Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jorkima Jak sama píšeš, chtěla jsem radu. Ne názor… Tak asi tak bych to zakončila.
Radu jsem ti snad napsala..abys mu jemně chytila ručičky a řekla důrazné ne.Nic víc se s tim stejne neda delat,je prostě malinký.No ale stejně všechno co napíšu si vyložíš po svým,tak si dělej co chceš ![]()
Moje malá plácá, tahá vlasy, kouše, strká prsty do nosu, škrábe… už tři měsíce a nepomáhá nic. Vůbec nic. Někdy to opravdu bolí tak moc, že se musím ovládat. Ale mám vypozorováno, že je to v rámci hry či snahy upoutat pozornost. Tisíckrát denně můžu opakovat NE a stejně nic. Věřím, že je to období a přejde to. Přeju pevný nervy ![]()
@Zvejka.lucik píše:
@Jorkima Psala jsem, co všechno jsem zkusila abych ho to odnaučila. Kdybych si myslela, že to pomáhá, asi bych tuhle diskuzi nezakládala, nemyslíš? Díky za rady, ale moralizování a nadřazené poučování si prosím nech…
Za radu jsem ti taky poděkovala… A už mi nepiš, díky.
@Kelliee Tak aspoň vím, že v tom nejsem sama 😁 Díky a taky přeju pevné nervy ![]()
U nás to samý.. když řeknu důrazně NE, chytnu ručky a škaredě se zatvářím, má to jenom ten efekt, že se směje a chce to dělat znovu, vyloženě mě tím zlobit. Ale to je u všeho, ne jenom u plácání… Taky nevím co s tím… Kdyby alespoň začnul trucovat,ale on se chláme…
plácání, tahání, kopání…vše je akorát hahaha… A to i když mi už občas rupnou nervy a zařvu.
@Rosary To protože to NE nemyslíte doopravdy, vidím to u obou dětí i psů, oni moc dobře rozpoznávají neverbální signály, když řeknu NE a je to takové rezignované, nebo mi vnitřně opravdu nezáleží na tom že ta činnost skončí tak je to jako házet na zeď hrách, ale když to myslím opravdu vážně (teď se třeba dcerka snažila zkoumat elektrickou zásuvku) tak při NE a nemusím křičet nebo se nějak speciálně tvářit tak opravdu tu činnost přeruší a zkusí to znovu třeba za půl hodiny jestli moje reakce bude stejná. Je to celé o vašem vnitřním nastavení, protože třeba u toho plácání, když to člověk bere stylem „snad z toho vyroste“ tak nic nezmůže, když to vezme stylem „syčák jeden nevychovanej tohle si dovolovat nebude“ tak to většinou zafunguje
@Heivka Já si právě myslím, že to říkám dost rázně,rozhodně ne rezignovaně ani znuděně, případně pobaveně, že by ho to mělo pobízet
ale někde chyba určitě je, no…
@Heivka já si taky myslím, že to říkám dost rázně. Když chovám, tak k tomu NE navíc pokládám. Ona samozřejmě začne brečet. Já ji přesto do náruče nevezmu a pláč zastavíme zabavením hračkou či jinak. Přesto se situace opakuje ![]()
@Kelliee Prostě musíte mít trpělivost a opravdu si pohlídat že pokaždé zareaguje stejně, stačí se v procesu odnaučování zachovazt se jednou tak že tohle chování je tolerovatelné a jste tam kde jste byla.
@Heivka trpělivost mám, reaguji stejně, důrazná jsem dost. Bez větších úspěchů. Proto tvrdím, že to( alespoň v našem případě) musí odeznít samo.