Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máte někdo zkušenosti s pěstováním bylinek doma?
Ráda bych věděla jestli vydrží i ty z obchodu nebo z trhů rovnou v květinači.
Máte někdo ten malý skleník na bylinky, jde to s tim lepe, nebo staci pěstovat i bez něj?
@žabinka Zásada číslo jedna: bylinky přesadit co nejdřív do klasického hliněného květináče. Pak se normálně daří pěstovat i ty koupené v hypermarketech. Ale pozor, ne každá bylinka to snese. Kupříkladu máta je radši v zahradě. Ale to by se dalo možná vyřešit velkým květináčem, kde se nebude cítit stísněně.
@žabinka ty koupené v marketu m i vždy chcípnuly. Co vypěstuju doma, tak drží
jak pěstovat? ať mají dostatek prostoru - lepší míň bylinek, než malé zakrslíky
Já mám zvenku na parapetu v truhlíku. Mám tam kudrnku ze semínek a pažitku z trhu od pěstitele. Zatím se zdá, že se jim daří. Vevnitř mě vždycky všechno chcíplo.
U bylinek bych dala přednost vypěstování ze semínek. Ty v obchodě jsou dost vyhnané kdovíčím
Nikdy mi doma nevydržely jako v tom smyslu, že jsem je dala do většího květináče a že by se rozrostly. Naopak třeba petrželka mi vyrostla v truhlíku na balkóně tak, že jsem z ní měla za oknem hustou houštinu
Dobře také jde máta a rozmarýn, ty přežijí i zimu (tedy po přenesení truhlíku do chodby samozřejmě).
@žabinka nedávno jsem si koupila pažitku a petrželku v lidlu, přesadila jsem je, neměly tam žádnou hlínu
a normálně mi rostou, už jsem je několikrát stříhala. Taky uvažuju si dát bylinky do truhlíku na balkon, ale v životě jsem nic nepěstovala, tak tu mám koupená semínka a váhám, jestli se do toho pustit
![]()
Příspěvek upraven 08.04.14 v 14:09
Ty ze super/hypermarketu mi snad vždycky chcíply.
Mátě a rozmarýnu z nějaký hobby výstavy se daří dobře. Jinak si bylinky pěstuju ze semínek. Super jsou z Ikei a jsou i celkem blbuvzdorný ![]()
Dík taky přemýšlím nad tím mít je radši za oknem.
A co ten sklenik zkoušel někdo?
Já mám takový ten plastový „skleníček“, mám tam zasazeno nějaké koření, nepozoruju žádný rozdíl mezi pěstováním v něm a v pěstování rovnou v truhlíku.
Akorát že teda mám ten skleníček na balkoně od konce února, zatímco v truhlíku jsem nejdřív nechala vzejít doma (dle návodu na obalu semínek) a pak teprve dávala ven.
A jak často to zalevatr když to máte venku třeba na balkóně? A je nutné mít vodu i dole v misce pod kvetinacem?
Můžu se zeptat, jako úplný tupoun, mám balkon, chtěla bych si do většího truhlíku zasadit bylinky, mám je nejdřív nechat naklíčit nebo můžu rovnou do truhlíku? A co nejlépe roste?
Díky
Ahoj, muj muz doma pestuje kde co
Bylinkam se nekterym u nas velice dari - bazalka, tymian, rozmaryn a petrzelka, ale treba pazitka vubec. A to jsme presadili jak z obchodu, tak trs dovezeny z hor od tchanu, kde rostla krasne hruba pazitka a u nas se z ni stala zdechlina a ted manzel chce koupit a nasadit novou. Taky mame na balkone chilli papricky a rostou
Hezký den, holky. Také doma pěstuji kde co. Co se pažitky týče, tak u nás jedině ze semínek, sazeničky z obchodu nebo vyrytá na zahradě doma vždy padla. A rostlinky z Lidlu a spol. také brzy odpadly… podle mě je to způsobené skladováním a nejsem si jistá, jestli to nestříkají nějakou chemií.
Máta a meduňka potřebuje hodně prostoru. Ty beru ze zahrady a osvědčilo se mi je brát až po zimě ( po přemrznutí ).
To jsem presne chtela vedet, mam jednu bylinku z trhu, tam to snad nestrikaj, tak trebas vydrzi, ale priste radeji zkusim seminka. A venku teda snad za oknem taky vydržej, ale kdyz ted byly ty pořádny bourky tak sem si rikala jestli fakt vydržej kdyz by na ne furt lilo.
@žabinka Pokud by byly velké průtrže a je riziko, že Ti na ně bude soustavně pršet, tak je vezmi dovnitř. Za oknem je nechávám jen při lehkém deštíku. Už jen i z toho důvodu, aby je to nezlámalo nebo při velkém vichru aby to nespadlo.