PhD - jak probíhá studium?

14047
17.12.11 09:07

PhD - jak probíhá studium?

Ahoj holky,
přemýšlím o tom, že bych, dokud jsem doma, začala ještě studovat, zápal pro můj mozek mi chybí, mám potřebu se vzdělávat, abych měla ze sebe lepší pocit a tak vůbec. Bohužel kolem sebe žádného doktoranda nemám, můžete mi nastínit, jak probíhá studium? přijímačky atd. vím, že se musí vybrat nějaký garant, píše se práce, musí se publikovat, ale jinak nevím nic. děkuju moc… beru i nápady, jakou školu si v praze vybrat (mam PF)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2725
17.12.11 10:17

V pohodě, u nás přijímačky byly ve formě pohovoru - ptali se, co chci dělat v disertačce a jak a co o tom vím, pak 3 roky prezenčně (musela jsem udělat 5 zkoušek) - na přednášky jsem chodila, ale nemuselo se - důležité bylo udělat zkoušky, a na některých fakultách se musí učit. Pak státnice (ty u mně moc dobře nedopadly, ale přece) a nestačila jsem dokončit disertačku, takže jsem šla na kombinované a mám ještě pár let na její dokončení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
17.12.11 11:15

U nas bylo zasadni vybrat si skolitele - primacky pak byla uz jen formaloita - pohovor. Na kazde VS je prubeh studia jiny. My meli jen nekolik povinnych kursu a zkousek, dulezita byla dizertacni prace. Doktorand taky musel ucit mediky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101796
17.12.11 11:17

U nás (ČVUT) je taky přijímací „pohovor“ který spíš spočívá v tom, že si musíš sehnat školitele a vymyslet téma práce. Pak pokud si na denním, tak bereš stipendium, ale musíš něco málo odučit, já měla asi 3 hodiny týdně. Přednášky u nás nejsou, ale byla jsem malý obor a doktorandi byli třeba 3… pak se muselo udělat myslím 6 zkoušek z odborných předmětů a 2 z jazyků. Já taky nestihla státnice a práci, tak jsem přeházela na kombinované a nakonec jsem to tedy v posledním možném termínu doplácala.
Ale je to hodně takové samostudium a já jsem lempl, takže jsem s tím měla problém se dokopat něco dělat, když si vlastně „nic nemusím“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2100
17.12.11 12:03

Na přírodovědě to bylo hodně podobné. Nejprve najít školitele, sepsat projekt, na přijímačkách jsme ho pak prezentovali. Studijních povinností u nás nebylo moc, tuším, že dvě zkoušky + angličtina a státnice. Nejdůležitější byla vlastní vědecká práce a odborné publikace. Spolužáci, kteří pracovali na univerzitě, často také vedli praktika.

Pudloslava píše:
U nas bylo zasadni vybrat si skolitele - primacky pak byla uz jen formaloita - pohovor. Na kazde VS je prubeh studia jiny. My meli jen nekolik povinnych kursu a zkousek, dulezita byla dizertacni prace. Doktorand taky musel ucit mediky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
17.12.11 12:05

U nas (fakulta informatiky) je to podobne, prijimacky hlavne o praci (clovek musel mit garanta a sepsane cca 15 strankove pojednani). Pak studium je zalozene na zkouskach (cca 4 povinne a nejake volitelne), vyuce (4 semestry ucit po 4 hodinach tydne) a hlavne publikacich. Proste clovek musi psat a publikovat na konferencich a v casopisech. A na zaver statnice plus obhajoba „pojednani“ = 50 strankovy nastrel distertace, plus pak cca rok na dopsani prace ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
17.12.11 12:31

Tak u nás (Ekonomická fakulta) jsou přijímačky jak z odborných předmětů, tak cizího (světového) jazyka, tak pohovor. Rozhodně je lepší mít předem vybraného školitele a domluvit se, čemu by se člověk chtěl věnovat (neříkám přímo téma disertační práce, ale aspoň rámec).

Interní doktorand (se stipendiem) většinou musí i učit (nejsem si jistá, jestli je to povinnost, kredity za to nejsou, ale neučit by byl na katedře „neudržitelný“ stav :jazyk: ), dále publikovat (čím více tím lépe, ke státnicím ale stačí myslím jen 2 články, myslím, že nemusí být nutně impaktované). Dále jsou tlaky na účasti na grantových projektech (FRVŠ, GAČR atd.). Během studia je cca 6 zkoušek (některých fakt ech těžkých :roll: ), studium je na 3 roky + 3× můžeš na rok přerušit (tzn. celkem 6 let).

Externí doktorand musí splnit jen to povinné, tzn. zkoušky, 2 články, disertaci a státnice. Délka je zase 3 + 3. Btw já mám všechno až na disertaci (jsem tak ve 1/3) a riga (závěrečné státnice). A s těma 2 dětma to fáááák nejde a strašně mě to s.re. :cert: Snad jedině, kdybych staršího dala na celé dny do školky, mladšího na hlídání (babičky + hlídací teta) a sama vypadla do školy do kanceláře a psala. Pak možná by to šlo. :nevim: Momentálně jsem ve fázi váhání, ty děti takto na čas odříznout… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
17.12.11 12:48

já bych moc rádazase do školy, samostudium mi max. vyhovuje, to je moje :) miluju učení se :) jenže nevím, jak to zvládat s harančaty :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
17.12.11 12:52

Jizvikova ono to studium neni moc o uceni (aspon u nas ne), spis o psani. Clovek se musi na x hodin ponorit do problematiky a psat praci nebo clanky. Mne uz to docela s prckem leze krkem, malokdy urvu 3-4 hodiny klidu a za mene se to fakt neda. To neco zacnu a driv nez se dostanu do problematiky a vymyslim a sesmolim par radku, tak koncim :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
17.12.11 12:54

Nejlip, kdyz kontaktujes nekoho z tveho oboru, kdo to delal. Na medicine je kuprikladu taky obrovsky rozdil, na jake to delas fakulte. Treba Plzen je pry uplna zyvacka (ted si uvedomuju, ze zase Plzen :-), Praha o dost horsi. my jsme treba museli mit 3 publikace v casopise s dohromady IF >2, coz je dost brutus v nasi zemicce, jinde to nechteji vubec… co vlastne delas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
17.12.11 13:08

a nevíte, jaká je doba studia na PF nebo FF? koukám, že standart je 3 roky, ale zajímá mě, zda se to dá ev. prodloužit :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
17.12.11 13:24

jsem středoškolská učitelka :), právě, že nějak moc lidí v Pze neznám, studovala sjem v Ústí ( i když jsme měli stejné učitele, jak na UK, jelikož většina z nich učila na obou školách zároveň)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
17.12.11 14:00

3 roky je prezencni, ale distancni jde podle me nejmin 5 let, nebo jde natahovat jeste dyl. Podle me muzes klidne delat PGS v usti, ta frekvence dojizdeni do skoly nebejva nijaka casta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
17.12.11 14:57
Aliik píše:
Jizvikova ono to studium neni moc o uceni (aspon u nas ne), spis o psani. Clovek se musi na x hodin ponorit do problematiky a psat praci nebo clanky. Mne uz to docela s prckem leze krkem, malokdy urvu 3-4 hodiny klidu a za mene se to fakt neda. To neco zacnu a driv nez se dostanu do problematiky a vymyslim a sesmolim par radku, tak koncim :zed: :zed:

Přesně! Když chceš „dělat vědu“, tak se MUSÍŠ ponořit do problému. A 2h, co ti případně spí dítě, na to fakt nestačí. To se ani nestihneš zorientovat, kde jsi skončila, natož navázat nit. Já potřebuju v tahu, v klidu, bez jakéhokoliv vyrušování cca 6 hodin, aby to mělo vůbec cenu. A pak pokud možno další den pokračovat a po dobu „přerušení“ nezatěžovat hlavu moc ničím jiným, nechat pracovat podvědomí a případně si po chvilkách přemýšlet o daném tématu.

Mně se nejlíp psávalo v noci, to jsem jela tahem třeba do 3 do rána, kolikrát jsem ani čůrat nešla. Ale teď to v noci nedávám. :? Ve 22h, kdy už všechna „zvěř“ zaručeně spí, jsem tak grogy, že max. pasivně zalehnu před TV (a tam do 10min usnu), případně max. emimino - slepičárnu, to dám. :lol: Ale používat mozek k hlubšímu přemýšlení fakt ne, okamžitě usínám… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2100
17.12.11 15:07
jizvíková píše:
a nevíte, jaká je doba studia na PF nebo FF? koukám, že standart je 3 roky, ale zajímá mě, zda se to dá ev. prodloužit :roll:

Koukám, že na FF UK je maximální doba studia 8 let, mrkni tady:
 http://www.ff.cuni.cz/FF-1362.html

Na té pedagogice jsem to teď rychle nenašla, tak nevím. Na PřF UK byla max. délka studia taky 8 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze