Jak slušně odmítnout peníze za laskavost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
16
19.6.24 18:16

peníze slušné chování

Ahoj setkávám se se stavem kdy mě někdo chce dát peníze i když původně žádné nechci. Příklad mám doma pár včel a každej rok mám med který dám přátelům rodině a lidem co znám. Šla jsem dát med sousedům zadarmo jako dárek na dobré vztahy a prostě z dobrého pocitu. paní mě dává peníze za ten med já říkám že určitě ne že je zadarmo že nic nechci sosedka mě peníze stale podavá že urcite musi zaplatit at se tam hodinu nehádame penize teda prijmu. ale jak se zachovat správně je nějaké nepsané pravidlo slušneho chovani mam se drzet a penize nevzit nebo je mam vzit zase chapu že me za to chce neco dat ale nemel by clovek respekovat ze je to darek a ze penize nechce mám to pak vratit v obalce ke dveřím nebo co dělat. nerikam stalo se me to vicekrat treba jedna starsi pani ktere davam take med me penize dava ale uteču doslova driv nez se vráti s penezenkou ale pote pošle vnucku ktera me ty penize i tak hodi na schránky (je to takova nase hra ) nevim co dělat je mi to blbe kdyz chci nekoho obdarovat ze musí žít vedle včelařky tak za trápeni chci aspon rozdat med ale lidi me stejne davaji penize. je teda nejake pravidlo ze nevzit a utect vratit nebo vzit. dekuji za komentáre

prosím nepište nic jako bud ráda v dnešní době že ti chce člověk dát peníze. ráda něco daruji za dobrý pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
64917
19.6.24 18:19

Prostě je jim blbé něco přijmout jen tak. V podstatě je pak člověk tomu druhému zavázaný, nebo jak to říct. Takže je chápu, že chtějí zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10624
19.6.24 18:22

" bud ráda v dnešní době že ti chce člověk dát peníze. "
Med je prostě drahý a ona ti ho zase ze slušnosti zaplatí ;). Tak jí řekni, ať ti upeče domácí buchty!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 18:30

@Bytsamsebou to chápu prodávám ho také ale sousedům ho chci jen dát kdyz pak penize vezmu je me to blbe a nevim jak se zachovat mam proste neresit ok tak me nekdo dal penize ale o cem pak jsou sousedske vztahy a obdarovavani vim jak jsou vcely otavne vsude to bzučí a nedej boze kdyby mel nekdo alergii ja takovou ochotu ze ta vcelky vubec muzou bejt jim chci ja podekovat nechci vypadat blbe ze jsem rikala zadarmo a pak vzala penize jak pak vypadám jako nekdo kdo nestoji za tim co rekl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10624
19.6.24 18:33
@j5lča píše: Více

Pro tebe blbé, pro ni normální.
Když ti to dělá problém, tak jí med nedávej a udělej jí medovník :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 18:35

@vokishka to mate taky pravdu jen nevim zda je slusne penize prijmout nebo dale odmitat nechci pak vypadat ze si nestojim za slovem ze jsem rekla ze zadarmo jako darek a pak sebrala penize to me prijde blbe ale zase se nechci hodinu hadat o tom ze ja penize nechci a oni ze si je musim vzit je me to pak blbe ja neprisla aby sem jim dala med a cekala ze neco dostanu takove jakoby zaklepu nabidnu med oni zaplati ne ja tam sla abych je obdarovala a odchazim s penezma takze jakoby obchod zadne obdarovani a citim se blbe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
19.6.24 18:36

Ja dávám sousedům králíky, jehněčí, vajíčka, brojlery a když mi chtějí dát peníze, tak jim řeknu, že je nechci se slovy, kdybych nechtěla, tak vám to nedám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 18:37

@Bytsamsebou to chapu ale takove veci neumím a i kdyby proč ji budu dávat dort kdyz ji chci dat med k cemu ji dort bude kdyz ma treba alergii na ořechy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
19.6.24 18:38

Jo a občas mi je nacpe do kapsy, tak to přejdu a když odcházím, položím je třeba na květináč na okně a jen na ni houknu, že je tam má a odcházím, ona se smíchem běží zpátky, ale to už ji uteču zase já :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 18:39

@KáťaKašpi to zni skvěle dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68873
19.6.24 18:40

Někdy pomůže s úsměvem říct - ale tak příště zas třeba uděláte radost nějak jinak vy mně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10624
19.6.24 18:43
@j5lča píše: Více

Tak jí nedávej nic, ty vole :lol: 🤦. To, že má sousedka 20 slepic, automaticky neznamená, že od ní zadarmo dostanu každý týden plato vajec, protože slepice a kohouti přece můžou někoho obtěžovat 8).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24749
19.6.24 18:43

Peníze úplně být nemusí, ALE absolutně nesnáším být někomu něco „dlužná“, takže to obvykle řeším recipročně - ráda vařím, dostanu odkopek kytky od kolegyně, tak jí donesu v týdnu třeba sklínku gulášovky/kulajdy, nebo mi soused s něčím pomůže, tak u nich cinknu s kusem buchty.. fakt nesnáším pocit „dluhu“, takže se lidem za med nedivím - při dnešních cenách už vůbec.. pokud ti to vadí, řekla bych třeba, že ráda přijmu Medovník ;) prostě se domluvit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
19.6.24 18:44

@KáťaKašpi takže taktika utéct. nekdo zade psal ze je to normalni ze lidi chteji zaplatit. priklanim se k uteku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1225
19.6.24 18:47

Dávám spoustu domácích výrobků a když mi chtějí lidi dávat peníze, tak to chápu, ale nepřijmu je a navrhuji alternativu z výběru, co mám ráda já, např. flašku bílého, domácí vejce,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!