Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. V první řadě se omlouvám za román (asi) a v druhé za chyby - dnes pátá noc bez spánku a začíná se to projevovat.
Od začátku: mám chlapečka pět měsíců a digitální teploměr z lékárny, měřící teplotku na čele. Vše začalo minulý týden ve čtvrtek. Z ničeho nic byl chlapeček nepříjemný, nechtěl papat, měl průjmík a teplota mu vyskočila na 40 - alespoň dle mého teploměru. Kašel, rýma, vyrážka nic. Zvláštní bylo, že teplotu měl jen když byl v postýlce - vytáhla jsem ho, šla na balkon do chladu a hned snad během půl minuty byl bez teploty. Nepřeháním. Jen co se jakoby přestal potit. Druhý den vše ok. Celý týden bez průjmu - kluk v pohodě (kromě nocí) a dnes v noci plakal tak jsem k němu šla - spí v pyžamku a hlavičku má namáčknutou jakoby v rohu postýlky v mantinelu, takže byl spocený - bylo mu teplo. Vzala jsem teploměr - teplota 38. Vzala jsem ho, sundala pyžamko a položila do středu postýlky aby se nepotil - a během chviličky teplota necelých 37. Tak teď už vážně nevím, buď jsem d..il a neumím používat teploměr, nebo je deb-l sám teploměr.
Fakt nevím - proto se ptám na Vaši zkušenost, je možné, že by teplota kolísala prakticky v minutových intervalech bez medicíny? Máte nějaká zkušenost s těmito typy teploměrů? A jestliže by měl chlapeček opravdu teplotu - šli byste k dr.? Nebo to vidíte spíše na zuby? Přece kdyby byl nemocný tak mu to zůstane celý týden a nebude to takto skákat?
Budu ráda za každou Vaši radu! Děkuji
![]()
Teplota takhy rychle kolísat nebude, spíš špatně měříš. POkud má hlavu o něco opřenou, tak bude víc zahřátá. Měř přesně podle návodu k teploměr, tam je popsáno i kde a jak
@jančamamča - teplomer vem a vyhod ho. Porid si nejaky do zadecku. Tyhle dotykove jsou na dve veci…
Pouzivali jsme ho i v praci kdyz jsem delala v nemocnici, stacilo zmerit pacienta na miste kde mel hlavu zaborenou do polstare a hned se nam ukazala teplota a pritom ji nemel.
@jančamamča píše:
Rtuťovým v zadečku dnes ráno bez medicíny 37
a to je zcela v pořádku
víš, že se v zadečku 0,5 st ještě odečítá?
No myslím, že ho spíše přehříváš. Tělíčko se přehřeje, je mu nepříjemně začne plakat. Má teplotu.
Malá spí buď v pleně, nebo v pleně a bodýčku s krátkým a kolikrát se probudí opocená.
Zkus na noc méně oblékat a uvidíš co to udělá s teplotou.
@Elen8 píše:
No myslím, že ho spíše přehříváš. Tělíčko se přehřeje, je mu nepříjemně začne plakat. Má teplotu.Malá spí buď v pleně, nebo v pleně a bodýčku s krátkým a kolikrát se probudí opocená.
Zkus na noc méně oblékat a uvidíš co to udělá s teplotou.
No na to přesně jsem se chtěla zeptat - přehřátí může způsobit teplotu? Omlouvám se za hloupý dotaz, ale nevyznám se ![]()
Ohledně přehřátí hledám od včerejška články na netu, ale všude jsou pouze v souvislosti se sluníčkem a to je trochu něco jiného…
@jančamamča neumíš používat teploměr toť vše. kup si normální a měř dítě v podpaží.
moje děti jsou v noci tak rozhycovaný, že bych jim naměřila i 45°C
přečti si něco o zásadách měření teploty a dodržuj to.
@jančamamča může, navíc miminka nemají ještě dobře vyvinutou termoregulaci
@jančamamča píše:
Ohledně přehřátí hledám od včerejška články na netu, ale všude jsou pouze v souvislosti se sluníčkem a to je trochu něco jiného…
jinak ano. dítě zabalené do pyžama, pod dekou v létě se může uhřát. moje děti spí buď nahé nebo v tričku. oblékej ho na spaní tak jako spíš sama.