Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
jsem studentkou gymnázia a žádám Vás o pomoc. Píši seminární práci na téma Psychika seniorů a volnočasové aktivity v domě s pečovatelskou službou.
Dělala jsem rozhovory v domě s pečovatelskou službou v mém městě a zjistila jsem, že tam jsou senioři velice spokojeni. Pracovnice sociální péče vede nespočet aktivit: vzdělávací aktivity (univerzita třetího věku, trénování paměti, cestopisné přednášky, přednášky), zájmové aktivity (různé výtvarné činnosti, keramická dílna, možnost půjčování knížek, pěvecký soubor, karetní a společenské hry), kulturně-společenské aktivity (narozeninová zpívání, grilování, literární kavárničky, pravidelná setkávání s dětmi z MŠ a ZŠ, taneční zábavy),pohybové a relaxační aktivity (cvičení na židlích, jóga, procházky, výlety).
Nicméně mně přijde, dle všeobecného obrázku z médií, že takové množství různého vyžítí je v DPS a v DD v ČR poměrně raritou.
Máte zkušenosti z Vašich lokálních institucionálních zařízení - ať už pozitivní, nebo negativní?
Prosím, podělte se. Budu Vám vděčná.
Děkuji ![]()
Moje babička žila v DD 3 roky, stěžovala si, že se tam nic neděje - občas se tedy dělo, i když málo - ale když nějaká akce byla, tak se babička odmítla zúčastnit s tím, že je jí dnes špatně - a také ji odrazovalo to, že ji tam musely pečovatelky zavést na vozíku a musela by jim říct
ony totiž pořád běhaly zadýchané, že nemají čas, na nic neměly čas, ani vylét kadící židli - to tam měla pod nosem třeba 2 hodiny
U babičky v DD mají nějakou aktivitu snad denně, i s nimi pečou buchty
Já v DD pracovala, tolik tam toho nebylo, ale aktivit bylo i tak celkem dost, měli skupinové cvičení pod vedením fyzioterapeutek, minimálně 1× do týdne byla nějaká akce (koncert, canisterapie, přednáška), byly tam nějaké dílničky, ze se různě vyrábělo, nebo třeba peklo, v lete grilování, pro schopnější třeba i sportovní den na zabrade
sem tam i nějaké výlety mimo domov (pout, zoo, koncert). Knihovnu měli volne přístupnou. Měli jsem i jednu takovou pracovnici, která se starala o psychickou pohodu klientů (nevím teď ten název pozice), různě si s nima chodila povídat nebo delala ty dilnicky, vymyslela zábavu. Nedávno tam zaměstnanci secvicili i divadelní představení ![]()
@Kriss Tina Nemám tušení, v jakém období jste tam pracovala. Ale nevíte náhodou, jak to fungovalo za covidu?
@SugarDucky ja tam byla před covidem, v době covidu sem byla na mateřské, ale stále tam mám kamarádky a mám info jak to tam probíhá, v době covidu tam samozřejmě bylo všechno osekane, klienti se sotva stykali mezi sebou, natož aby se tam porad zval někdo na zábavu, personal tam chodil v těch oblekach a střídali se, bylo tam i několik brigádníků navíc, aby byl dostatek personálu. Takový nouzový režim no, většina lidi byla víceméně zavřena v těch svých pokojích.
@SugarDucky píše: Více
babička byla v DD za covidu, za covidu samozřejmě nefungovalo nic, žádné aktivity, pouze návštěvy na telefonickou objednávku, s očkováním nebo testem, 2 osoby na patře, 1 osoba v jednom pokoji,
hlavně zrušili dobrovolníky, kteří se už po covidu neobnovili - to babička špatně nesla