Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte. Máme doma 2 vykastrované 5ti leté kocoury a chtěli bychom si k nim pořídit pejska. Ale nevíme jaké plemeno nejlépe k nim pořídit, aby se v dospělosti snesli.
Chtěli bychom většího pejska, ale máme strach jak by vyrostl, aby nebyl útočný. Nemá někdo s tímto zkušenosti?? Děkuji
![]()
Bydlíme v domečku se zahrádkou, ale pejsek by býval doma. Kocouři jsou taky domácí.
Máme kočky i psa. Velkého psa. Kočky šikanují jeho. Pokud pořídíte štěně a budete socializovat, pravděpodobně nebude problém.
Třeba retrívři jsou miláčci a pokud pořídíte štěně, spíš se bude kocourů bát, než že by jim ublížil..
dospělého psa/fenu, v žádném případě!
a štěňata se běžně s kočkami i jinými psy obvykle sžijí Ok, často i s jinými zvířátky v domácnosti…
nedávno si ode mne brala paní štěně jorka do domácnosti s kocourem a ten mu teda dává slušně „na pr-del“, chudák pejsek, kocour ho loví
tedy aspoň ty první dny/týdny…
u štěněte fakt zásadní problém nevidím, jen se zamyslete, že se jedná o úplně jiné zvíře, než jste zvyklí a překope vám celý životní styl a denní rytmus (venčení, výchova, učení venčení venku, práce se psem je úplně odlišná od toho, když je člověk zvyklý jen na kočky, ale snad to víte a máte aspoň nějakou zkušenost…)
@Danula11 píše: Více
a když si nesednou, pes bude nahánět kočky nebo naopak kočky budou napadat psa, tak uděláte co?
já bych to neriskovala
@Lucy75 Děkuji. Zkušenosti máme. Měli jsme pudla. Pak 14 let křížence německého ohaře s dobrmanem - toho měla teda máti. Takže my jsme spíš pejskaři. Ke kočkám jsme se dostali tak nějak něchtěně ![]()
Taky jsem názoru, že když bude pejsek malý, že spíš ti kocouři budou útoční a dají mu „čočku“. Chtěli by jsme dobrmana, ale to by asi neklaplo. Přece je to jenom ostrý pes.
@stinga No právě toho se bojíme. Proto nechceme malého pejska, ale dobrman by jim asi dal na pr*el
. Měli jsme velkého loveckého psa, ale ten s kocoury ve styku nebyl.
No, necháme to uležet a dozrát.
Můj pes vyrůstal s kočkou a byli kámoši. Pak byl na pár hodin na návštěvě u kočky a taky se snesli. Ale jak vidí kočku venku, tak i můj přítel má co dělat, aby psa udržel na vodítku.
Podle mě nejde až tak o plemeno, ale spíš o to, jaký je ten konkrétní pes. Taky záleží na tom, jestli přichází tam, kde už jsou zvířata, nebo naopak, nová zvířata přijdou do jeho teritoria. Většinou ale soužití bývá bez problémů, co jsem tak slyšela, když není problémový pes ani ty kočky.
@Danula11 píše: Více
no ono to funguje, když jsou kočky koťata a psi štěňata, tak si spolu hrají a zvyknou si na sebe od mala, ale vaše kočky už jsou dospělé,
a když třeba pes začne kočky zakusovat, budete je doma schopni striktně oddělovat? když budete v práci?
Nasla bych si chovatele, ktery bude mit stenata zvykla na kocky.
@Afrikana píše: Více
ani to jí nezajistí, že její kocouři si zvyknou na štěně
@MartaProchajda píše: Více
ano - to je ten vtip - tvůj pes vyrůstal s kočkou a byli kámoši
Nebo si pořiď čivavu, ta zvládne postavit do latě kočky i dobrmana ![]()
@KarlKarlson píše: Více
a kočky jí začnou se stresu ochc. ávat byt
Osobně bych se, než nad štěnětem, zamyslela nad dospělým psem z dočasky, který bude zvyklý na kočky a bude naučený je ignorovat.
Malé zdravé štěně se o kočky bude přirozeně zajímat, samozřejmě se to dá štěněti časem a výchovou vysvětlit, ale často to bývá stresový období pro kočky, kor když nejsou na psa zvyklý.
Příspěvek upraven 22.02.25 v 21:45