Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jak na ni? Mám pár sazenic, co jsem dostala a netuším jak hluboko ji dát, jak moc od sebe a co s tím? Nějak se to prý vyštipuje?
Na dvou sazenicích jsou jakýsi květy, ty tam mám nechat, nebo ustřihnout? Vůbec netuším jak ta brokolice vyroste? Zatím to vypadá podobně jako sazenice kedluben. ![]()
Předpěstované sazenice z lednových a únorových výsevů se vysazují koncem dubna (sklizeň v červnu), pro pozdní letní sklizeň se brokolice vysévá koncem května až v polovině června (sklizeň brokolice v září). Brokolice potřebuje hodně místa, vysazujeme proto do sponu 60×60 cm. Nezbytná je pravidelná závlaha.
Brokolice kumuluje dusičnany, a proto bychom měli při hnojení dodržovat doporučené dávky dusíku. Celková dávka dusíku včetně přihnojování by neměla činit více než 20g/m2. Platí, že se má na podzim dodat hnůj, povápnit dolomitickým vápencem a přidat do půdy dávku 6,5 g/m2 P2O5 a 45g/m2 síranu draselného. Brokolice nemá ráda chlor.
@cuttysark To vím, hledat na netu taky umím, ale tohle přesně mě nic neřeklo o tom co s květama jestli vyštípnout nebo se z toho vyvine růžice. Jak hluboko, jestli po první lístky nebo jako kedlubnu nechat výš nad zemí…
@goldenka ja som ich hodila do zeme, potom rozsadila a teraz tak nejak cakam co bude. Davala som ich asi 30×30cm. O zastipavani som nic nepocula. Susedka ma vzdy krasnu brokolicu, len ju hodi do zeme a caka.
Tak se rada priucim, letos jsem opet vypestovala peticentimetrove brokolice, cast z nich dostala cererit, cas konsky hnuj, uz fakt nevim. myslim, ze jue asi definitivne vzdam. kvetaqky se tvarej statecne, jeste vubec nenasazujou, jen delaj listy, ale brokolice… a to je rok co rok.
@goldenka píše:
@cuttysark To vím, hledat na netu taky umím, ale tohle přesně mě nic neřeklo o tom co s květama jestli vyštípnout nebo se z toho vyvine růžice. Jak hluboko, jestli po první lístky nebo jako kedlubnu nechat výš nad zemí…
hele tohlůe ale zrovna vim, zasadit po prvni listky (ale to muzes i tu kedlubnu, nemusi byt na 10 cm stonku) a kvet hlavne nevystipavej - ten kvet je to, co pestujes ![]()
anebo teda jestli je pricina meho neuspechu, ze jsem kvety nevystipla, ze by narostly pak vetsi ![]()
@Pudloslava Tak to je právě to co nevím, jestli ten květ je jakože to vyhnalo do květu, takže z toho nic nebude. Nebo jestli se to má nechat a bude z toho ta hlava.
Prostě jsem to nějak zasadila, květy ponechala na těch pár kde už byli, kde nejsou tak nejsou a uvidím co to udělá. ![]()
@goldenka píše:
@Pudloslava Tak to je právě to co nevím, jestli ten květ je jakože to vyhnalo do květu, takže z toho nic nebude. Nebo jestli se to má nechat a bude z toho ta hlava.Prostě jsem to nějak zasadila, květy ponechala na těch pár kde už byli, kde nejsou tak nejsou a uvidím co to udělá.
no ten kvet uz se nezvetsi, to ti muzu rict rovnou. Budes mit mikroskopickou brokolici, jako ja. jestli teda kdyby se zastipl, jestli by to vyhnalo znovu a do vetsiho? z nekterejma zeleninama se dela „druha sklizen“ - trebas salat, kdyz jenom uriznes od kostalu, tak ti vyrazi neove male salatky. ale brokolice???
Prosím o radu, zda při růstu květenství mám zalamovat listy jako u květáku nebo ne. často mi jde do květu, kde je chyba??? Děkuji Fialová