Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj dneska jsem byla na periodické prohlídce po 6 letech. Ráno jsem měla tlak 140/90, seděla jsem ale v čekárně, nešla jsem žádný dlouhý kus cesty. Pan doktor mi dal Concor 5 mg teď na víkend každý den po tabletce. Máte s tímto lékem nějaké zkušenosti? Vzal mi i krev na biochemický rozbor. Tak nevím jak to dopadne, jeden dědeček umřel v 27 na selhání ledvin, druhý v 60 na infarkt po vleklé nedostatečnosti srdce, jedna babička měla cukrovku, druhá umřela v 50 letech na rakovinu.
Ta biochemie je normální rozbor krve co dělá obvoďačka nebo něco podrobnějšího?
Natočil mi i EKG. Nelíbil se mu moc rychlý puls, právě v ordinaci jsem si vzala půlku toho Concoru a čekat jestli to bude o. k. Ale moc se to neupravilo. Máte s tímto někdo zkušenosti? V pondělí tam jdu znovu pro výsledky a na kontrolu tlaku.
@Alisa30 píše:
Ahoj dneska jsem byla na periodické prohlídce po 6 letech. Ráno jsem měla tlak 140/90, seděla jsem ale v čekárně, nešla jsem žádný dlouhý kus cesty. Pan doktor mi dal Concor 5 mg teď na víkend každý den po tabletce. Máte s tímto lékem nějaké zkušenosti? Vzal mi i krev na biochemický rozbor. Tak nevím jak to dopadne, jeden dědeček umřel v 27 na selhání ledvin, druhý v 60 na infarkt po vleklé nedostatečnosti srdce, jedna babička měla cukrovku, druhá umřela v 50 letech na rakovinu.
Natočil mi i EKG. Nelíbil se mu moc rychlý puls, právě v ordinaci jsem si vzala půlku toho Concoru a čekat jestli to bude o. k. Ale moc se to neupravilo. Máte s tímto někdo zkušenosti? V pondělí tam jdu znovu pro výsledky a na kontrolu tlaku.
biochemie je běžné vyšetření krve, hodnotí se glykemie (cukr v krvi), CRP, sodík, draslík, chlór, kyselina močová a jaterní testy.
Nemůžeš mít vyšší tlak ze stresu? mě vždy u doktora vylítne tep.
Jinak 140/90 není žádná hrůza, neboj, tchyně mívala tlak 200/120 a tabletky jí pomohly asi do měsíce. ![]()
@Alisa30 píše:
No já jen pomyslím na ordinaci u doktora a tlak a tep mi vyletí jak blázen. Myslím, že je to celkem běžné, že doktor u sebe naměří víc, jak by sis naměřila v klidu domova, buď v klidu.
Nenechala bych si dát léky při prvním měření. nechala bych si udělat holtra na 24h. a pokud jsi měla zvýšený tlak a zrychlenou srdeční frekevenci může to být " syndrom bílého pláště "
Díky moc jemu se spíš nelíbil puls, prý moc úderů srdce ve sledovaném čase. Já ještě beru Pancreolan na trávení, tak teď ho raději asi brát nebudu.
@Mar80 píše:
Ještě kolik ti je?
32 roků - už žádná mladice. Ale mívám potíže když sním něco tučného nebo sladkého. Po tom sladkém i hůř vidím, třeba černé fleky v zorném poli nebo nemůžu zaostřit. Ale za chvíli to přejde.
Mám syndrom bílého pláště, tlak mi v ordinaci vždy letí nahoru.Zkus si nechat dát holtera, nebo pokud máš možnost, tak si tlak měř doma, např. 3× denně.
@Alisa30 píše:
32 roků - už žádná mladice. Ale mívám potíže když sním něco tučného nebo sladkého. Po tom sladkém i hůř vidím, třeba černé fleky v zorném poli nebo nemůžu zaostřit. Ale za chvíli to přejde.
holka tak to tě nechci strašit ale nech si udělat i podrobné testy na cukrovku. z té biochemie ti udělají jen aktuální výši glukozy v krvi, ale jsou podrobnější test, glykovaný hemoglobin se to myslím jmenuje a ta hodnota ukaze, jaká je hodnota cukru v krvi za posledních asi 6 týdnů.
Gluometrem ti měřil glykémii?
Ne glykemii ne. Ale třeba v létě se mi stal takový problém že jsem měla na narozeninové oslavě tety kus klasického oříškového dortu s krémem a kávu. Nedalo se to odmítnout. Nedojedla jsem ani půlku a hnedka pálení uprostřed břicha směrem doleva, studený pot, takové jako by i pálení v uších a průjem. Jako by mi na chvilku zesvětlalo zorné pole. Od té doby beru ten Pancreolan, nesladím třeba kafe, vůbec jím spíš ovoce, netučné a málo sladké jídlo a žije se mi o trošku líp.
@weyky píše:
Mám syndrom bílého pláště, tlak mi v ordinaci vždy letí nahoru.Zkus si nechat dát holtera, nebo pokud máš možnost, tak si tlak měř doma, např. 3× denně.
holtr monitoruje jen tep a činnost srdce, měla jsem ho a taky nic nezjistili, mám to jak zakladatelka, vyvolané stresem, v klidu tlak nízký až moc.
Zakladatelko, tep si můžeš laicky změřit sama, nahmatej na zápěstí a spočítej údery za minutu. Měl by být asi 55-72 úderů. V klidu.
@Alisa30 píše:
Ne glykemii ne. Ale třeba v létě se mi stal takový problém že jsem měla na narozeninové oslavě tety kus klasického oříškového dortu s krémem a kávu. Nedalo se to odmítnout. Nedojedla jsem ani půlku a hnedka pálení uprostřed břicha směrem doleva, studený pot, takové jako by i pálení v uších a průjem. Jako by mi na chvilku zesvětlalo zorné pole. Od té doby beru ten Pancreolan, nesladím třeba kafe, vůbec jím spíš ovoce, netučné a málo sladké jídlo a žije se mi o trošku líp.
tak to může být i slinivka i žlučník. ty testy na cukrovku nepodceňuj. mě zjistili před dvěma lety cukrovku 1. typ a jsem ráda za inzulín. taky jsem právě měla ty výpadky zorného pole vlivem vysoké hladiny cukru v krvi. Nechci strašit, třeba je to „jen“ žlučník
@aiwwa píše:
holtr monitoruje jen tep a činnost srdce, měla jsem ho a taky nic nezjistili, mám to jak zakladatelka, vyvolané stresem, v klidu tlak nízký až moc.
Zakladatelko, tep si můžeš laicky změřit sama, nahmatej na zápěstí a spočítej údery za minutu. Měl by být asi 55-72 úderů. V klidu.
je tlakový holter který měří tlak a holter ekg který sleduje křivku srdce.
Mám syndrom bílého pláště napsaný v kartě. Aby se to potvrdilo měla jsem to měření na 24hodin. V ordinaci klidně 190/100. Už mi chtěla rvát léky, ale nechtěla jsem se dát. Po tom měření se ukázalo, že v klidu mám v rozmezí od 100/60 do 120/80. Tak hlavně, že mi chtěla dát léky na snížení. Dřív než bych si vzala prášek bych vyzkoušela možnost přemereni.
@Mar80 píše:
Nenechala bych si dát léky při prvním měření. nechala bych si udělat holtra na 24h. a pokud jsi měla zvýšený tlak a zrychlenou srdeční frekevenci může to být " syndrom bílého pláště "
Asi tak nejak. Me v lednu taky cpala prasky na tlak, ze jsem.mela 2 krat po sobe pri navsteve 135/95,jsem trvala na holtrovi, a doma mam normalne v pohode 110-125/70-85. Tyodbery uvidis jak dopadnou, drzi. Palcd