Jak slušně odmítnout peníze za laskavost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16
20.6.24 09:40

@Keyllah to prave chapu proto kdyz neco davam penize nechci ale o pani vim ze med rada ma a sama kupuje od kamaradu vcelaru chtela jsem ji dat jen ochutnat svuj i tak trvala na zaplaceni taky me neni prijemne pokud se citi tak blbe ze zaplatila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
20.6.24 09:44
@j5lča píše: Více

ale tak, co když nechce ten tvůj?? pro mě by jsi byla cizí osoba, co se mi snaží něco vnutit a třeba to bude chtít do budoucna platit atd. Já od cizích taky nic neberu, dárky si opravdu vyměňujeme mezi kamarády, co se známe. Někdo mi dá vajíčka, já jemu boty po dítku, od dalšího dostanu med atd…Měla jsem takovou jednu sousedku a pak jsem roky poslouchala, co vše jsem od ní „dostala“ kdy nám v čem pomohla atd…jakoukoli společnou konverzaci tímto obohacovala a to fakt nechceš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
20.6.24 09:45

@Keyllah co mam teda delat prodat ji to aby se necitila blbe ze to byl darek co kdyz se bude citit blbe ze med koupila o pani vim ze ma med rada a od pratel take kupuje bylo to poprve ted se nastehovala meli jsme jen par konverzaci v jedne ze ma rada med a ze ja mam vcelky takze bych rekla ze cekala ze prijdu s medem jen sem se ptala zda je na to nejaky pravidlo kdyz ti nekdo meco dava zadarmo a druhy chce zaplatit tak aby ani jeden nebyl neslusny tak jak z te situace ven at se tam nehadate dalsi rok nevim o co bych mela pani pozadat treba nema slepice nebo tak neco a rict ji tak me neco upecte nebo neco pro me udelejte me prijde proste jako prikaz zni to blbe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
20.6.24 09:47

Já bych pro tyhle účely připravila pár menších skleniček, pěkně je vyzdobila, prostě aby to byl takový malý dáreček a oběma stranám to bylo jasné. Když jim zachutná, med od Tebe si koupí, sami se přihlásí. Já si našeho včelaře vážím, jsem ráda, že na nás myslí a moc ráda zaplatím.
Ale dělat z toho nějaké komedie, strkat peníze tam a onam, posílat vnučku.. Mně to úsměvné nepřijde. Možná jednou, poprvé.
Ty bys pak měla mít natolik empatie, aby Ti došlo: „Aha, ona to jako dar přijmout skutečně nechce, je jí to nepříjemné, chce se vyrovnat, musíme se dohodnout jinak“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
20.6.24 09:49

@Keyllah to chapu ale jde jen o med kterej ma rada rekla bych ze i padlo at pak prinesu na ochutnani u nas vcelaru je normalni obejit sousedy ze jako jsou za dobre se vcelkama a dat jim med jakoby slepice te tezko bodne a umres na alergii proto to nekteri vcelari delaj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10255
20.6.24 09:50

@j5lča Dělat med je krásná věc, to ti chci pochválit. A je hezké, že s ním ráda lidi obdaruješ. Pokud od někoho, komu ho chceš darovat, peníze přijmeš, tak už nevracet. Když peníze nechceš, tak si je prostě nesmíš vzít a řekl bych - je to dar, je mi radostí vám jej dát, když mi zaplatíte, tak o tu radost z darování přijdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
20.6.24 09:50

tak pokud cizímu člověku něco „dáváš“ a on ti to chce zaplatit, tak se evidentně necítí na to, aby si od tebe bral zadarmo nějaké dárky, tak si to vezmu, ne? pokud bude mít zájem, ozve se, pokud ne, už bych jí nic nedávala…vždyť to muselo být nepříjemné pro obě strany :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
20.6.24 09:51

ale chápeš, že ona to od tebe zadarmo nechce?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
20.6.24 09:58
@Premek_Orac píše: Více

Tak to je ale v podstatě docela nátlak.
Já bych odpověděla, že dobře, přijímám, ale zároveň poprosila, aby ten dar byl „poslední“, že si příště ráda koupím (naformulovala bych to kulantněji, ale jasně).
Zároveň bych se cítila jako dlužník, což je mi nepříjemné.
Ono je to mezi cizím lidmi složité, ale jsme lidi, můžeme se normálně dohodnout. Každý v nějaké takové situaci byl. Není nad upřímnost a cestu, která je příjemná oběma stranám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
20.6.24 09:59
@Keyllah píše: Více

Ne, nechápe, a ještě jí ten druhý přijde neslušný.
Když to pak zajde do komedie alá peníze na parapetu, je to celé spíš trapné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
20.6.24 10:04
@Premek_Orac píše: Více

takže v závěru citovým vydíráním vnutíš někomu „dar“ o který nestojí, nebo formou, ze které se cítí špatně…takže ty jsi vlastně sobecky spokojen, že dáváš dárky zadarmo a ji správný člověk a měl by jsi sklízet obdiv a druhá strana má v ruce dar, který si nechala vnutit a cítí se blbě :think: není to pak ale spíš o tobě a tvé potřebě cítit se dobře, než o tom druhém? o které by vlastně mělo jít hlavně? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
20.6.24 10:05
@Lojzísek píše: Více

jj, z takových urputných „darujících“ zůstává spíš nepříjemná pachuť…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
20.6.24 14:25

Jednou mi při ukončení návštěvy známých byla podávána láhev domácího, je to druh, který nepiju. S díky jsem odmítla. Ocenila darujícího, že mi chce udělat radost a že si toho vážím, nicméně jsem dodala, že v mém případě by dárek zůstal opomenut a nedoceněn, protože tohle nepiju ani jako lék. Dárce to už ale a spokojeni jsme byli oba. Tašku nových domácích brambor jistě ocení člověk z paneláku, ale pochutiny od zabijačky pro nemocného žlučníkem jsou darem za trest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10886
20.6.24 18:54
@Pe.M.1 píše: Více

A co děláš s chlastem, který dostaneš třeba k narozeninám a nepiješ ho? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68999
20.6.24 19:01

Ještě by se zakladatelka měla stydět. Sousedka, se kterou dobře vychází, jí řekne, že má ráda med, ona má včely, tak jí láhev daruje (dárek odhadem tak za dvě stovky, kdyby to prodávala) a ještě se tu dozví, jak je to nevhodné a uvedla ji do společenský neúnosné situace.
Zakladatelko, někdo holt neumí dárky jen tak přijímat, tak už ji je příště nenos, ale chybu na své straně bych nehledala. Mně kdybys donesla med, ani by mě nenapadlo, že mě ho nutis koupit. Byla bych za něj fakt ráda, a to sama med nemůžu. Manželovi občas nosí med šéf, včelař, taky jen tak, aby potěšil (a nemusí a zaplatili bychom). Sousedce, co by mi dala med, bych třeba příště donesla domácí marmeládu, až budu zpracovávat deset kilo jahod nebo ji venčila psa, až bude na dovolené… Ale asi bych to udělala tak jako tak i bez medu a nenapadlo by mě, že jí to bude nepříjemné. Mimochodem, sklenici marmelády tu teď mám pro souseda, co se smál, když jsem ty jahody vlekla domu, že teda domácí marmeládu by si taky dal… Snad mě s ní neprohodí dverma :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!