Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No ze vam do toho nic neni… vzdyt je to zanedbavani pece o dite, meli byste to nekde nahlasit (policie, socialka). Matka pryc, otcim ozraly, a doma chudak kluk s batoletem? Vzdyt ma ve vas kluk duveru, kdyz se ti tak sveruje (rekla bych mu ze o tom i pritel musi vedet a jestli mu to chce rict on nebo mam ja). Takze bych se mu (a jeho sestre) urcite nejak snazila pomoct.
@Anonymní píše:Řekla bych to příteli, aby kontaktoval bývalku. Trochu jí pohrozil. Že jestli se nebude o kluka starat, že to někam nahlásí. Jinak asi smolík, když není v rodném listě.
Ahoj, moc prosím o názor…Mám pět let přítele. Před vztahem se mnou měl přítel vztah se ženou, která měla malého syna. Můj přítel kluka od mala vychovával, považuje ho za svého syna. Ze zákona ani biologicky jeho není.
Teď k otázce… Syn má nyní 12 let, znám ho od jeho 7 let. Máme spolu krásný vztah, společně s přítelem ho ve všem podporujeme, ve sportu, v učení, ve všem… Malý krásně hraje na klavír, platíme mu lekce. Kupujeme dárky k narozeninám, k vánocům… Prostě jako by byl náš. Bývalá příteli nějak nebrání, můžeme ho kdykoli vidět. Bohužel, momentálně jsme kvůli práci 200 km daleko od něho (na zhruba rok). Problém ale je, že jeho matka se nechová… Řekněme správně. Ještě než přítel od ní odešel, začala hodně pít… Vlastně i to byl důvod, proč přítel odešel (samozřejmě po dlouhém rozhodování, nechtěl tam kluka nechávat). Nyní má nového partnera, podle slov si s ním kluk rozumí, je na něj hodný. S přítelovou bývalou má tento nový přítel rok a půl starou dceru. A dnes mi kluk psal (jsme spolu denně v kontaktu), že je mamka celý den někde pryč a on je doma sám se ségrou a s tím chlapem, který se opil
A prosím o zachování anonymu… Jedná se o osobní vztahy.já holky vím, že mi do toho nic není… Ale nepřijde mi to v pořádku. A vzhledem k tomu, že přesně takhle chodila bývalá pryč na celý den (později i dny) mému příteli a časem se dozvěděl, že chodí někam… No za chlapama a do hospody a na diskotéky.. Tak už bohužel vidím to nejhorší. Vím, že to tak nemusí být a zdálo se, že se jeho ex spravila… Ale teď mi přijde, že je to stále stejné, ale třeba se pletu. Ale jestli je to tak a ona doma nechává dvě děti, z toho jedno batole, s opilým chlapem… Plus už dřív byly nějaké podobné excesy a z mé zkušenosti tuším, že to nebude naposledy… Jenže kluk mi napsal, ať to neříkám příteli. Já vím, že správné je to říct. Jenže.. Má ke mě důvěru, když to řeknu, důvěru můžu ohrozit. Ale tohle by asi přítel měl vědět, že? Plus teda přemýšlím, jestli se mám já a přítel vůbec do toho montovat… Rádi ho máme, ale pořád… Není náš a v podstatě nám do toho nic není. Jak byste tedy reagovali? Říct to? Řešit to nějak víc? Momentálně stavíme dům, ne přímo v místě jejich bydliště, cca 20 km od tama. Už jsme uvažovali i o nějaké možnosti, že bychom se přítelova „syna“ vzali do své péče… Jenže jde to vůbec nějak? A máme k tomu vůbec důvod, nebo to jen vidím já moc cerne? Prosím jen o slušné názory a doufám, že mi někdo poradi. Dost se kvůli malému trápím.
Tak ten opilý muž je otec toho batolete, je to jeho rodič. A nenapadá mě cesta, jak byste si mohli vzít toho staršího do péče. Nechápu proč to nemáš říkat příteli… Není možné, že by si kluk vymýšlel? Puberta, nesedl mu nový chlap a mimino…
Příteli bych to řekla, i když on s tím neudělá nic. Když maminka děti bude chtít, tak ho pošle do tmy… Nic si nejsou. Možná dát podnět na ospod…
Je to blbý, může vám to být líto, ale jste jen známí. Právně nejste nic.
Kromě podnětu na OSPOD opravdu moc možností nemáte
dětí je mi líto, pokud je to tak, jak píšeš.. problémy s alkoholem se většinou časem prohlubují (pokud to dotyčný nestopne abstinencí) a je možné, že bude ještě daleko hůř, pokud si k sobě pijanka taky našla „kamaráda z mokré čtvrti“..
Jenže ona je matka obou dětí.. on je otec jednoho z nich.. vy nejste z hlediska zákona opravdu Nic, maximálně tak osoba s blízkou citovou vazbou podle obč. zákoníku, která si může vysoudit právo na styk s dítětem (po delších tahanicích) a to je opravdu vše..
(§ 927 NOZ : Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.)
Na vašem místě bych zkusila (i přes tu vzdálenost) kluka si brát na více dní (třeba jednou za měsíc na celý víkend od pá-neděle a klidně dva týdny o prázdninách v kus), a přítel by mohl zkusit s ex vážně promluvit, ale může ho s tím klidně poslat do prd-le..
Škoda, že není jeho otec.. tam by měl pozici daleko silnější a mohl by žádat o svěření do péče apod… Osvojení ale z jeho strany neproběhlo..
Tohle by mohl být případ, kdy ta matka není zrovna hrdá na to že je matka a třeba by ve výsledku byla ráda, kdyby to dítě dala k adopci tvému příteli a vy byste tak měli jeho ve výhradní péči.
Jenže tuším tu zakopaného psa v té sestříčce, kterou ten kluk bude mít rád a nebude ji chtít opustit. A vy k ní žádný vztah nemáte a navíc je tam ten otec, možná opilec, ale je tam a pochybuju, že by jen tak řekl „tak si ji vemte taky“
A jinak jsem moc rád, jak hezky se k tomu stavíte oba a umíš příjmout naprosto cizí dítě tak hezky. Sám jsem nevlastní táta holky a vím, že kdybychom se s ženou rozešli, tak tu holku budu chtít vídat a starat se dál. A vím, že pro hodně žen by byla překážka, že řeším i nebiologickou dceru. ťuk ťuk, snad to nebudu muset řešit skutečně.
@Russet píše: Řekla bych to příteli, aby kontaktoval bývalku. Trochu jí pohrozil. Že jestli se nebude o kluka starat, že to někam nahlásí.Jinak asi smolík, když není v rodném listě.
no a jí se nic moc nestane, ale bude na ně nasratá a omezí jim s klukem kontakt a oni se ničeho nedomůžou, protože ne něho nemají žádný práva ![]()
@Magical-eyes píše:
Tak ten opilý muž je otec toho batolete, je to jeho rodič. A nenapadá mě cesta, jak byste si mohli vzít toho staršího do péče. Nechápu proč to nemáš říkat příteli… Není možné, že by si kluk vymýšlel? Puberta, nesedl mu nový chlap a mimino…
Příteli bych to řekla, i když on s tím neudělá nic. Když maminka děti bude chtít, tak ho pošle do tmy… Nic si nejsou. Možná dát podnět na ospod…
Je to blbý, může vám to být líto, ale jste jen známí. Právně nejste nic.
Opilý muž není jeho rodič. Jen žije u jeho matky.
Hele a co se s nima zkusit domluvit na hostitelské péči? Ono to nebývá úplně tak časté, ale já jsem měla v péči také takto dítě, byl to tedy trochu jiný případ, my jsme se s rodinou toho dítěte viděli asi pouze 1×, ale jejich dítě jsme si brali na střídačku z instituce, kde bylo ze zdravotních důvodů (nejednalo se o žádné omezení rodičovských práv a povinností)… třeba by jste se mohli dohodnout takto?
@Anonymní píše:
Už jsme uvažovali i o nějaké možnosti, že bychom se přítelova „syna“ vzali do své péče… Jenže jde to vůbec nějak? A máme k tomu vůbec důvod, nebo to jen vidím já moc cerne? Prosím jen o slušné názory a doufám, že mi někdo poradi. Dost se kvůli malému trápím.
Ne, to opravdu nejde - že se o něj staráte, to je sice hezké, ale kdykoli to může skončit, žádný nárok na to nemáte. Z pohledu úřadů jste pro něj dva cizí lidé a není cesta, jak si ho jen tak vzít do péče. Kromě toho má sestru - tu byste si brali taky? O tu se taky staráte, platíte jí lekce atd…?
Jestli máš pocit, že se o něj matka dobře nestará, můžeš se obrátit na OSPOD… víc bych se do toho ale nemontovala, jinak jediné, čeho dosáhneš, bude přerušení kontaktu s chlapcem.
@Keyllah píše:
no a jí se nic moc nestane, ale bude na ně nasratá a omezí jim s klukem kontakt a oni se ničeho nedomůžou, protože ne něho nemají žádný práva
Nemají. To je holt život. Jeho dítě to není. Kdyby nežil s dětnou, toto se mu nestane. Výchovu vlastních dětí by si ošéfovat mohl.
@Uslava píše:
Opilý muž není jeho rodič. Jen žije u jeho matky.
@Magical-eyes píše:Že pro chlapce není on nic se shodneme?hned v úvodu - mají spolu 1,5 roční dceru… takže není rodič chlapce, ale hlídá chlapce i svou malou dceru…
@Uslava píše: Že pro chlapce není on nic se shodneme?
Nic takového jsem nikde nepsala… Takže moc nechápu, proč ses toho chytla…
Možná to bude úplně jinak, pět let tvůj přítel žije s tebou a pět let se matka o kluka starala, našla si přítele, má malé dítě, asi tedy nějak fungovala, kluk prospívá, že strany školy nebo lékařky zřejmě nebyl hlášený problém. A ani vy jste během pěti let nemuseli řešit, ze by dítě bylo zanedbané, týrané… Tak klid. Kluk je v pubertě, třeba mu nový přítel mámy nesedl, musí plnit povinnosti, malá ségra řve… Nemůžeš vědět, zda byl ten nový přítel opilý skutečně, tak, že odpadl, poblil se, usnul… nebo si dal pivo k večeři. Nehrot to. 12 ti lete dítě už může být i doma přes den samo, v mnohých rodinách to tak bývá. Takže může mít i trochu odpovědnosti. Jestliže z různých institucí a od zbytku rodiny nezazniva, žebra rodina je rodina alkoholiků, děti zanedbane, špinavé, atd, nestarejte se do toho, zbytečně matku proti sobě popudite a nárok na styk s klukem mít nebudete. Však on bude starší a starší a za chvíli si bude moci říct sám, kde chce bydlet a třeba si u mámy i prosadí, že bude s vámi častěji. Základem jsou však dobré vztahy, pochopení a důvěra, snaha pomoci a ne hlášení na OSPOD a dělání naschválu a pomluv. Zkus si třeba sama s matkou promluvit, jak se maji, jestli něco nepotřebují, nabídnout přátelství a pomoc. Uděláš lépe, než ji pomlouvat a hledat cesty, jak sebrat kluka.
Ahoj, moc prosím o názor…
Mám pět let přítele. Před vztahem se mnou měl přítel vztah se ženou, která měla malého syna. Můj přítel kluka od mala vychovával, považuje ho za svého syna. Ze zákona ani biologicky jeho není.
Teď k otázce… Syn má nyní 12 let, znám ho od jeho 7 let. Máme spolu krásný vztah, společně s přítelem ho ve všem podporujeme, ve sportu, v učení, ve všem… Malý krásně hraje na klavír, platíme mu lekce. Kupujeme dárky k narozeninám, k vánocům… Prostě jako by byl náš. Bývalá příteli nějak nebrání, můžeme ho kdykoli vidět. Bohužel, momentálně jsme kvůli práci 200 km daleko od něho (na zhruba rok). Problém ale je, že jeho matka se nechová… Řekněme správně. Ještě než přítel od ní odešel, začala hodně pít… Vlastně i to byl důvod, proč přítel odešel (samozřejmě po dlouhém rozhodování, nechtěl tam kluka nechávat). Nyní má nového partnera, podle slov si s ním kluk rozumí, je na něj hodný. S přítelovou bývalou má tento nový přítel rok a půl starou dceru. A dnes mi kluk psal (jsme spolu denně v kontaktu), že je mamka celý den někde pryč a on je doma sám se ségrou a s tím chlapem, který se opil
já holky vím, že mi do toho nic není… Ale nepřijde mi to v pořádku. A vzhledem k tomu, že přesně takhle chodila bývalá pryč na celý den (později i dny) mému příteli a časem se dozvěděl, že chodí někam… No za chlapama a do hospody a na diskotéky.. Tak už bohužel vidím to nejhorší. Vím, že to tak nemusí být a zdálo se, že se jeho ex spravila… Ale teď mi přijde, že je to stále stejné, ale třeba se pletu. Ale jestli je to tak a ona doma nechává dvě děti, z toho jedno batole, s opilým chlapem… Plus už dřív byly nějaké podobné excesy a z mé zkušenosti tuším, že to nebude naposledy… Jenže kluk mi napsal, ať to neříkám příteli. Já vím, že správné je to říct. Jenže.. Má ke mě důvěru, když to řeknu, důvěru můžu ohrozit. Ale tohle by asi přítel měl vědět, že? Plus teda přemýšlím, jestli se mám já a přítel vůbec do toho montovat… Rádi ho máme, ale pořád… Není náš a v podstatě nám do toho nic není. Jak byste tedy reagovali? Říct to? Řešit to nějak víc? Momentálně stavíme dům, ne přímo v místě jejich bydliště, cca 20 km od tama. Už jsme uvažovali i o nějaké možnosti, že bychom se přítelova „syna“ vzali do své péče… Jenže jde to vůbec nějak? A máme k tomu vůbec důvod, nebo to jen vidím já moc cerne? Prosím jen o slušné názory a doufám, že mi někdo poradi. Dost se kvůli malému trápím.
A prosím o zachování anonymu… Jedná se o osobní vztahy.