Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jenže když si to vybereš mimo, tak za tebe bude někdo suplovat, jsou to komplikace pro kolegy i pro vedení - peníze navíc a taky pro ty žáky, co je učíš. Toto je prostě nevýhoda práce ve školství. Dovolené jen v době prázdnin- jarních, letních, podzimních a zimních. Každá práce má něco, asi bych vůbec nevymýšlela takové nesmysly, že půjdeš za vedením s tím, že chceš jet k moři mimo léto, protože je to levnější.
@Anonymní píše:
Opravdu jsou pedagogičtí pracovníci odsouzeni k tomu, že si nemohou vybrat dovolenou jindy než o prázdninách? Vím, že spousta lidí mě ukamenuje…tolik dovolené a ještě si stěžuje..chtěli bychom po po X letech a dlouho zase nikam nepojedeme vyrazit s dětmi k moři. Rozpočet je ovšem omezený a v sezóně vše drahé…co s tím?
Blíží se prázdniny, proto je třeba, ať se kalí voda. Jasné.
Opravdu si přes rok nemůžu vzít dovolenou kdykoli. Klidně vyměním dva týdny v létě. Za dva týdny kdykoli přes rok
. Během šk. rok kdykoli dovolenou nedostaneme. Nám by to neprošlo. Když potřebujeme den volna. Je to akutní důvod. Tak se s kolegy kšeftují hodiny za hodiny. Půjdu za některou suplovat. Ona stejný počet hodin vezme suplování v družině. A jsme šul nul. Jinak bych volno nedostala. U nás ani to neplacené nechtějí dávat.
@Anonymní píše:
Opravdu jsou pedagogičtí pracovníci odsouzeni k tomu, že si nemohou vybrat dovolenou jindy než o prázdninách? Vím, že spousta lidí mě ukamenuje…tolik dovolené a ještě si stěžuje..chtěli bychom po po X letech a dlouho zase nikam nepojedeme vyrazit s dětmi k moři. Rozpočet je ovšem omezený a v sezóně vše drahé…co s tím?
Co s tím? Slevit z požadavků, které na dovolenou máte a vzít si ji v době, kdy ti ji zaměstnavatel schválí, tedy o prazdninach. Mě ji schválí kdykoli, přesto si ji beru jen o prázdninách, protože vykrýt 13 týdnů volna, které děti během školního roku mají, příměstskými tábory při našich 5 týdnech dovolené je dost drahé.
@Anonymní píše:
Zkus to vykomunikovat u zaměstnavatele. Myslím, že by neměl být problém v MŠ, v družině s prázdninovým provozem nebo školském zařízení, kde se pracuje i přes prázdniny nebo část prázdnin. U nás je vedení shovívavé i u ostatních pozic. Jde ale o velkou instituci s více školskými zařízeními a na pracovištích jsou dobré vztahy. Navíc tento požadavek nemá pravidelně několik desítek zaměstnanců, ale spíš ti, co mají menší děti. Ty větší už taky málokdo chce uvolnit během roku z výuky.
Odjet s větší rodinou na stejné místo v sezóně a mimo ni může dát rozdíl i více než deset tisíc.
Jen na to nejde čerpat FKSP. To se může využít jen ve dnech volna(víkendy, prázdniny, i vedlejší).
Takže odpověď je, že nemůžeš dostat volno kdykoliv, i ve školském zákoně je, že pedagogové čerpají dovolenou o prázdninách. Ale zakázané to není a šance je to nějak vykomunikovat se zaměstnavatelem. Nárok na to nemáš, ale šance, že to z lidského hlediska vedení pochopí, je.
Pokud to neklapne, zkus jarní prázdniny. To je dostatečný počet dní, navíc mimo sezónu jsou i zkrácené zájezdy a více se dá domluvit na míru včetně ceny za zkrácený pobyt. Ceny jsou za first minute nebo jde koupit i nějaký last. V některých oblastech je už teplo. Nebo lze zvolit poznávací zájezd místo válecí dovolené.
Teď si vzpomínám, že i učitelka od dcery ve školce byla na dovolené mimo prázdniny. Nebylo to v červnu ani v září, kdy je nejvíc práce.
Taky jde o větší zařízení, kde je komplex více zařízení.
Já to všechno chápu, jen mě to štve. Cenový rozdíl v a mimo sezonu je opravdu dost velký. Navíc přímo neučím, hodina na mě nestojí a nikdo by mě nahrazovat nemusel.Po celý rok se snažím nechyběl, chodit a tohle měla být výjimečná situace, která se neopakuje rok co rok…Tak mě to prostě jen mrzí…
@Anonymní píše:
Já to všechno chápu, jen mě to štve. Cenový rozdíl v a mimo sezonu je opravdu dost velký. Navíc přímo neučím, hodina na mě nestojí a nikdo by mě nahrazovat nemusel.Po celý rok se snažím nechyběl, chodit a tohle měla být výjimečná situace, která se neopakuje rok co rok…Tak mě to prostě jen mrzí…
Takže Ti to už zamítli?
Nepracují ve školství, ale v bývalé firmě byla 14dni celozávodní dovolená v létě plus týden celozavodka v zimě. Takže z 25 dni dovolené jsi měla 15 dní určených od zaměstnavatele, kdy musíš čerpat. Zbývalo 10 dní v roce a pro pracujícího rodiče bez hlídání pokrýt všechny školní prázdniny v roce je nejen finanční, ale především organizační oříšek…
Takže většina lidí, ač třeba dovolenku nařízenou nemají, stejně nezbývá než jet v hlavní sezóně, protože @Cuddy to vyjádřila velmi správně, školní prázdniny v roce jsou pořád ve dnech delší, než běžný nárok zaměstnance na dovolenou…
Klidně bych brala možnost volna během roku, ale nijak na tom nelpím. Ale to je i tím, že třeba teď jede muž naposled na pracovní turnus do zahraničí a pak bude mít volno. Ještě nevíme, jak dlouho bude mít volno. Jak dlouho budou pracovat tady v republice. Ale obvykle to vychází přesně takhle na léto, že stopnou práci venku. Takže větší část prázdnin je buď doma nebo tady blíž dělá. Takže si letní volno a odpočinek užíváme všichni společně. Mi je možnost volna k ničemu, když je v práci a děti ve škole. Letní provoz nemáme. Ale nevadil by mi první dva týdny v červenci. To jsem byla zvyklá, že jsem brala tábor. Na dovolenou letos k moři nejedeme. Máme psa, který měl teď nedávno rok. K moři ho brát nechceme, tam by umřel horkem. A na hlídání ho taky dávat zatím nechceme. Jsme na něj moc fixovaní
. Takže na delší pobyty kašlem a budou výlety, kde se sveze taky.
@Anonymní píše:
Co je to za práci?
Já s dětma nikdy nebyla během školního roku na dovolené - nikdy jsem je nevzala ze školy, abychom to pak doháněli. Ve škole to sice povolí, ale velmi neradi a pak je dítě hned zkoušeno, píše testy. Me děti byvaji nemocne, takže zameškavaji dost hodin. Letos to bylo docela dobre. Když jsem se šla letos zeptat šéfa na dovolenou, tak jen jsem zmínila to slovo, zatvářil se tak, že žádnou nedostanu. Ale to jsem čekala. Chtěla bych dovolenou v létě s dětma, abych nemusela řešit hlidani. Jsem odsouzena vzít si ji, když mi ji schválí, nejlépe asi po dnech a další den to vše dohnat. S kolegyní jsme dostaly nařízeno, který týden si mame vzít. Vychází mi to na týden, kdy jsou děti na táboře.
Pro mě by byly volne prázdniny jako sen. Určitě bys nevymenila týden me dovolené v létě za týden dovolené během roku a pak už žádné volno v létě.
@Anonymní píše:
Co je to za práci?
Já s dětma nikdy nebyla během školního roku na dovolené - nikdy jsem je nevzala ze školy, abychom to pak doháněli. Ve škole to sice povolí, ale velmi neradi a pak je dítě hned zkoušeno, píše testy. Me děti byvaji nemocne, takže zameškavaji dost hodin. Letos to bylo docela dobre. Když jsem se šla letos zeptat šéfa na dovolenou, tak jen jsem zmínila to slovo, zatvářil se tak, že žádnou nedostanu. Ale to jsem čekala. Chtěla bych dovolenou v létě s dětma, abych nemusela řešit hlidani. Jsem odsouzena vzít si ji, když mi ji schválí, nejlépe asi po dnech a další den to vše dohnat. S kolegyní jsme dostaly nařízeno, který týden si mame vzít. Vychází mi to na týden, kdy jsou děti na táboře.Pro mě by byly volne prázdniny jako sen. Určitě bys nevymenila týden me dovolené v létě za týden dovolené během roku a pak už žádné volno v létě.
Pokud jsou Tvé děti často nemocné, tak je ředitel na dovolenou uvolnit nemusí. To taky není nárokové.
U žáků s dobrým prospěchem a nízkou absencí je to formalita.
Ano, i letos si mi chlapci uzili karibik v unoru beze me. Kdybych letela s nimi, musela bych si za sebe sehnat nahradu, pred prijimackami nemozne.
U more mimo sezonu jsem byla behem md s pulrocnim prckem. Bylo to super, malo lidi, nizke ceny.