Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zrcadlo píše:
Ono je to o výchově, já mám okna nad zahradou školní družiny, v hezkém počasí rodiče chodí s dětmi přes tu zahradu a když jsem na balkóně, tak zaslechnu leccos. Děti třeba měly sportovní den, po disciplínách si vysoutěžily pexeso, tužku a nějaké samolepky. Jedno dítě „Podívej mami, co jsem dostal!“, máma „To jsi šikovný, a poděkoval jsi za dárek?“ Druhé dítě „Dostal jsem nějaké samolepky“, máma „Ježiši to sou zase krámy, musíš to tahat domů?“
Za mě bez ohledu na to, jestli to dítě někdy rozstříhá a bude to pexeso hrát, tak to má smysl, pokud to jako odměna v tu chvíli udělá radost.
A já jsem do té družiny třeba několikrát nesla reklamní materiály bývalé firmy, staré reklamní plakáty (z druhé strany na to děti mohly kreslit na velký formát), a naposledy jsem se i ptala, jestli ocení hračky z Kinder vajíček, a vychovatelka si to nadšená vzala, že tak může odměňovat každý den za nějakou drobnost. Moje děti jsou nadšené i z nafukovacího balonku, když ho ve školce dostanou
Z nafukovacího balonku jsou nadšené taky. Věci z kinder vajíček mají na výměnu do kešek, takže taky fajn.
Ale nemusí být nadšené povinně ze všeho.