Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Platí stále původní rozsudek. Proč by se měla dávat zadost znovu? Bude se jen resit rozvod a ten zajímá, zda je pece o dite vyřešena. My se dohodli s ex, ze jdeme od sebe v létě, na podzim byl soud o dite a cely další rok nám trvalo, než jsme podali zadost o rozvod. Nikdo tam neřešil jak starý rozsudek o péči je. Jen se ptali, zda je pece vyřešena, protože předchází rozvodu.
Pokud nebude otec namítat, nejspíš to projde jako platný rozsudek. Jakmile ale u rozvodu vyjde najevo nebo to chlap uplatní, že jste obnovili soužití, bude potřeba péči rozhodnout znovu.
Otec má soudem určené návštěvy. Jednou se neozval měsíc (zameškal 4 návštěvy) nezeptal se vůbec na syna, a teď viděl syna naposledy před dvěma týdny. Měl se s ním vidět před týdnem, neozval se, nepřijel. Dnes se s ním měl vidět a opět žádná zpráva. Tak bych ráda věděla jestli mám právo vědět „jestli syn má právo vědět“ proč se nedostavil. Bude mu pět let a s otcem má špatné zkušenosti a vůbec se na něj neptá. Otec se neozývá ani bydlení si neumí sehnat a bydlí v garáži… Ne nechybí, jen mě to zajímá jestli mohu použít u OSPODu to že nejeví zájem pro jistotu kdyby pak chtěl dělat problémy když by syn marodil a já mu ho nechtěla svěřit na 2hodiny ven že bych oponovala že se on 2 týdny neozval…
@Anonymní píše:
Otec má soudem určené návštěvy. Jednou se neozval měsíc (zameškal 4 návštěvy) nezeptal se vůbec na syna, a teď viděl syna naposledy před dvěma týdny. Měl se s ním vidět před týdnem, neozval se, nepřijel. Dnes se s ním měl vidět a opět žádná zpráva. Tak bych ráda věděla jestli mám právo vědět „jestli syn má právo vědět“ proč se nedostavil. Bude mu pět let a s otcem má špatné zkušenosti a vůbec se na něj neptá. Otec se neozývá ani bydlení si neumí sehnat a bydlí v garáži… Ne nechybí, jen mě to zajímá jestli mohu použít u OSPODu to že nejeví zájem pro jistotu kdyby pak chtěl dělat problémy když by syn marodil a já mu ho nechtěla svěřit na 2hodiny ven že bych oponovala že se on 2 týdny neozval…
Otec má právo dítě vidět, matka má povinnost v daných termínech dítě otci předat. Ne, nemůžeš použít jeho nezájem jako zbraň ve chvíli, kdy bude dítě nemocné. Otec má stejná práva a povinnosti, takže by se o dítě měl postarat i když je nemocné. Pokud bude chtít nemocné dítě ven, navrhla bych variantu, že s ním bude u tebe doma (snad nebude dítě s horečkou tahat ven, s rýmou proč ne…). Jinak by měl lékař dát zprávu, že dítě není schopné převozu. Pak můžeš navrhnout jiný termín.
@Kazimíra Olejovka u mě má zákaz od soudu být jelikož mi dělal sexuální návrhy a furt si myslel že s ním budu, chtěl tu být i na noc, cpal se mi do postele. A navíc mám partnera, takže prostě má od soudu zakázáno chodit, má si pouze převzít syna a být s ním dvě hodiny venku. A jde o to že se 2× nedostavil, neomluvil se, přitom pořád dává něco na Facebook ale je líný se optat na to jak se syn má, nenapíše proč nepřijel. Prostě nemá zájem. Tak by mě zajímalo zda-li mám právo vědět proč nepřijel.
Ne, nemas pravo vedet proc neprijel, on ma pravo prijet, ne povinnost.
@Anonymní píše:
@Kazimíra Olejovka u mě má zákaz od soudu být jelikož mi dělal sexuální návrhy a furt si myslel že s ním budu, chtěl tu být i na noc, cpal se mi do postele. A navíc mám partnera, takže prostě má od soudu zakázáno chodit, má si pouze převzít syna a být s ním dvě hodiny venku. A jde o to že se 2× nedostavil, neomluvil se, přitom pořád dává něco na Facebook ale je líný se optat na to jak se syn má, nenapíše proč nepřijel. Prostě nemá zájem. Tak by mě zajímalo zda-li mám právo vědět proč nepřijel.
Ne, nemáš právo to vědět. Pokud bude dítě nemocné, musíš mít zprávu od lékaře, že má být v klidu a nesmí ven a domluvit se na jiném termínu. Jinak dítě musíš vydat.