Péče o nemocnou pratetu

Anonymní
19.7.12 11:57

Péče o nemocnou pratetu

Ahoj holky, přes měsíc mám doma nepohyblivou a nemocnou pratetu, o kterou je třeba pečovat 24 hod denně. Manžel je 5 dní v kuse mimo domov, máme malou farmu, takže práce až nad hlavu, k tomu malého synátora. Sama nejsem zrovna zdravá. Péče je samozřejmostí, na LDN bych ji nedala ani za nic. jsem však již po této době strašlivě vyčerpaná, nezvládám, nestíhám. krmím venku zvířata, od toho musím desetkrát odběhnout, protože teta zvoní a něco potřebuje, je chuděra za tu dobu už dost zmatená.
Já mám pocit už teď, že nemůžu dál, to brzo, co? Hubnu, jsem vystresovaná, pořád brečím, na manžela jsem protivná, teď jsem mu hystericky volala a nadávala, že je super, že je doma jen na víkendy a já tady na vše sama. Nezaslouží si to, jsem kráva. Na synátora se snažím nepřenášet nic, i když je to taky těžké.
Holky mám strach, že to nezvládnu. Měly jste také někdo či máte doma příbuzného, o kterého je potřeba se takto starat? Máte „vychytávky“ jak se dát do pohody a nebýt upachtěnou a věčně nic nestíhající hysterkou?
Z všechny příspěvky budu vděčná, potřebuji o tom s někým mluvit, protože si neuvěřitelně vyčítám, že po tak krátké době jsem takhle skolená. Doufám, že až do toho naběhnu, bude to lepší. Mnoho věcí pro mne bylo novinkou (polohování, některé úkony hygieny, strach, že ještě ublížím) Snad do toho rychleji vpluju. Dík.

PS: bydlíme na konci světa, takže nějaká domácí péče je pro nás nedosažitelná.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
becky87
19.7.12 12:00

Tak i na konec sveta se da sehnat clovek, ktery za penize bude vykonavat potrebnou cinnost ;) Zkus si hodit inzerat, ze hledas nejakou pecovatelku, alespon na par dni v tydnu, urcite ti to pomuze, jina rada urcite neni. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
14856
19.7.12 12:10

To je ale poradny zaprah, to se nedivim ze jsi vycerpana. Tohle se tezko rekne, ale musis se hlidat, pac take muzes vyhoret a tim neprospejes nikomu.

hledali jste moznost nejake ulevne pece? stacilo by na par hodin, aby sis mohla odpocinout, projit se, vycistit si hlavu. Tohle se neda opravdu zvladat dlouhodobe, musis myslet i na sebe.
Hlavne si nic nevycitej, to by skolilo kazdeho. I jen samotna pece o nekoho nemohouciho.
Snad i takhle daleko by mohl nekdo obcas zajet.

nebo nejaky denni stacionar… ja vim ze se ti LDN nelibi, ale nekdy to je jedine mozne reseni, nechala bych si - prozatim v zaloze tu.

My meli v LDN dedu, babicka se o nej nemohla sama starat, sice zila v praze, ani s pripadnou pomoci nejakeho socialniho pracovnika by to neslo - teda v tom stavu jakem byl, uvazovalo se o tom, az se da dohromady a bude alespon malinko samoobsluzny. Bohuzel uz na to nedoslo. Jina moznost take nebyla :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.12 12:16

Holky dík. Inzerát je výborný nápad, dám do místních novin :)
Stacionář by snad byl možný v září, ráno bychom odvezli, odpoledne přivezli, ale zatím je to ve stadiu „snad“.

• Citovat
  • Upravit
13119
19.7.12 12:38

A co zkusit z příspěvku na péči, kterou doufám máte na tetu vyběhanou, zajistit odlehčovací pobyt v nějakém sanatoriu, pečováku… Možná mě tu ostatní uklovou, ale sice také upřednostňuji domácí péči, ale pokud to nezvládáš a nemáš, kdo by tě na chvíli nahradil, tak hlavně musíš fungovat pro své děti a když se sesypeš, tak to nikomu nepomůže. Takže v tomto případě jsem pro péči napůl s nějakým ústavem - vždyť to neznamená, že nechcete tetě pomoci. Pomoci ano, ale za cenu toho, že se zhroutíš, musíš si taky odpočinout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
19.7.12 12:49
@Anonymní píše:
Holky dík. Inzerát je výborný nápad, dám do místních novin :)
Stacionář by snad byl možný v září, ráno bychom odvezli, odpoledne přivezli, ale zatím je to ve stadiu „snad“.

to by bylo moc fajn, me to prijde jako dobre reseni, pro ty co se chteji starat sami - a maji moji velkou poklonu, ale zaroven aby je to uplne nevystavilo.

ted premyslim, co vymyslet ted konkretne, aby si nacerpala trochu sil.

mate nejake pribuzne, nebo teta? Nemohli by na par dni prijet? Manzel, jak jsem pochopila v nedeli nebo v pondeli odjede a na konci pracovniho tydne se vraci? Co dela o vikendu?, muzete si udelat nejaky jizdni rad, co kdo kdy bude delat a rozdelit si praci o vikendu, aby ti trochu odlehcil.

Napada me, ze by jste si mohli ty prace prohodit, on se postara o tetu a o syna a ty si najdes nejakou manualni praci, u ktere muzes vypnout - jestli jsi typ, co ti to pomaha, ja nevim treba skrabani zdi a tak. Za predpokladu, ze si u toho odpocines, na me tohle moc neni, ja jsem spis na postel a na knihu. :mrgreen:

v tom pripade si najit behem toho vikendu hodinku, dve, kdy to bude mit cely na povel on a ty zalezes.

ted je taky leto, studenti maji prazdniny a ten inzerat se mi zda dobry napad.

Je mozne se s tetou nejak domluvit a nez si pujdes delat svoji praci, ujistit se, ze ma vse co potrebuje, ma potrebu hotovu, piti ma po ruce, nebo je napita, najedena, je v nove pohodlne poloze, ma nejakou zabavu, aby treba hodinku zkusila nezvonit - dat ji k posteli hodiny nebo budik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.12 18:39

Dík ještě jednou. Prostě asi hlavně potřebuju někomu sdělit, že je toho moc. Jasně, žádost o příspěvek na péči je v řízení. Nejhorší asi je, že si za celý den s nikým normálně nepromluvím. S tetou je to těžké, se synátorem to ještě moc nejde a s ovcema a kozama je to monolog :D
Teď jak nad tím přemýšlím, už vidím řešení, stacík, chlap mi o víkendu pomůže, ale to jsou dodělávky, které já prostě nezvládám fyzicky, ale i tak chudák je zapřáhlý. Dost mne to nakoplo, už nejsem v takové beznaději. V sobotu půjdu s malým do lesa, tak se nabiju. Ještě zkusím faru, třeba budou vědět o někom šikovném :)
Dík moc holky, mám pocit, že už mi to zase trošku začíná přemýšlet a že to zvládnem, jste zlata! :)

• Citovat
  • Upravit
5077
20.7.12 09:13

Ahoj,
nevím o jakým konci světa mluvíš, ale pečovatelka za vámi přijede. Zažádej si přes praktického lékaře vaší tety. Inzerát je taky dobrý nápad. Určitě se najde nějaká zdr. sestra, která si bude chtít přivydělat, i důchodová sestra a párkrát týdně k vám dorazí. Jako starat se jen 24hodin denně o nemocného starého člověka je šílený záhul a ty do toho máš ještě dítě a farmu, takže klobou dolů, máš můj obdiv. Bohužel sis toho na sebe vzala moc, takže potřebuješ pomoct.
Ještě mě napadlo, že některá zařízení dělají úlevové pobyty, dáš tam tetu třeba jen na týden a odpočineš si, ale to ty asi nechceš, co?
V každém případě, dej inzerát a zatlač na praktického lékaře, ať se to dá do pohybu. A o víkendu víc zapřáhni manžela a jdi spát.
Jé, teď koukám, že tam máte faru, tam se poptej, určitě se najde někdo hodný, kdo ti s tetou pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí