Periorální dermatitida - kosmetika

17983
3.9.23 07:30

Perioralni dermatitida - kosmetika

Ahoj, posledni mesic me trapi perioralni dermatitida (nosoretni ryhy, brada). Vysadila jsem veskerou rutinu, pouzivam ken Jarischuv roztok a relstivne to dost zmizelo, ale obcas se zas objevi v mensim rozsahu. Da se pri tom vubec pouzivat cokoli z rutiny (u mne cistici pena s aloe vera, pletova levandulova voda a slow age krem Vichy)? Nebo se fakt nesmi nic krome Jarische? Ani BB kremy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
624
3.9.23 07:34

Je to silně individuální, ale levanduli bych fakt na PD nedávala 😳

BB (makeup), jsem u PD používala, když to nešlo jinak (práce s lidmi, prezentace atd) ale hned pak šel dolů a klidový režim - jinak to pleť nedávala.

Mě fungoval cicaplast od LRP a Skincap (lokálně na ložiska).

Ale jako každá dermatitida, to bude hodněc hodně individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.23 07:35

Trpěla jsem tím na VŠ a pomohlo jen opravdu čistě mytí Jarischem. Asi půl roku jsem tomu dala fakt klid a úplně to zmizelo. Ještě minimálně měsíc od úplného zmizení jsem raději nic nepoužívala. Pak pomalinku ty BB krémy. Je to už skoro 10 let a od té doby ok. (Klepu to). Držím palce ať je to co nejdřív pryč. Je to strašný opruz.

• Citovat
  • Upravit
17983
3.9.23 07:44

Dekuju za reakce. Takze skutecne nepouzivat zadny krem? Ani na jine casti obliceje?

A ten cicaplast a Skincap jsou na predpis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
769
3.9.23 08:13

Mě na to pomohlo těhotenství:D v těhotenství mi to úplně zmizelo. Teď se mi to občas vrátí, když je zima. Ale žádná hrůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4950
3.9.23 08:20

Mívám s tím problémy taky. Pomohla mi komplexní opatření podle rad dermatoložky - třeba vynechat rajčata a přejít na zubní pastu bez fluoru. Pomohl Rozex a místo klasické dekorativní kosmetiky AC color. V pohodě snesu i hydratační krém od CeraVe. Je neparfémovyný a je toho velký kýbl asi za čtyři stovky. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
3.9.23 08:39

@Eliška
Cicaplast Baume b5 - je to od la roche posay, v kazde lekarne, volny prodej. Kupovat ten zakladni, ne s “spf” (tam je pridan alkohol).
Dtto tak Skincap - tam se menilo nejak slozeni, nedavno, nove neznam.

Jinak zbytek fejsu jsem si mazala, jinak bych se ususila. LRP na to stacil. Skincap fakt jen lokalne.
A treba CeraVe mi absolutne nesedi, nic od nich 😔
Jak jsem psala, PD je fakt silne individualni…

A vyborna poznamka od @Jeremi - pasta bez fluoru a mentolu.
Mam Herbadent - koupis v lekarne i v kazde DM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17983
3.9.23 09:00
@darkwulf píše:
@Eliška
Cicaplast Baume b5 - je to od la roche posay, v kazde lekarne, volny prodej. Kupovat ten zakladni, ne s “spf” (tam je pridan alkohol).
Dtto tak Skincap - tam se menilo nejak slozeni, nedavno, nove neznam.

Jinak zbytek fejsu jsem si mazala, jinak bych se ususila. LRP na to stacil. Skincap fakt jen lokalne.
A treba CeraVe mi absolutne nesedi, nic od nich 😔
Jak jsem psala, PD je fakt silne individualni…

A vyborna poznamka od @Jeremi - pasta bez fluoru a mentolu.
Mam Herbadent - koupis v lekarne i v kazde DM.

Herbadent už mám a používám. Je to divné - proč to vyskočí tak najednou? Své prostředky jsem používala léta a léta a dobrý a teď najednou tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17983
3.9.23 09:01

@Jeremi děkuju. Rajčata už nejím asi dva měsíce kvůli žlučníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17983
3.9.23 09:01
@Mkilus píše:
Mě na to pomohlo těhotenství:D v těhotenství mi to úplně zmizelo. Teď se mi to občas vrátí, když je zima. Ale žádná hrůza

tak to už mám za sebou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
3.9.23 09:02

@Eliška
Protože spouštěč může být cokoliv - stres, náročné období, počasí, změna v životosprávě, kombinace všeho…

U mě PD přišla a odešla během jednoho roku a pak se už nevrátila 🤷🏻‍♀️

Jarischa jsem nemohla, ani borovoj vodu. Dělala jsem si nálev a obklady ze sušených borůvek a přikládala - to fungovalo. Plus zero therapy na tvář a max Skincap a ten cica.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17983
3.9.23 09:04

@darkwulf no kéž by odešla, díky za tipy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
3.9.23 09:36
@Eliška píše:
Ahoj, posledni mesic me trapi perioralni dermatitida (nosoretni ryhy, brada). Vysadila jsem veskerou rutinu, pouzivam ken Jarischuv roztok a relstivne to dost zmizelo, ale obcas se zas objevi v mensim rozsahu. Da se pri tom vubec pouzivat cokoli z rutiny (u mne cistici pena s aloe vera, pletova levandulova voda a slow age krem Vichy)? Nebo se fakt nesmi nic krome Jarische? Ani BB kremy?

Pro me je zasadni vysadit pastu s fluorem. Pomuze to tak po 3 tydnech. Kosmetiku nepouzivam zadnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
3.9.23 10:24

Me pomohlo pouzivat jen Jarische a k tomu fotonova maska - cervene svetlo…pak uz mi funguji leda antibiotika…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
3.9.23 10:25

Já omývala jen vodou, žádné přípravky, krémy, makeup jsem na to nedávala. 1× denně večer před spaním jsem natřela neviditelnou vrstvou krému s obsahem zinku.
Mně to pravděpodobně spustil i zhoršoval chlor v bazénu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie