Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Nevyzná se tu někdo v básničkách
Dcera má jít na recitační soutěž - učitelka nám doporučila Emanuela Fryntu a mně to přijde strašné
Nemáte někdo lepší tip?
Něco z Hrubínova „Špalíčků veršů a pohádek“? Tam si snad vybere každý.
Jiří Žáček je super pro menší školáčky… třeba Kloboukovy trampoty, namátkou, ale je jich spousta… nebo také Jan Vodňanský.
@BohunkaP píše:
Jiří Žáček je super pro menší školáčky… třeba Kloboukovy trampoty, namátkou, ale je jich spousta… nebo také Jan Vodňanský.
Jo Žáček, ten je dobrý.
My máme od Bidermana Běhá zvíře po papíře. Jsou tam různě dlouhé básničky o zvířatech, i vtipné. Syn z ní taky recituje.
Kromě výše zmíněných: Jaroslav Seifert (Rozhovor - asi jenom část, je dost dlouhá) nebo Jan Skácel.
@123Soňa Jak jsem četla jen nadpis, tak jsem to rozklikla, že ti doporučím Emanuela Fryntu
![]()
Tak nic no…
![]()
Mně ty básničky přišly super, kluk si s nimi vystačil celou 6. a 7. třídu, když jsme hledali něco použitelného na recitaci.
Znáte někdo toto? Jen začátek :
Jedna kočka cerveňoučká, jedna azurová myš, potkaly se, poznaly se, sotva stouply na refýž.
Marně vzpomínám na autora a jméno básničky.
A jakou chcete básničku, jak dlouhou a o čem? Má být spíš holčičí, vtipná, o přírodě?
Od Skácela je krásná třeba Uspávanka s Popelčiným oříškem (taková lyrická, holčičí). Já mám ráda Halase, třeba Krámek, ale pro dnešní děti je ta lyrika asi složitá.
Neotřelé jsou básničky od Pavla Šruta, třeba „Co udělá rovnátko, když ho Jiříček nechce“ nebo „Sloní hlava“, pak od Miloše Kratochvíla („S bobry jen slušně“…), od Jindřicha Balíka. Žáček je fajn, ale většinou jsou jeho básničky hodně profláklé a říká je opravdu hodně dětí.
Jinak tady je ten Kratochvíl, jsou tam podle mě vtipné básničky, některé i dost dlouhé.
Příspěvek upraven 09.02.22 v 15:44
Dcera vloni ve druhé třídě vystupovala s Halí Belí od Jiřího Žáčka: http://versovani.blogspot.com/…i-zacek.html
@Aliik píše:
Dcera vloni ve druhé třídě vystupovala s Halí Belí od Jiřího Žáčka: http://versovani.blogspot.com/…i-zacek.html
Tu říkalo loni na online výuce 5 synových spolužáků (prvňáků), já bych na jiné než třídní kolo volila něco složitějšího a ne tak profláklého ![]()
@zrcadlo Šrut, samozřejmě! Jak jsem mohla zapomenout. Máme doma „V Pantáticích na návsi“ a syn si velmi snadno zapamatoval celé pasáže, aniž by se je učil. Je milá, vtipná a hravá.
Pak mě ještě napadl Vladimír Vokolek a jeho „dětská“ sbírka „Lidské klubíčko“
Rozhodně ho nebude recitovat polovina dětí.