Dětská doktorka a antibiotika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13141
7.9.15 14:59

@miisenka teď jsem se zamyslela. Často mi doktorka říká, zkusíme to první bez ATB. Uvidíte, jak bude vypadat.
Takže je měl zatím 2×. Z toho 1× při zápalu plic - potvrzeného rentgenem.

Na druhou stranu, moje dítě bere poměrně dost chemie každý den - valproát a ethosuximid. Nějak se mi do něj nechce dávat něco dalšího, pokud to není vyloženě nutnost. :kytka:
A moje hledání léčiv bez alkoholu pro nachlazené děti skončilo tak, že nejlíp nám zabírá vlastně doma dělaný tymiánový sirup, nakrájená cibule u postele a tak. Jsem byla oříšek i pro magistru v lékárně. Nakonec pravda jedny tabletky na tlumení kašle našla. A nejednalo se o dithiaden a pod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
7.9.15 15:27

@Doctus Já nějak nevěřím tomu, že pokud by to byla streptoková angína, že malý pacient by byl po třetím čtvrtém dnu bez horeček… spíš by se to zhoršovalo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
7.9.15 15:45

Já měla streptokokovou angínu, poznanou samozřejmě výtěrem, bolest v krku veliká, CRP 3, horečku vůbec. Oni ti doktoři nejsou asi uplní idioti.Jako netvrdím, že jsou všichni super, ale tak pokud je nález dle MUDr. hnisava angina,. to by musela byt uplně slepá a na hlavu padlá, aby to zaměnila s něčím jiným. Já ty diskuse tady nikdy moc nechápu- onemocní dítě, 3 dny se čeká co z toho vyleze, pak náklus k MUDr., ta nasadí ATB a šup sem debatovat o tom, proč ta ATB dala a jestli určila správně diagnozu… :nevim: Na co pak vůbec k doktorce chodit??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
7.9.15 16:18

@luca241 tak je pravda, že od určité doby nedůvěřuju všem doktorům, ne každý doktor je dobrý doktor…a pokud už jsem se jednou spálila, tak se prostě zamýšlím nad jednáním…takže CRP 16, vysoká sedimentace, výtěr ok, zahleněný, dle dr. zvětšené uzliny…ve čtvrtek nasazeny ATB, které vyzvrátil a díky tomu se udělaly ty testy…kdyby je snesl ok, tak mě ani nenapadne, že by tu angínu mít nemohl…takže může to být stále angína nebo nemusí? Dr. mi neodpověděla přímo, řekla, že tam byl v pátek zřejmě nějaký zánět, ale to může být zánět mandlí (angína) nebo zánět nosohltanu, atd…otázka je prostě nasnadě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
7.9.15 16:24
@mamkasl píše:
@luca241 tak je pravda, že od určité doby nedůvěřuju všem doktorům, ne každý doktor je dobrý doktor…a pokud už jsem se jednou spálila, tak se prostě zamýšlím nad jednáním…takže CRP 16, vysoká sedimentace, výtěr ok, zahleněný, dle dr. zvětšené uzliny…ve čtvrtek nasazeny ATB, které vyzvrátil a díky tomu se udělaly ty testy…kdyby je snesl ok, tak mě ani nenapadne, že by tu angínu mít nemohl…takže může to být stále angína nebo nemusí? Dr. mi neodpověděla přímo, řekla, že tam byl v pátek zřejmě nějaký zánět, ale to může být zánět mandlí (angína) nebo zánět nosohltanu, atd…otázka je prostě nasnadě

Jo, to máš pravdu. Já jen nechapu- on ta atb vyzvracel, tím pádem už jiné nedostal a už je ok? nebo dostal další? pokud už jsi to psala, tak se omlouvám, to jsem přehlídla. a jinak- malá dobrala atb na angínu minulý týden. Taky mě samozřejmě vždy pěkne s.ere, že musí zase brát atb, jenže ona holt trpí na angíny(to má asi po mně)- je jí 2,5 - ATB už měla 4×, z toho 1× nitrožilně s hospitalizací při hnisavé angíně…Je to holt na prd!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.9.15 17:35

Léčit jen podle CRP je cesta do pekel. I u těžkých septických stavů může být CRP normální, ale pacient je jednou nohou v hrobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.9.15 17:37
@omites píše:
@miisenka teď jsem se zamyslela. Často mi doktorka říká, zkusíme to první bez ATB. Uvidíte, jak bude vypadat.
Takže je měl zatím 2×. Z toho 1× při zápalu plic - potvrzeného rentgenem.Na druhou stranu, moje dítě bere poměrně dost chemie každý den - valproát a ethosuximid. Nějak se mi do něj nechce dávat něco dalšího, pokud to není vyloženě nutnost. …

Takže na bronchitidu ATB nebyla podána a rázem z toho byla bronchopneumonie jako hrom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.9.15 18:06
@Doctus píše:
Takže na bronchitidu ATB nebyla podána a rázem z toho byla bronchopneumonie jako hrom.

Ne, tohle bylo ještě jinak. Během 3 dnu se z normálního nachlazení zhoršil tak, ze pri Rtg byla chytla už pravá plíce.
Proste jeden den ryma a lehký kasel, druhy den horší kasel a teplota. Třetí den návštěva doktorky, odesláno na Rtg a na něm nález. Mel cca 2 roky. Ted ma 4,5.
Bylo mi vysvětleno, ze někdy T ma rychlý průběh.
Tam to bylo poslechove znát.
Ted to byLy vylozene stahle prudusky a z toho davivy kasel. Ale prej ne laryngitida. Zabral ten ventolin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
7.9.15 18:32
@omites píše: čistě pro objasnění. Původně říkala, zkuste den, dva bez ATB, když se to nebude lepšit, dejte mu je.
Při kontrole automaticky předpokládala, že jsem je nasadila. A jela dál. Takže jsem jí to nevymluvila a ona žije v tom, že je měl.
Jsou to 3 měsíce. Dítě žije.
Kdyby byl horší a horší ATB by dostal. Ale po dvou dávkách ventolinu byl skokově lepší.Hezký den :kytka:

tak objasnenie je super, a pozeram ze z toho vznikol hned iny pribeh, ako ten prvy.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
7.9.15 18:34
@Doctus píše:
Takže na bronchitidu ATB nebyla podána a rázem z toho byla bronchopneumonie jako hrom.
:palec: :potlesk: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.9.15 18:47
@miisenka píše: :palec: :potlesk: :mrgreen:

Nebylo to takhle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
7.9.15 19:23

@Doctus líbí se mi přístup dr. @teepe, je to možná pracnější diagnostika, ale nemusí se hned do dětí prát ATB, že ne? Nejsem odpůrce ATB, jen prostě důvěřuj, ale prověřuj…neříkám, že jsem lékařka, ale opravdu je každý lékař tak fundovaný a ví všechno? CRP není jediné vyšetření, ale společně s výtěry se z toho dá už vyvodit více…a tato debata by nevznikla nebýt syna a jeho nesnášenlivosti na ty tablety…
je to také podobný boj jako s očkováním u dětí, spousta lidí se mu brání, ale je nařízené a doktoři slepě plní státem dané předpisy…vždyť u obou případů by mělo jít o děti, ale z pohledu rodiče to tak nevypadá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.9.15 19:27

@mamkasl
Osobně bych dal malému dítěti ATB v sirupu, navíc kdybych věděl, že tablety jsou dosti velké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
7.9.15 19:31

@Doctus hm, tak ty jsme nedostali, místo toho taková mašinérie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
9.9.15 22:18

@Doctus
A Vám nepřijde naduzivani jakýchkoliv antibiotik špatný směr? Mně tedy ano.
Bez ohledu na jejich „obycejnost“ či preskripcni omezení.
Neprecenuji rozhodně význam crp, nicméně v některých situacích může být vodítkem pro řešení situace. Rozhodně k němu nevzhlizim jako ke svatému gralu, něco málo o tom vím. Nicméně při zkušenosti se situací : lékař při pohledu do krku píše recept na ospen, a ejhle, crp pod 8,ejhle, vyter na streptokoka negativní, ejhle jedna se o herpanginu, kde je ospen zbytečný, jsem rezervovana.
Domnívám se že lékař by měl využít i moderní vyšetřovací metody.,ktere jsou mu k dispozici, s ohledem na jejich přesnost a vypovídací hodnotu..
Domnívám se že i nedokonalé crp je stále lepší než nic a že může napomoci při diagnostice. Souhlasím ale že jedna hodnota v šedé zóně nic neříká, proto jsem psala o hodnotě pod 8 a velmi vysoké.

Při predepisovani antb i na virové nemoci nezbude za chvíli pediatrum moc těch tzv. Obyčejných antb, které by fungovaly, nebo se pletu???
;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+