Péče o dítě do 7mi let plus OSVČ

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
424
16.10.22 19:53

Péče o dítě do 7mi let plus OSVČ

Dobrý den, chci se zeptat jak je to s placením sociálního a zdravotního, když bych byla osoba pečující o dítě do 7mi let a k tomu měla OSVČ. podnikám celou rodičovskou, je to takový příjemný přivýdělek, ale rodičák mi končí v prosinci. Nemám žádný hlídání a tak musím s dcerou zůstat doma. Přemýšlela jsem tedy o péči o dítě do sedmi let plus k tomu pokračovat v podnikání. Je tam nějaké zvýhodnění, když bude dcera chodit do školky jen na ty 4 hodiny? Na netu je to pokaždý jinde a na pracák jsem ještě nevolala. Děkuji za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2256
16.10.22 20:19

Zrovna to řeším. Dle informací, co jsem si nasla, bychom měly být osvobozené od zdravotního pojištění. To by mel platit stat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20858
16.10.22 20:20

Pokud máš příjmy z OSVČ, tak nemůžeš být nahlášena jako osoba pečující o dítě, aby za tebe stát platil zdravotní. Tohle jsem našel ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35589
16.10.22 20:48
@Tonka83 píše:
Dobrý den, chci se zeptat jak je to s placením sociálního a zdravotního, když bych byla osoba pečující o dítě do 7mi let a k tomu měla OSVČ. podnikám celou rodičovskou, je to takový příjemný přivýdělek, ale rodičák mi končí v prosinci. Nemám žádný hlídání a tak musím s dcerou zůstat doma. Přemýšlela jsem tedy o péči o dítě do sedmi let plus k tomu pokračovat v podnikání. Je tam nějaké zvýhodnění, když bude dcera chodit do školky jen na ty 4 hodiny? Na netu je to pokaždý jinde a na pracák jsem ještě nevolala. Děkuji za info.

Když si OSVČ a budeš pečovat o dítě tak budes platit odvody dle výdělku. Nemusíš tedy platit povinné minimální zálohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101533
16.10.22 21:21
@Cenarius píše:
Pokud máš příjmy z OSVČ, tak nemůžeš být nahlášena jako osoba pečující o dítě, aby za tebe stát platil zdravotní. Tohle jsem našel ja.

To si našel blbě, muze byt, alw ma to cliv pouze na to, ze zdravotni plati jen ze skutecneho zisku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101533
16.10.22 21:23
@JancaS84 píše:
Když si OSVČ a budeš pečovat o dítě tak budes platit odvody dle výdělku. Nemusíš tedy platit povinné minimální zálohy.

Ale to se tyka pouze zdravotniho, sociální bude muset platit to pro hlavni cinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8503
17.10.22 06:16

Přesně jak píše @j.a.n.i1 . U sociálního budeš mít podnikání jako hlavní. Takže budeš platit zálohu 2841,–. U zdravotního pokud nahlásíš péči o dítě do 7 let, budeš brána jako vedlejší a zálohy budou podle výpočtu z minulého roku. Ještě je možnost protáhnout si rodičák na delší dobu. To bys pak měla vedlejší činnost i u socky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
17.10.22 08:56

@Hanula1212 přesně, to je ideální, roztáhnout rodicak. Přesně tak jsem to měla v plánu. Roztáhnout až do 4 let věku a mít osvc jako vedlejšák. Bohužel jsem si to špatně spocitala, rodičák vypršel o 3 měsíce dříve a skrz datovou schránku jsem si toho nevsimla :zed: teď jsem osoba osoba pecujici i děti do 15 let a budu si obnovovat živnost, ale je to naprd, ptz dítě může být max. 4 h denně pryč. A pro začátek, než to rozjedu potřebuji minimální naklady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
17.10.22 13:54

Rodičák jsem už právě natáhla, co to šlo, takže tudy cesta nevede. Ani jedna babi nechce hlídat, takže hledám cestu, jak zůstat s malou doma a neplatit víc než vydělám. Naštěstí umím kreslit a tak to zkouším jako ilustrátor. Tak snad nějaký zakázky budou i dál. Moc děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat