Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nejsem odbornice na pinďu, ale mému synovi také dlouho nešla přetáhnout předkožka. Tak jsem čekala, prý se to samo časem uvolní a jde to. Jednou jí měl opravdu hodně zarudlou, tak jsem s ním zašla k lékaři. Zkrátím to vyprávění, prostě si dělal tak intenzivně dobře, až si ho odřel. Tak jsme dál čekali. V šesti letech jsem už se bála, že to musíme nějak řešit. Ode mě si na pinďu sáhnout nenechá. Doktorka koukla a přetáhla bez problémů. A kluk koukal, že to jde. Takže u kluka se to uvolnilo někdy kolem šestého roku. Do té doby to fakt nešlo.
Synovi se podařilo až teď téměř v 10ti letech a úplně nejvíc nám pomohlo denně po koupání mazat mastičku Pinďa mast a jakoby masírovat a natahovat předkožku - v podstatě podobně jako masáž hráze, nebolelo to. Je to zázrak, po 4 dnech předkožka získala potřebnou elasticitu a funguje jak má. Do té doby to nešlo, dětská mu to totiž někdy ve 3 letech strhla a při hojení se předkožka ještě zúžila. Už nás strašili operací, ale jak říkám, ta mast je zázrak…
Hlavní heslo zní: nepanikařit. ![]()
K panice máte oprávnění jen ve dvou případech. 1) Vážný zánět. 2) Zúžení do té míry, že příliš brání čůrání.
V obou případech pomůže doktor…
Slovo příliš tam není náhodou. Pokud odtékající moč tvoří trochu „bambuli“, tak tím kůži natahuje, až se uvolní. Nesmí to ale bránit vyprazdňování. Umělou „bambuli“ je ale možné využít jako hru… pro roztahování…
![]()
Ahoj. Chci se tu zeptat. Synovi budou 4 roky. Nejde nám stáhnout předkožka ještě úplně od žaludu. Zatím to neřeším, nepretahuju, jen mu pinďu vždy ve sprše oplachnu a poslední dobou je ta předkožka trochu zarudlá, ale možná je to tím, že si na pinďoura sahá v trenclich. Často jsem ho viděla jak má ruku pod trenkama nebo přes trenky a žmoulá ho. Ptala jsem se ho jestli ho to bolí a řekl že ne, že to jen někdy svědí. Tak moc nevím si rady, jestli máme dále přetahovat nebo jestli máme koupit nějakou mast. Zkoušela jsem už nějakou tu pinďa mast a ta nepomohla.
Budu moc vděčná za nějaké rady jak s přetahováním, tak i se zarudlou předkožkou. Četla jsem dost diskuzi tady na fóru, ale každý říká něco jiného. Tak se zkusím tímto způsobem zeptat znovu. Vím, že těch diskuzi tu je opravdu spoustu a předem se tím omlouvám, že jsem vytvořila další na stejné téma.