Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No fér by bylo to říct, zvlášť když to neni žádný pejsek do kabelky jak říkáš. Počítala bych že až to majitel zjistí už vám smlouvu neprodlouží…
Nemusíte mu to hlásit, ale já být ním a zjistím, že jste mi tuto skutečnost zatajili a měla bych vůči psovi výhrady, tak si rozhodně najdu páku jak vás z bytu vyštípat.
Nechcete spíš zkusit barák v bezprostředním okolí Prahy? Vždyť ani pro toho psa nebude byt žádné terno, zvlášť pokud to není žádný gaučák, ale větší plemeno ![]()
Povinnost to není, slušnost ano. Dá se čekat, že majitel se o psu stejně záhy dozví a následně si najde zástupný důvod pro výpověď. Jedni moji nájemci si pořídili psa po nastěhování, ten tedy dělal bordel, takže si sousedi stěžovali a už fakt, že nájemci různě o psu mlžili, mě docela naštval, takže jsme se záhy rozloučili. Přestože sama psa v bytě mám a toleruju ho i u nájemců, akorát chci tedy vyšší kauci.
Nájemníky do bytu se psy neberu - jednak již mám špatné zkušenosti, protože mi byt poničili (močení, kálení, okousané rohy, zničené vybavení) a dále v rodině mám alergii na psí chlupy. A byt může rodina kdykoliv potřebovat. Tento požadavek mám i jako závaznou podmínku u RK, která pronájem nabízí. Jeden nájemník mi zatajil psa a tak jsme se velmi rychle rozloučili. Sousedi s SVJ si takových věcí všímají, takže se dost těžko utají. Omezovat nájemníky sice nemohu, ale chránit majetek je primární právo každého majitele. Nájemníky mám dlouhodobé, nestřídají se a odchází většinou „do svého“ nebo mimo Prahu. Takže si myslím, že podmínky i spokojenost je vzájemná
Příspěvek upraven 07.10.19 v 10:12
Povinnost to neni, ale vzhledem k tomu ze se davaj dneska jen smlouvy na rok, tak pokud to zatajite, tak nepocitejte s tim ze vam prodlouzi smlouvu a za rok muzete shanet znova. Jinak sehnat byt k pronajmu se zviretem, kor se psem je problem. Vetsina majitelu tam zvirata nechce i kdyz to nemuze napsat na plnou hubu. Jednoduse uprednostni nekoho bez zvirete.
Je slušnost majiteli nemovitosti sdělit, že máte zvíře. Je to pak na něm, jak se rozhodne. My máme slušné nájemce a sdělili nám při obhlídce bytu, že mají kocoura. Je to takový flegmatický kocour
Neměli jsme námitky, ale dohodli jsme se na vyšší kauci. Nájemci s tím neměli problém
Sousedi, co pronajali byt bez vědomí, že nájemci mají velkého psa, se pak nestačili divit, jak měli zničené podlahy a dveře, když pes na ně škrabal
Kauce ani nestačila na pokrytí škod ![]()
Mě se třeba moji nájemci zeptali, jestli souhlasím když si pořídí pejska. Neměla jsem problem, nebyl s nima nikdy problém. No pejsek nám trochu potrhal podlahy, takže teď když čekali mimino mi napsal, že vymění podlahy a spolu jsme je vybrali a on to opravil
všechno je na domluvě, ale vyžaduju čestné jednání, pak není nic problém. Opravu samozřejmě platil on.
Nemusíte to majiteli hlásit, ale já to považuji za slušnost. Pronajímám byt a se psy ani jiným zvířaty problém nemám, uvádím to i v inzerátu. Nicméně požaduji vyšší kauci na pokrytí případných škod. Pokud bych zjistila, že mi nájemník o zvířeti v bytě neřekl při podpisu smlouvy, asi bych pak hodně přemýšlela, jestli smlouvu prodloužím.
Teď pronajímám byt pánovi (už čtvrtý rok), který má dva psy, většího a menšího. Sám při sjednávání smlouvy navrhnul, že ke kauci něco přidá, abych měla jistotu, kdyby náhodou něco. Nedávno jsem v bytě byla něco řešit, a byt je ok, pán má psy vychované. I podle sousedů není se psy žádný problém.
Podle mě byt dokáže zničit nevychovaný člověk.
@foxfox Tvuj zakaz psu je bohuzel v rozporu se zakonem. Pockej, az se k vam nastehuje nejaky pravnik, u soudu nemas sanci. ![]()
@Susieanne píše:
@foxfox Tvuj zakaz psu je bohuzel v rozporu se zakonem. Pockej, az se k vam nastehuje nejaky pravnik, u soudu nemas sanci.
A proto je dobré mít smlouvu jen na rok. V případě potřeby se neprodlouží.
@Susieanne Ono je totiž fakt výhodné se o tržní pronájem soudit, že ![]()
edit: Mmch. sama jsem právnička a ve smlouvě mám víc soudně nevynutitelných ustanovení. Prostě sázím na slušnost, nájemce má možnost se s podmínkami seznámit předem a byt vzít nebo si najít jiný. A jednoho právníka jsem už jako nájemce měla, o nevynutitelnost jsme věděli oba, ale ani on neměl problém ta pravidla podepsat a dodržovat.
My nemáme problém se psy, nechceme kočky, ale je pravda, že ti psy, občas poškrábou sedačku, někdy zase podlahu, s tím e musí počítat no, jediný, co byl fakt velký problém, když se pes na chodbě v domě vykadil nebo pozvracel a majitel psa to po něm neuklidil
takto jsme se rozloučili ![]()
S přítelem hledáme byt v Praze, problémem ale je, že většina lidí v bytě nechce domácí mazlíčky, i když podle zákona to nikdo zakázat nemůže..bojíme se, že kvůli tomu žádný byt neseženeme, tak se chci zeptat, jestli je naší povinností psa hlásit, nebo se nezmiňovat a normálně se nastěhovat. Žádná malá čivava to teda není, ale za to je vychovaný (neštěká ani nekňučí)