Jak slušně odmítnout peníze za laskavost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16
19.6.24 18:47

@Bytsamsebou chápu ale o to nejde me jde o to jak se k tomu stavi nejake pravidla slusneho chovani zda penize prijmou nebo odmitnout co kdyz ve skutecnosti nechce zaplatit ale se slusnosti to proste zaplati. chci jim to dat jen je blbe kdyz me za to nekdo zaplati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
19.6.24 18:48

@j5lča záleží jaký vztahy máte, my na sebe houkáme z okna, děláme si srandu.. takže za mě je útěk se smíchem nejlepší řešení, s klidem ji i řeknu, že jestli mi bude cpát peníze, tak mě na*ere, ale oni o mě vědí, že jsem držka a sousedka je stejná držka :mrgreen:
případně pak zase dojde ona a donese čokoládu dětem, nám víno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 18:52

@Lucy75 dekuji za komentar mate asi pravdu kdyz se stane ze si pujcim penize take je hned vratim abych nebyla dluzna med natoz domaci je velke plus ktere nekdo muze dostat budu to brat tak ze me lide za tu praci chteji odmenit i kdyz nemusi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 18:54

@KáťaKašpi ano i toto je faktor kterej musim brat zatim tu jsem asi 2 roky takze zadne kamaradske vztahy nemam treba se to za ar let zmeni az se budeme vice znat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
19.6.24 20:23

Já bych přišla už s tím, že vím, že se každému nemusí líbit mít za souseda chovatele včel.. a tak bych jim chtěla poděkovat za trpělivost a dát med :nevim: Pokud by chtěli platit, tak říct, že ne, že je to pozornost pro ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 20:31

@MatildaMatilda dekuji zkusila jsem to prvni rok ale stejne to par lidi nevzalo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8645
19.6.24 20:42

Reciprocita je v případě darů blbost, bohužel je neumíme přijímat.
Já se vždy, když mi někdo něco dává ptám, co jsem dlužná, když nic, tak nic. Když něco dávám a něco mi za to někdo cpe, říkám rovnou, že by mě tím urazil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
19.6.24 21:13

Je to opravdu těžké. Není to tím, že člověk neumí dar přijmout. Je to tím, že stojí o kompenzaci. Protože ví, že to není jen tak. On je rozdíl dát někomu košíček padaných jablek na koláč, když jich mám plnou zahradu a dát sklenici medu, který je domácí, kvalitní a jeho cena není nízká.
To je jako když někomu něco přivezu odněkud, kam on se nedostane. To jsem ti přivezla pro radost. Jo, kdyby řekl, ty jedeš tam a tam, já bych chtěl…v tom případě on si to objednal a zaplatí si to.
Já bych asi s medem takové tanečky nedělala, ale oplatila bych to způsobem, který by ten dárce přijal. To znamená, pokud mám slepice a on vejce musí kupovat, dám mu plato např. před Vánoci, nebo když mu přijedou na víkend vnoučata…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
19.6.24 21:23
@j5lča píše: Více

Chápu Tvoji stranu, chápu i tu druhou.
Jednou bych to přijala jako dar a měla bych velkou radost. Kdyby to však mělo být více sklenic nebo to darování bylo častější (než třeba jednou v roce na Vánoce) a já se neměla čím revanžovat (domácí králík apod.), cítila bych se kvůli tomu trapně. Uvedená do situace, ve které být nechci, s pocitem, že někomu něco dlužím.
Takže radím narovinu domluvu („tuhle sklenici Vám moc ráda dám, kdybyste chtěli další, vyrovnáme se.“.). Protože je škoda, že se z dobrého úmyslu nakonec obě strany cítí nepříjemně, do něčeho tlačené a dumá se, kdo je vlastně neslušný.
Já pak třeba nemám klid. Místo radosti dumám, jak se odvděčit, co sehnat, co koupit. Když by to mělo být pravidelně, bylo by mi to hodně nepříjemné. Ráda bych si v takovém případě med koupila. Vím, co to dá práce, ctím její hodnotu a vážím si toho, že si můžu koupit domácí, výborný produkt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 21:33

@Lojzísek presne prave jsem prinesla jen sklenici jedna ochutnvaci darovac dalsi pak jako objednavku to chapu ale kdyz jsem ji obdarovala (prodala) poprve prvni sklenici je mi to blbe a z toho ze jsem chtela pani potesit mam spise pocit jako kdybych ji to sla bez varovani a predchozi domluve prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
19.6.24 21:34

Jsou lidi co neumi přijmout dar. Je to pro ně závazek.
Ja pakncasem těm lidem přestanu dárky dávat; proste mi ten jejich systém “nebýt dluzný” neuspokojuje. Delej to jak chceš ty:) a pak to bude správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
19.6.24 21:37
@TaLucie píše: Více

Já si tohle nemyslím. Spíš bych napsala: „Dělej to tak, aby to bylo příjemné pro obě strany.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
20.6.24 09:33
@j5lča píše: Více

a co když z toho ona sama má tento pocit? že jí do dáváš jen jako, ale očekáváš peníze? ona to ani nemusí chtít, nebo si to nevzala za tu cenu, ale takto se cítí zahnaná do kouta a proto ti nutí ty peníze…dost možná pak má doma něco, co nechtěla, za cenu, kterou by za to nedala a ještě se cítí nepříjemně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
20.6.24 09:35
@TaLucie píše: Více

asi nebude málo lidí, kterým je nepříjemné přijímat „dárky“ od cizích, kdy kolikrát by jsi takovou věc ani nechtěla, nebo ne za takovou cenu…Zakladatelka se dost možná cítí „skvěle“, že podarovává, ale pokud z toho ostatní mají blbý pocit, asi bych s tím přestala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3036
20.6.24 09:38

Hele, ja nevim, jestli je na to nejake pravidlo, ja uz par lidem vysvetlovala, ze kdyz jim neco donesu jen tak, ze jsem se rozhodla, tak za to nic nechci. Pokud se douvime, ze si ode me neco koupi, nebo ze jim ja mam neco koupit (ja nevim, treba sousedka ma rada neco nejake znacky, co maji jen nekde, tak kdyz tam jedu, reknu ji a ona rekne, privez mi 2ks), tak pak je to za penize. Normalne jsme si to polopatisticky vysvetlili a s tim funguji :mrgreen:
Ale vim, ze jsou lidi, co jim to zopakujes 5× a stejne si jedou svoje, jedna sousedka nam takhle klidne hodi obalku do schranky, i kdyz jsem ji 3× odmitla…tak holt neresim, penize si necham, tam uz jsem to vzdala :mrgreen: Te teda nic nenosim, ale obcas ji pomahame a i kdyz ji desetkrat zopakuji, ze za to nic nechceme, furt najdeme neco za brankou nebo penize ve schrance :nevim:

Příspěvek upraven 20.06.24 v 09:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!