Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj ![]()
Chtěla jsem se zeptat na zkušenost s touhle poruchou spánku. Náš skoro čtyřleťák začal chodit do školky. Všechno super, každý den je ráno úplně natěšený, od začátku tam je i na spaní. Doma se nic zvláštního neděje. A dnes v noci měl příšerný noční děs, kdy asi 5 minut nevěděl, co se děje, strašně křičel, klepal se. Pak to přestalo, probral se, došel se vyčůrat a usnul.
Vůbec netuším, jestli to má tedy z té školky? On o ní celý den mluví, prostě totální nadšení. Mohlo by to způsobit tohle? Že to je pro něj tak výrazná změna, i když pozitivní?
A jak mu pomoci?
Ještě dodám, že sama jsem dost úzkostná, tak mám trošku obavy ( jak jinak
), jestli to nemá nějak spojené s tím, že jsem z té školky byla ve stresu já..
je dost živelnej, vnímavej..
Díky za každý postřeh ![]()
@JayLee už se mu to jednou stalo, to měl ale horečky, tak jsem to přikládala tomu. Až dneska jsem si to dala dohromady, že to vlastně bylo tohle.
@JayLee nepamatuje si to právě vůbec. I když se pak probudí, vůbec neví, že se něco dělo. Právě na tom bylo dost děsivý, že měl normálně otevřené oči, ale přitom totálně mimo.
@lyrica syn to mívá taky, když je přes den hodně podnětů. Já myslím, že to z té školky.
Ahoj, má to mladší. U nás byla spouštěčem rána od petardy, kterou hodila sousedka kousek od něho.
Jak mu pomoci? Podle mých zkušeností pouze trpělivostí a láskou. Postupně se prodlužuje doba, kdy je bez záchvatu. Zaručeně bude záchvat v době, kdy je z čehokoli ve stresu. A že u dětí, těch důvodů může být a kolikrát nám to hlava nebere.
Je možný, že ta školka mohla být spouštěčem. stačí přemíra podnětů pro CNS. Ale po jednom ‚nočním dobrodružství‘ bych ještě závěry nedělala. Nepřipomínala bych, snažila bych se být maximálně laskavá a trpělivá. A uvidíte.
Přeju, ať se jedná o ojedinělou příhodu. ![]()
Dcera(4)to měla taky, přestěhovali jsme se a šla do svého pokoje předtím spala s námi v ložnici, měli jsme 2+1, trvalo to asi měsíc, ráno si to nepamatovala. Řešila jsem to s dr. Doporučila nám homeopatika Selidie. Dávala jsem pár dni a přešlo to, ale jestli to bylo tím nebo časem, to nevím.
Ahoj, syn mel taky nocni desy. Jemu na to pomohl rybi olej od Eye Q. Ale treba by na to stacil i nejaky obycejnejsi (levnejsi). Celkove to podporuje vyvoj a zrani nervove soustavy.
Dcera na ně trpěla opravdu celkem hodně. Prošli jsme si obdobím, kdy nebyla jediná noc, kdy by noční děs nepřišel a někdy jich dokonce bylo i více za noc. A to rozhodně nebylo 5 minut, ale někdy byla mimo dokonce i 20 minut, kopala kolem sebe, křičela, stalo se, že se z toho i počůrala. Prostě něco šíleného. U nás to asi nejvíc vygradovalo po příchodu sestřičky. A jinak jakmile byl živější den - oslava, výlet… tak to byla záruka, že noční děs bude. Probírala jsem to i se známou psycholožkou, říkala, že je to normální a není důvod k obavám, že to přejde samo. A musím zaťukat, ale teď už jsme hodně dlouho bez nich, už ani ta školka nebo intenzivní zážitky to nespouští. Takže školka určitě spouštěč být mohla, může to být i pozitivní emoce, stačí, že je intenzivní. A není to nic vážného, přejde to s věkem.
U nás se to objevovalo od cca 2 let, a vždy byl mimo i 20 min, křičel, kopal…občas pomohlo dát napít, kousíček čokolády, vyčůrat…někdy nepomohlo nic.
Nejhorší to bylo, když jsem musela pak ráno vstávat po takový noci do práce.
Teď už je dlouho klid. Ťuk,´tuk.
Všem díky moc.
Nejhorší je, že ja teď sedím jako na trní a čekám, co se bude dít. ![]()