Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Ja to chapu, ale ty jeste nevis zda se jedna p perimenopauzu nebo to muzou byt jine problémy. Takže prvně bych si to nechala potvrdit a pak zjišťovala co a jak. Jen nazor, ze bych prvne řešila testy
Já bych tedy ještě zakladatelce doporučila, aby nějak přemluvila lékařku na ty odběry na FSH, protože když by šla jako samoplátce a zaškrtala si tam vše možné, tak třeba estrogen a progesteron se nabírá jen v určité fázi cyklu (každý v jiné), takže jinak by ty výsledky vůbec nebyly vypovídající. FSH se může nabírat kdykoliv.
@Lollitka děkuji za zkusenost. Antikoncepce i tělísko mi bylo nabídnuto několikrát. Antikoncepci jsem zkoušela, ale nedělá mi dobře. Obecně těch informací k perimenopauze je málo a málo se o tom mluví.
@ahhotep v tomhle si asi nerozumíme a asi se v tom míjíme. Já odběry řešit chci a budu. Pro to jsem si tu nepřišla. Chtěla jsem zkušenosti jiných žen. Tím bych to s Vámi uzavřela. Přeji Vám hezký den.
Já naštěstí mám skvělého gynekologa, takže mě ochotně na ty odběry poslal. Kdyby vyšla perimenopauza, tak ke zvážení dával tu HRT (hormone replacement therapy), ale jak jsem psala, jedině v případě, že nemám žádnou trombofilní mutaci, ale já úplně žádné hormony brát nechci. On by to ale nechal na mně. Já studovala plusy a minusy HRT a nevím, no. Ale naštěstí to FSH mám zatím v normě.
Jinak moje zušenost - já jsem pacient na všecko možné, mimo jiné štítnou žlázu. Tam se její špatná funkce opravdu velmi často projevuje únavou a přibíráním bez zjevné příčiny (taky mi hodně padaly vlasy). Ale ony všecky hormony souvisí, takže dost často to zahapruje někde a projeví se to jinde. Stabilizujeme něco a projeví se to jinde. První potíž s přechodem jsem u sbe zaznamenala někdy krátce po čtyřicítce, ale já měla malé mimino, ještě jsem kojila, takže jsem to dost přičítala i tomu. Po konci kojení prakticky normální cyklus nenaškočil a začalo mi to lítat stylem - krvácím co 14 dní a pak zas jednou za dva-tři měsíce. Ze strany gynekologa vlastně žádný zásadní problém neshledán, i vzhledem k předšlým problémům jsem byla dost sledovaná, ale hormony se až tak neřešily. Pro zvědavost jsem si koupila domácí FSH test, který vyšel jednoznačně pozitivní, takže jsem to řekla doktorovi, ten nabral všecko, co bylo třeba, a přechod se potvrdil. S tím, že můžu v tomhel stavu taky fungovat dalších deset let. Realita byla o dost rychlejší, do roka jsem byla zcela bez cyklu. Já teda na hormony kývla, jednak jsem byla na tohle velmi mladá, dále jsem měla nepříjemné vedlejší účinky a hlavně se mi na denzitometrii projevila osteopenie, takový předstupeň osteoporózy, což fakt člověk ve čtyřiceti řešit nechce. Ale cokoliv beru, konzultuju i s ostatními svými lékaři a ladíme to, aby to fungovalo jako celek.
Váhu si držím, akorát se mi ta hmota nějak přeskupila a mám najednou velkej špek na břiše, na což jsem nikdy netrpěla. Loni koncem roku jsem vlivem stresu něco málo nabrala a nejde to dolů ani za zlatý prase, vůbec nefungují ty metody, co zabíraly vždcky a ve třiceti jsem dala tři kila dolů za dva měsíce jak nic bez zásadnějšího omezení.
Muzebyt, zkracovani a pak prodluzovani cyklu na to sedi, byla jsem na tom podobne, fsh jsem si nechala odebrat na vlastni naklady, bylo astronomicky vysoke, ve 44 jsem byla definitivne po prechodu…
@ahhotep s tou Ashwagandhou pozor při léčení štítné žlázy, také jsem si jí objednala a pak jsem zjistila, že ten kdo se léčí se štítkou tak opatrně, tak jsem ji neužívala měla jsem strach, abych si nerozhodila hodnoty
Proto pisu, ze je celkove lepsi si udelat testyy se poradit s lekarem ohledne jine nez hormonální lecby, doporucit si doplnky stravy apod.
@ugluk to já mam také je mi teda 56let a přechod mám už pár let, ale kg nejdou dolu ani za nic o vánocích jsem přibrala 3kg a teď schodila jedno a ten zbytek ne a né
@Knihakniha kolik stojí prosím odběr na FSH na vlastní náklady?
@nick mandarinka píše: Více
Jo, je to věk a hormony, no. Já jsem teda cca o deset let mladší, ale ten rozdíl, jak se tělo chovalo dřív a teď, ten je značný. Nechci se na to nijak vymlouvat, ale nabrat tři kila je stejně snadné jako vždycky (já teda příčinu dost přesně znám), ale sakra, dát je dolů…
Fakt by mi kdysi stačilo denně 10000 kroků, dvakrát do týdne nějaký sport, kalorie omezit tak nějak od oka, omezit přílohy, hodně jídla nahradit zeleninou… a do měsíce, max. dvou, by to bylo dole. Teď ne, no ![]()
Ale teda na zakladatelky místě, není jí ani 40 a nabrat za rok deset kilo bez zjevné příčiny a změně v pohybu nebo stravování, to bych zpozorněla, tam tuším, že bude nějaká hlubší příčina, než „moc žerete a málo se hýbete“, jak s oblibou říkají někteří doktoři.
Ano, může to být přechod a je to i dost pravděpodobné, já ho měla také brzy, mám hormonální terapii a jsem v pohode, doporučuji nechat si změřit hladiny hormonů a dle toho řešit případnou suplementaci ![]()
Je mi 48,5 menstruaci mám po 26 dnech pravidelnou. Žádné návaly, nespavost jen trochu. Spíš mě trápí suché vlasy, suché oči a suchá pokožka. Pořád čekám kdy to přijde a nic 🙄
Hormony neberu a ani nechci.