Perimenopauza

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.3.26 08:51

Perimenopauza

Hezký den, anonym. Je to pro mne citlivé téma. Za dva měsíce mi bude 40 let. Dva roky zpětně jsem měla menstruaci pravidelnou po 23-24 dnech. Za polední půl rok se mi začala prodlužovat 29-32 dnech. Teď je to 37 a stále nepřišla. Poslední dva dny jen lehké špinění a bolest s podbřišku, v zádech. Test negativní. Může to být začátek přechodu? Delší dobu řeším nespavost a únavu. U obvodního lékaře krev v pořádku. Ještě za poslední rok jsem přibrala asi 10 kg. Strava a pohyb se nezměnil. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1686
21.3.26 09:23
@Anonymní píše: Více

a ty nechodis na gynekologii, proc to nekonzultujes tam? ten ti nejlepe rekne, udela testy pripadne kvuli brzkemu nastupu muze dat hormony, substitucni terapii, zalezi. ono ve 40 nastup perimenopauzy neni nic divneho, ale zas proc se trapit tak brzy. znama mela brzkou menopauzu, kratce po perimenopauze, ktera take nastala brzytrvala relativne kratce a kvuli ridnuti kosti dostala hormony a celkove se ji po lecbe ulevilo, mela i jine problemy.

zajdi si, nech si zmerit hladinu hormonu a porad se s gynekologem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.26 09:30

@ahhotep myslíte, že nechodím na preventivní prohlídky? Ano chodím a lékařka mi testy nedělala, i když jsem se na to ptala. Jediná odpověď mi byla nabídnuta hormonální antikoncepce abych nebyla chudokrevná, kvůli krátkému cyklu. A to vím, že nejsmem.

• Citovat
  • Upravit
68816
21.3.26 09:44

Může… na druhou stranu v tomhle věku klidně i něco jiného. Příčinu nabrání těch 10 kilo znáš? Není to úplně obvyklé, pokud jíš a hýbeš se jako dřív. Štítnou žlázu vyšetřenou máš? Klidně bych to řešila u praktického lékaře jako celek (znatelné přibrání bez příčiny, únava, haprující cyklus). Z hlediska případného přechodu bych si nechala nabrat FSH. Ale i pokud by to bylo tím, může tenhel stav trvat klidně dalších deset let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.26 10:23

@ugluk obvodní lékař mi udělal všechny odběry, i včetně štítné žlázy. Vše v pořádku. Kromě hormonálního profilu, ten mi nedělal.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.26 10:44

Jsem na tom podobně (letos mi bude 41 let). Vždycky pravidelná MS mi začala haprovat před dvěma roky, když jsem teda primárně byla chudokrevná. Anémie se vyřešila, ale problémy s MS přetrvávají, někdy to mám x měsíců tak nějak každej měsíc, teď zase už to nemám třeba 4 měsíce. Na gyndě opakovaně různé odběry, výsledkem totálně rozházené hormony, takže dle dr. taky časná perimenopauza. Možností samozřejmě hormony, ale ty já nechci, po ATK se mi tenkrát strašně zhoršily varixy. Nakonec i dr., když je viděla, tak uznala, že to pro mně není úplně cesta. Jenže jiná není, takže mám doma neustále místo zásoby vložek a tamponů těhotenské testy, a když MS nepřichází, pro jistotu si jednou za 4 týdny TT udělám, pač člověk nikdy neví :think: Jinak se taky unavim podstatně dříve, než v minulosti a o váze ani nemluvím. Já teda přibrala v horizontu sedmi let cca 4 kg, ale je to jen tím, že se prostě pořád hlídam. Kdybychom jedla jako dřív, mám nahoře podstatně víc.

• Citovat
  • Upravit
68816
21.3.26 10:45

Tak zatlačit na gynekologa, no. To FSH si můžeš nechat nabrat sama, popřípadě existují domácí testy z moči, ale dle mého je dobré na to koukat jako na celek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.26 10:57

Teď mi to vehnalo slzi do očí. Jsem ráda, že mně někdo chápe a má to stejně. Já hormonální lécbu také nechci. Nikdy mi nedělá dobře. S těmi testy to mám také stejně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.26 10:59

@ugluk já se k ní chystám, pokud mi krev nebude chtít nabrat zeptám se obvodního lékaře. Jako samoplatce jsem na odběrech i párkrát byla, když je nechtějí dělat.

• Citovat
  • Upravit
9052
21.3.26 11:04

Ahoj, mám úplně stejné problémy, taky nepravidelnou menstruaci, únavu, návaly (i když tam to je možná z jednoho léku, co užívám), sice teď nepřibírám, ale zas dolů nejde ani deko, i když pravidelně sportuji a jím zdravě a držím si kalorický deficit. Ne gynekologii jsem byla, gynekolog mě poslal na ty odběry na FSH a pro jistotu i štítná (TSH a fT4), vše mi ale vyšlo v normě. Každopádně hormonální léčbu taky zmiňoval, ale netlačil mě do ní a říkal, že kdybychom do ní šli, že by chtěl potvrzení z hematologie, že nemám žádnou trombofilní mutaci, což se mi docela líbilo, takový přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9052
21.3.26 11:05
@Lollitka píše: Více

Jo a bylo mi 40 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1686
21.3.26 11:17

O testy si rict muzes, co cekas tady. Muze to byt i nemusi. Myslíš ze takhle nekdo na netu ti rekne, zda to je presne perimenopauza a kdyz jo, tak co s tim? Tohle se prece resi s lékařem a pokud chodis k nejakemu, ktery s tebou nic neresi, tak zmen lekare :nevim:

Pokud nechces hormony mel upravit zivotni styl a brat doplnky stravy s tim by ti taky mel nejlepe pomoc i lekar. Kolegyne bere Ashwagandhu a je s ni velice spokojena.

Jen rikam, ze to byt muze a nemusi. A kdyz nebude, zbytecne muzes s necim otalet. Prvne testy a mit jistotu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10810
21.3.26 11:24

Ja si taky obehala na podzim gynekologii opakovaně, obvodaka, nakonec mi gynekolozka udelala hormonální profil. Ale musela jsem trochu zatlačit. Taky nejspíš perimenopauza a to jsem ještě mladší nez ty. U me byl problém spíše opačný. Cykly se zkracovaly vic a vic, MS strasne silna, litaly ze mě velke kusy sliznice, 10 dni krvácení a za tyden klidně dalsi stejně silná menstruace. Neskutecne bolesti, zhorsujici se migrény plus dalsi potíže. Ja to nakonec ale vyřešila antikoncepci, potřebovala jsem fungovat a ne většinu měsíce přežívat. Taky jsem skokove pribrala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.26 11:24
@ahhotep píše: Více

Myslíte si, že každý je hloupý a své zdravotní problémy neřeší u lékaře, ale jen na eMimino. Není to tak. Co čekám tady? Tady jsem chtěla jen zkušenosti jiných žen. Viz výše. Opravdu nečekám, že mi tady udělá někdo lékařské vyšetření a stanový diagnózu. Čekám názor zralé ženy, která má podobné problémy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.26 11:35
@citlivaduse píše: Více

Děkuji za sdílení zkušenosti. Krátké cykly jsem měla asi dva roky zpět. V poslední době mi silné migrény, na ty mi lékař předepsal prášky na bolest. Protože běžné nezabírají. Máte pravdu, antikoncepce mi také byla nabídnuta, nepřípadne tělísko. Hormonální antikoncepci jsem měla, ale musela jsem ji vysadit. Nedělala mi dobře.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa