrstvu jsem nedávala ani jednu, jenom jsem to rozžehlila. Když už bych dávala, tak asi jenom z té strany, kde je patchwork, z té jednobarevné mi to přijde zbytečné.
Je fakt, že u těch polštářků jsem asi entlovala, bo by se ty švy při převlékání přece jenom mohly třepit, u dětské dečky, kterou mám rozešitou už asi dva roky (chytl mě u ní totiž amok a zhruba stejně dlouhou dobu jsem ji nemohla ani vidět
) jsem neentlovala a určitě to vadit nebude (ostatně v knížkách, které o tom mám, taky neentlují
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem nakonec neentlovala, mám připravené dva polštářky a došla mi nit
Musím ji zítra koupit stejně jako vatelín. Vyštrachala jsem zbytečky látek, které vypadaly jako když se k sobě nebudou hodit a nakonec to vypadá velmi decentně a dobře. Hodím sem foto až dodělám. Beztak je to jen trénink ![]()
Hlavní problém je přesně tam, kde jsem ho čekala. Nejtěžší se strefit se šev proti švu ![]()
Angua píše:
Povlaků na polštářek jsem dělala několik (víceméně to jsou vlastně zatím moje jediné hotové výrobky) a vatelínovou vrstvu jsem nedávala ani jednu, jenom jsem to rozžehlila. Když už bych dávala, tak asi jenom z té strany, kde je patchwork, z té jednobarevné mi to přijde zbytečné.
Nedáš sem fotky hotových polštářků? Jsem baba zvědavá ![]()
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jojo, švy jsou potvory
Fotky sem dám ráda, ten, co mi zbyl doma musím nafotit a na ty další se mrknout, jestli je mám zvěčněné.
Teď jenom si vzpomenout, to je teď největší problém - občas mám pocit, že jsem min. 70 % mozkových buněk darovala svému nenarozenému dítěti
Snad mi to oplatí jinak
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak první pokus:
http://rodina.cz/…cf7582_1.jpg
Nekoukejte na látky, jsou to vyhrabané zbytečky ze skříně
Tedy až ten barevný puntík uprostřed - ten jsem koupila holkám dneska
Tohle je první pokusný kousek, mám ještě dva stejné polštářky připravené ušité jen ještě nejsou prošité s vatelínem - přemýšlím, že bych udělala prošití i přes středy čtverců…
Mám doma už ty vánoční nádhery, vysloveně se na ně těším…
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Levné látky na patchwork
Jestli chcete koupit levné kvalitní látky, zkuste na
www.lenkapatchwork.estranky.cz kliknout na odkaz AUKRA vlevo dole je tam pěkná nabídka, 1bm šíře 150cm vyjde cca na 50,–Kč.
- Citovat
- Upravit
Holky věnujete se ještě patchworku?
zaujala mě prošívaná deka, ale nevím, jestli si neukousnu příliš velké sousto ![]()
https://www.vatelin.cz/…sivanou-deku
Příspěvek upraven 05.10.20 v 12:22
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@otylanka píše:
Holky věnujete se ještě patchworku?
Já jsem kdysi zkusila jednu deku pro neteřinku, od té doby nic, ale plánuju si koupit nový stroj a vrátit se k tomu
Zbytky nějaké mám. Vlastně jsem dělala nějaké obaly na knihy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit