Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, synovi 1.5 včera v 11 dopoledne pícháli ucho, po píchnuti měla spoustu krve. V noci se vzbudil hrozným řevem a ucho měl plne hnisu, jeli jsme na pohotovost, kde mu ho znovu pichli a znovu krev. Doktor mi nic neřekl, protože byl asi urazeny že ho otravujeme, ani nepozdravil. Nikde jsem nenašla že by někomu pícháli dvakrát ve stejný den. mám o malého strach, aby mu to oouško neposkodili
Tak to jsem nedávno slyšela od našeho ORL - synovi taky píchali ouško, na kontrole jsme to s doktorem rozebírali (neměl ho po třech dnech ještě v pořádku, tak jsem se ptala, zda je možné, aby mu ho museli píchat ještě jednou) a on řekl, že když se to blbě sejde, tak se taky může píchat dvakrát za jediný den…takže možné to asi je. No a k tomu poškození, to víš že to nebude nic dobrého, ale s tím asi nic nenaděláš. Spíš aby se to neopakovala…
Díky, on ten doktor se ani na nic nezeptal jen mu sestra řekla že tam jsme s uchem, se mnou nepromluvil ani slovo, odsáli mu hnis a hned mu to píchli. Já chápu že jsme je vzbudili, ale přece je to jejich práce tak mi k tomu mohl něco říct.
@chelsea001 On to ale musel vidět, to ouško se určitě za tak krátkou dobu nezahojilo, my ho neměli OK ještě za tři dny…takže s největší pravděpodobností to ten doktor viděl a byl si toho vědom.
A po prvním píchnutí dělali výtěr z ouška? Máte ATB?
Jinak se píchlé ucho někdy může „ucpat“ hnisem. Je dobré ho alespoň v okolí zvukovodu otírat borovou vodou nebo peroxidem.
Koukám, že na pohotovosti ti asi pan „doktor“ žádné doporučení nedal? Dceři podobný doktor píchl ucho na pohotovosti, pořád jí to bolelo, na další návštěvě jsme narazili na stejného, opět to vyloženě prorazil a až naše dr na ORL se do ucha pořádně koukla a vytáhla velkou sraženinu krve, která jí to ucho ucpávala a byl klid.
Doporučila vyplachovat peroxidem a následně borovou vodou. Ale to záleží na každém případu, jak se to vyvíjí…
Porad mu z toho teče hnis s krví, atb dávám. to čištění je na prd chudák si na něj nenechá sáhnout ale kapu mu tam kapky opthalmo septonex co nám řekla doktorka po prvním píchnuti
@chelsea001 Zrovna nedavno to resili v Sama doma. Ne ze bych to sledovala. Dr. tam rikal, ze mnozstvi propichovani nema na sluch vliv, ale spatne leceny zanet ano.
Ophtalmo septonex je něco jako ta borová voda, také obsahuje kyselinu boritou a ta působí desinfekčně a je to možná lepší volba než ta borová voda, ta bude asi koncentrovanější, což pro děti není úplně vhodé.
@chelsea001 synovi v září píchali ouško v sobotu v noci, pak v neděli po ovědě a v pondělí mu dali atb, že potřetí už se nepíchá. Moc přeji ať je brzy dobře ![]()
My behem 5 dnu mame 3 hnisavy zanet v uchu a mame cistit borovou vodou a kapat do usi otobacid, az dneska nam konecne dali antibiotika ![]()