Dětská doktorka a antibiotika

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6362
7.9.15 13:27

Dětská doktorka a ATB

Dobrý den, mám takový problém…minulý týden pětiletý syn měl tři noci po sobě horečku v noci, byl nastydlý (žlutá rýma) + kašel…po třetí noci jsem s ním šla k naší dětské a ona, že prý je to hnisavá angína a je to na ATB…dostali jsme nějaké velké tablety a ty syn nedával a vyzvracel…takže druhý den jsme šli k dr. znovu…to už byl bez teplot…poslala nás na krev, kde se ukázalo, že CRP je 16, ale má jednou tak vysokou sedimentaci, než by měla být…takže bychom brali asi ta ATB zbytečně…nicméně nás nechala doma do příštího pondělí, kdy mu chce udělat kontrolní odběry + moč, jinak už je syn bez teplot a jen odkašlává…chtěla jsem se zeptat, jestli dětem Vaše dr. dělá CRP pokaždé nebo předepisuje hned ATB jako ta naše doktorka? Jsem z toho nešťastná, protože si myslím, že takto by to být nemělo a příště si nechám udělat napřed to CRP, aby se potvrdilo užívání ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10482
7.9.15 13:33

@mamkasl vždy CRP a pak antb, ale je to pediatrie v nemocnici, takže má tu možnost. bývalá nedělala nikdy a párkrát se sekla a docela mohutně.. CRP není všechno, jedna hodnota je celkem hodně orientační, ale pokud jsou hodnoty hodně vysoké nebo naopak po 8, napoví..
obecně jsou antb nadužívaná, nechápu to a nelíbí se mi to, dr. v nemocnici musí mít svolení mikrobiologa aby mohl antb použit, musí být citlivost, a pediatři a praktici si v tomhle dělají, co chtějí.. :(
asi proto k dr. s dětmi moc nelezu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9266
7.9.15 13:35

Syn mel ted crp pouze 2, ale treba krevni obraz sileny a vyter v krku taky pozitivni a atb dostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.9.15 13:45

Někdy dělá crp, někdy ne.
V červnu vyfasoval syn ventolin v sirupu a ATB. Zabral ventolin. ATB jsem mu nedala. Mudra to neví :jazyk: Tedy ona při kontrole automaticky předpokládala, že ty antibiotika bral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
753
7.9.15 14:02

Nejdříve stěr z krku (3 den nemoci když se jde k lékaři), když je negativní, tak čekáme ještě 2 dny jetsli teploty pokračují, 5 den dělá crp ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
7.9.15 14:10

Ty jo, to si ráda přečtu, s tím zkušenost nemám. Ani jedno dítě zatím ATB nikdy nedostalo. No ale je fakt, že mě k doktorce jen tak něco nedostane, vždycky vidím spíš to riziko, že tam chytnou něco horšího :mrgreen: Takže dokud je to mírná teplota a kašel a rýma, tak to prostě nechám na imunitě. Většinou fakt stačí jen odpočinek, teplo a tekutiny.
Syn teď začíná chodit do školky, tak jsem zvědavá, co sním uděl ona :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
7.9.15 14:10

A už zase se zde démonizuje síla C-reaktivního proteinu. Je pravdou, že hodnoty přes 100 mg/l jsou již velice přesvědčivou známkou bakteriální infekce, bohužel mnohdy vycházejí hodnoty okolo 50 mg/l, které nic neřeknou. Může se jednat o bakteriální infekci, ale také nemusí. Pokud by v dalších dnech koncentrace klesala, tak bychom spíše pomýšleli na virovou etiologii. Na druhou stranu existují i atypické bakterie (Mycoplasma sp. a čeleď Chlamydiaceae), které masivní produkci CRP nevyvolají a imitují tak viry.

Jak zde bylo zmíněno povolení ATB centra pro indikovaná ATB v nemocnici, tak se to skutku netýká angín, bronchitid nebo komunitních pneumonií. Neznám lékaře v primární péči, který by předepisoval karbapenemy, intravenózní aminoglykosidy, vankomycin, oxazolidinony atd. Nemá k tomu ani preskripční povolení. Praktičtí lékaři si vystačí s peniciliny, perorálními cefalosporiny, makrolidy, tetracykliny, fluorochinolony, sulfonamidy a nitrofurany. Na intravenózní cefalosporiny, karbapenemy, monobaktamy, aminoglykosidy, linkosamidy, streptograminy, glykopeptidy a na inhalační ATB mohou trochu zapomenout.

Nepřeléčená banální streptokoková angína zanechává trvalé následky, když lékař předepíše ATB a pacient je nebude užívat, tak žádný postih lékaři nehrozí. Chyba byla u pacienta, který byl za to osudem potrestán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
7.9.15 14:27

@Doctus nevím jestli jde o démonizování, spíš je u mne otázka, zdali tu hnisavou angínu měl nebo ne…je bez teplot, ale když je zvýšená hodnota té sedimentace, takže nějaký zánět tam asi byl, ale může se tedy třeba jednat jen o zánět nosohltanu, když stěry neukázaly nic? Opravdu mě to zajímá…já když jsem měla angínu, tak bez ATB jsem to nikdy nedala, měla jsem horečky, krk v jednom ohni, tak se ptám, když má syn naprosto jiný průběh…a samozřejmě mám také strach, aby ta případná angína byla léčená správně
a vzhledem k faktu, že se mi to nestalo poprvé, tak se chci právě zeptat, jak se postupuje jinde

jinak všem díky za reakce, také se snažím chodit k dr. jen v nejnutnějších případech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
7.9.15 14:29

@mamkasl Právě proto k dr. chodím opravdu jen minimálně (třeba mám podezření na uši a kapání alkoholu nezabírá). Velmi se osvědčilo případnou horečku nesrážet. Z několikatýdenního „tak trochu nalomený“ jsme se postupně vypracovali na „pár dnů horečka a zdravý“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
7.9.15 14:31

@mamkasl Příště bych prostě trvala na výtěru, jsem sice laik, ale ona i angína může být virová, ne? Třeba naše dr. dělá za příplatek test na streptokoka na počkání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
7.9.15 14:37

@AliTad asi to tak udělám…výtěr a krev, potom ATB…ono to asi jinak už nepůjde, půjdu do práce a tak to bude horší…navíc hned první den absence dítěte ve školce v případě nemoci budu muset jít k doktorce, aby napsala ošetřovačku, takhle jsem mohla nechat děti kurýrovat doma a šla jsem k mudře až opravdu bylo zle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
7.9.15 14:44
@omites píše:
Někdy dělá crp, někdy ne.
V červnu vyfasoval syn ventolin v sirupu a ATB. Zabral ventolin. ATB jsem mu nedala. Mudra to neví :jazyk: Tedy ona při kontrole automaticky předpokládala, že ty antibiotika bral.

cisto o zvedavosti, keby mal syn z toho, ze si mu tie atb nedala bakterialnu endoksrditidu, tak by si priznala, ze si Attb nedavala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.9.15 14:49
@miisenka píše:
cisto o zvedavosti, keby mal syn z toho, ze si mu tie atb nedala bakterialnu endoksrditidu, tak by si priznala, ze si Attb nedavala?
čistě pro objasnění. Původně říkala, zkuste den, dva bez ATB, když se to nebude lepšit, dejte mu je.
Při kontrole automaticky předpokládala, že jsem je nasadila. A jela dál. Takže jsem jí to nevymluvila a ona žije v tom, že je měl.
Jsou to 3 měsíce. Dítě žije.
Kdyby byl horší a horší ATB by dostal. Ale po dvou dávkách ventolinu byl skokově lepší.

Hezký den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.15 14:55

Chodíme k lékaři kterému důvěřuji. Přesto se nám stalo, že virová nemoc pravděpodobně zmutovala do bakteriální a dítě má momentálně problémy neurologického rázu - není to sice nic vážného, ale také ne „prkotina“. Pokud bych tyto problémy řešila tady na netu a nezeptala se lékaře, postupem času bych se asi chytala za hlavu, proč jsme to neřešili dříve.

Naše dr dělá laboratorní vyšetření dle nálezu a celkového stavu dítěte.

• Citovat
  • Upravit
5436
7.9.15 14:58
@mamkasl píše:
@AliTad asi to tak udělám…výtěr a krev, potom ATB…ono to asi jinak už nepůjde, půjdu do práce a tak to bude horší…navíc hned první den absence dítěte ve školce v případě nemoci budu muset jít k doktorce, aby napsala ošetřovačku, takhle jsem mohla nechat děti kurýrovat doma a šla jsem k mudře až opravdu bylo zle

Tohoto se taky bojím, od listopadu jdu do práce a mladší se teprve minulý týden začal ve školce promořovat, takže taky čekám, že to nebude žádná sláva. Věřím, že naše doktorka je rozumná a že se vždycky nějak domluvíme… Každopádně ona crp dělá běžně a ten streptest taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí