Pětiletá chodí špičkami k sobě - co s tím?

Anonymní
9.9.15 10:27

Pětiletá chodí špičkami k sobě - co s tím?

Dobrý den,
dceři je pět let a šmajdá. Botičky má na vnitřní straně paty úpně sešlapané. Chodí tak, že jí špičky směřují k sobě, často díky tomu zakopává.
Zpozorovali jsme to, když jí bylo asi 1,5. Od té doby docházíme k ortopedce. Poradila nám pouze:

• nosit kvalitní boty s pevným opatkem
  • na několik hodin denně dávat botičky opačně
  • 3 x denně nožičky procvičovat (rukama rovnat chodida do správného tvaru)

Lékařka tvrdí, že se to dá zhruba do šesti let věku vykorigovat. Žádné zlepšení však za celou dobu nepozorujeme. Proto se obracím na vás, vaše rady, zkušenosti. Co dalšího mohu ještě vyzkoušet?
 Díky

Prosím o anonym, zdravotní stav mého dítěte je velmi soukromá informace.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13141
9.9.15 10:33

Dají se udělat korekce pomocí kineziotapingu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3611
9.9.15 10:39

My máme něco podobného, chodili jsem od mala na rehabilitace, ted cca 2 roky nechodíme, ale musíme se objednat znovu protože přesně špičky k sobě, boty tedy nějak zásadně zešmajdaný zešlapaný nemá. Už cca ve 3 letech jme to řešili, bylo nám doporučeno hodně cvičit na nožky - kolo, trampolína, v létě venku bosky, kvalitní boty, chození po nerovných plochách aby musel balancovat - různé opičí stezky, hradba z polštářů přešlapovat apod. ty boty kozí prý až tak ideální nejsou. už tenkrát nám také o tom tejpování říkali, takže čekám že asi se tomu také nevyhneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
9.9.15 10:41

Když davají špičky k sobě, zřejmě budou mít celkově ty nožičky vtočené dovnitř už od kyčlí.
Pokud ano, dají se udělat ještě spirálky, aby se to otevřelo. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
missah
9.9.15 10:44

Určite najít dobrou fyzioterpeutku. Bude určitě třeba zacvičit víc než jen nožky. Dcera zase chodila po špičkách, cvičily jsem celé tělo. Měla dovnitř stočené kyčle, sklopenou pánev. Taky jsem tejpiovaly, to se lepšilo hodně - vpadlý kotník. Snad během měsíce nebo 2.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.15 11:29

Moc děkuji za reakce a za rady. :srdce:

Pediatrička mě poslala pouze za ortopedkou, o fyzioterapii se nezmiňovala ani jedna z lékařek. Je potřeba doporučení od dětské, nebo dceru můžu objednat bez?

Jinak dcerka má kromě tech špiček ještě nohy do X, prý mírně nad normu. Kvůli tomu máme nechat vyklínovat botičky, jezdit hodně na kole a běhat do schodů. Ortopedka říkala, že tyto dvě vady jdou tak trochu proti sobě.

@omites
Kineziotaping a ty spirálky? (přiznávám, že vůbec netuším, o co se jedná) - o techto možnostech slyším prvně, to dělá ortoped nebo fyzioterapeut?
Ortopedka mi akorát před časem říkala, že je možnost ty špičky operovat, ale v případě mé dcery je to prý zbytečné, že je to spíš lehčí stav. O jiných možnostech zatím nemluvila.

• Citovat
  • Upravit
13141
9.9.15 11:36

Anonymní - někteří fyzioterapeuté to umí a dělají. Jiní zas buď nevědí, že to existuje nebo nevěří v to, že by to mohlo pomoc. :nevim:
U nás třeba vím, že to tejpují na rehabilitacích v nemocnici.
Krom toho, ty vyfocené tejpy jsem lepila já, jsem masér, na korekce pomocí tejpování mám kurz. Je to poměrně logická záležitost. Když to mamince vysvětlím, je schopná si pak přetejpovávat nožku dítěti sama.

Takže když se budeš na tejpování ptát u své fyzioterapeutky/ortopedky, je možné že to bude znát a doporučí to, ale taky to může smést ze stolu.

Jo ještě vím o rehabkách v Plzni, odkud chodí otejpovaný chlapeček naší známé - ten se narodil se stočenou nožičkou. Tejpy mají jako doplňkovou léčbu ke cvičení.

Ono fakt záleží, na koho narazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
9.9.15 11:50

Máme podobný problém.. a jak píše @omites na fyzio nám řekli, že to vzniká už od kyčlí… máme na to cvičit, protahovat si nohy a úpony, aby se chodidla nevtáčely…snad se to zlepší… nemá je vtočené moc, ale stejně je to vidět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
9.9.15 11:58

@awesome dá se vzít teraband, uvázat nad kotníkem, omotat proti točení nočky a uvázat u kyčle. Nechat třeba 15 minut takhle chodit. Pak sundat. Sem tam to udělat, ať si zvyká na správné držení těch nohou.
Taky se dá spirálka natejpovat. A ještě dát tejp dozadu na pánev přes trochanter. Jak jsem psala, aby se ty nožky otevřeli už od kyčlí.

Postavení pánve a délka nohou se korigují dornovkou. A samozřejmě nadále rehabilitačníma cvikama.
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
9.9.15 12:05

@omites jsem si musela najít co je teraband :)…takže to bych mohla dělat i já doma?…u tejpu jsem si do teď myslela, že se to musí dělat „pod dohledem statného ošetřovatele“ :mrgreen:
už je měla dvakrát.. asi před 2 lety a byl problém se sundáváním.. (má dost chloupky)…pak ale myslím že pomohla vana.. ale to už si nepamatuji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
9.9.15 12:09

@omites Můžu se zeptat na to tejpování? Mám dceru (2r 8m.) a poslední cca týden si všímám, že má nožky do,,X", jedno koleno je vbočené víc, než druhé, a na jednu nožku i trochu kulhá. Je pravda, že asi měsíc je problém s ní jít ven, protože v botách chodí jakoby po špičkách a hrozně pomalu, což začala dělat z ničeho nic. Dřív normálně běhala, pak najednou začala chodit přes špičky a častěji padat i na rovné zemi. Taky chodí špičkami k sobě.
Pomohlo by jí tejpování? Nebo se to řeší u menších dětí jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
9.9.15 12:11
@awesome píše:
@omites jsem si musela najít co je teraband :)…takže to bych mohla dělat i já doma?...u tejpu jsem si do teď myslela, že se to musí dělat „pod dohledem statného ošetřovatele“ :mrgreen:
už je měla dvakrát.. asi před 2 lety a byl problém se sundáváním.. (má dost chloupky)…pak ale myslím že pomohla vana.. ale to už si nepamatuji :think:

Rozhodně to chce vědět, co chci a jak lepit. Nebudu tě samozřejmě učit celé tělo olepovat. I když na youtube si klidně podle videa zalep bedra, to zvládneš i sama.
Jsou prostě věci, když si klidně oblep bolavý loket, ale nedoporučuji ti dělat korekce skoliózy jen tak od oka.
U těch nohou - je potřeba aby se dítě (dospělý :jazyk: ) prošel, abych viděla, co s těma nožkama dělá. Chce to cvik, ale oko to časem hezky vidí. No a když vím, jak tu nožku kroutí, udělám korekci do protipohybu. Mamince vysvětlím, co jsem prováděla a proč to lepím tak a tak… Aby byla schopná nějakou dobu to takhle taky lepit a neutratila za to majlant. Svaly si většinou začnou tak 1,5 měsíce na tu korekci zvykat.

Takže něco lepit sama klidně, něco po instruktáži něco jen na rehabkách :kytka:

Statný ošetřovatel zcela nejsem, ale olepenou mívám celou rodinu. Samozřejmě sem tam i klienty.

Zrovna v týdnu budu lepit vbočený palec. Mám dobré zkušenosti s patní ostruhou (ne rozpustit, ale zmírnit bolet). Samozřejmě kotníky, kolena, ramena. Když to nezabere, je dobré další vyšetření a tedy i ten statný ošetřovatel.

Pokud nejde o korekci, pak tejpy prostě ublížit ze své podstaty nemůžou.

A teď doufám, že mě sleduje nějaký ortoped a snese se na mě vlna kritiky. Závěrem bych chtěla podotknout, že neposkytuji zdravotní služby. Pouze relaxace a regenerace (tam spadá to tejpování) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
9.9.15 12:13

@venatrixx chůzi po špičkách řešit neumím. U kolínek bych si našla zkušeného dornistu, ať ji je trochu „poštěluje“. Je jedno, jak je dítě staré. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
9.9.15 12:14

@awesome měla ty jemnější tejpy pro děti? béžová nebo bílý, popřípadě BB tejp zelený s žirafou. Ty by mohli být šetrnější. Taky tejp slézá, když je mastný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
9.9.15 12:16

@omites díky za info… :palec: :palec: :palec:… až půjdeme na fyzio na kontrolu, tak se zeptám, jestli není něco dalšího jako třeba tejpy.. aby jenom necvičila… třeba mi to ukáže..

a prosím nějaký tip na sundávání z chlupatých nohou? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+