Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To chce trpělivost a soustavně mu v tom bránit, ručičku zachytit, důrazně říct ne a klidně 100× za sebou. Teď mám osmiměsíční a zrovna jí přešlo chytání za kůži na krku (to bolelo jako ďas), teď zase zakazuju psí misku na vodu. Ony ty děti dokáží být vytrvalé a rodič nemá jinou možnost než být vytrvalejší. Zrovna jsem manželovi říkala, ještě že jsme se vzali dřív než jsme měli děti jinak bych mu mohla ze zvyku říct ne, protože mám pocit že se můj slovník smrsknul na samé zápory ![]()
@Zvejka.lucik moje mala to taky zkousela, zatim z toho nema rozum. Vydrz a vzdy tomu zabranuj, at vi, ze nesmi, on to casem pochopi. To uvidis, kdy uz z toho bude mit rozum. Pak uz ma smysl ho treba placnout, otocit se a odejit. On ted ma radost, ze akce a reakce, a sleduje. Neboj, prejde to. Moje to delala tak od roka tak 2 mesice. Pak zase kousla, a hned ukazovala, ze mam bebi a rikala be be be… je ji 15 mesicu a uz to taky skoro nedela a kdyz jo, tak nestiskne, aby to bolelo. Vydrz, nejtery deti jsou trochu drsny ![]()
Když mu to budeš oplácet, jak má pochopit, že ty můžeš a on ne? Jednoduše, nenechat ho a zavčas mu ruce chytit,říct rázně ne. U takového miminka nemůžeš čekat, že to pochopí za den. Náš malý to taky zkoušel, možná i ve stejném období a přešlo to. Někdy to zkusí i teď, ale to už stačí rázné ne, udělej malá a pohladí (16měsíců). Některé děti ale i přitvrdí, teď jsme přijeli z oslavy druhých narozenin kamaradova syna a ten bije i děti. On si s nimi na střídačku hraje a pak je zničehonic praští. Jsou z toho oba nešťastní, nejde to po dobrém, ani po zlém.
Můj to dělá už několik měsíců. A tahá za vlasy. Opakuji ne, chytnu ručku, když pokračuje, jdu pryč. Stále to dělá. Doufám že z toho vyroste. Malá malá ještě nepochopil…
Má 13 měsíců.
Skoro 10m a to samé… Prostě část vývoje. Chytám ruku s nenene a tytyty, že se dělá malá malá. Kdyz to zkouší na někoho jinýho tak ostre, že nesmí a zase zamezim plácání… U vlasu se taky naučil, že au bolí a už se chytne jen výjimečně. Když někam leze kam nemá, tak už taky většinou stačí že nesmí a má jít dolů… Holt začíná opravdová výchova… Zas na druhou stranu ho všude na cvičení a plavání povzbuzují v plácání o vodu, krabici atp a chvíli bude trvat než se naučí o co se plácá a o co ne.
Ze te placa tim ti vyjadruje radost a ze te ma rad, deti to jeste jinak neumi
Oplácet neee. Zabránit mu v tom, předejít situaci. Je to jen období.
Prejde to. Pri blbnuti bych mu chytala rucicku, nenechat ho placnout a kdyz se stane, tak hned prestat chovat, konec legrace.
Oplatila si mu to?To myslíš vážně? Vždyť je mu teprve 9.mesicu, nemá z toho absolutně rozum.Bere to nejspíš jako hru.Proste se mu to líbí..treba se mu líbí jak to plácne, neuvědomí si, že tě to bolí!!Je jasný, že se nemáš nechat mlátit,ale stačí jemně chytit ručičky a říct důrazné ne.Prejde to samo a věř, že i když to přejde samo,zase to v nějakém období bude zkoušet.
@Jorkima Oplatila samozřejmě jemněji. V podstatě symbolicky jen aby pochopil, že je to nepříjemné ale aby ho to nebolelo. Nejsem Herodes 😁
@Zvejka.lucik a opravdu si myslíš že 9.mesicni dítě pochopí, že když ho plácneš,ono plácat nemá?Neprijde ti to jako blbost? Děti se učí nápodobou=co děláš ty, dělá i dítě.Zkus se nad tim zamyslet.Chapu že tě to štve, obtěžuje, bolí..ale je to 9.mesicni miminko
Ještě s nim zažiješ mnohem „horší“ věci ![]()
@Jorkima Psala jsem, co všechno jsem zkusila abych ho to odnaučila. Kdybych si myslela, že to pomáhá, asi bych tuhle diskuzi nezakládala, nemyslíš? Díky za rady, ale moralizování a nadřazené poučování si prosím nech…
@Zvejka.lucik odnaučila 9.mesicni dítě..tak to potom jo.Nevim co jsem napsala nadřazeně.. Napsala jsem jen, že je prostě moc malý na to,aby to jakkoliv pochopil.Chtěla jsi radu,tak teď nebuď ubližená, že jsem ti napsala svůj názor.
@Jorkima Jak sama píšeš, chtěla jsem radu. Ne názor… Tak asi tak bych to zakončila.