Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@paola white píše:
@jenika1 divné nedivné a co? Moje babička taky vždy hlídala bratrance a setsřenici a na mě kašlala, vždy jim kupovala víc apod. tak si tou křivdou budu zasírat vlastní život? Je mi fuk proč to tak je, ale nebudu to v sobě živit. Zakadatelka není na hlídání maminky nijak závislá tak proč se tím ničit?moje máma taky nejvíc hlídá moje děti. protože sestra má hlídací tchýni co si vezme děti klidně 3× do týdne, já jsem s dětma sama a ex si je bere 1× za měsíc a kolikrát ani to ne. Takže pokud potřebuju hlídat mám jen mámu a díky bohu, že to moje sestra takhle nepitvá.
Promin, ale ponekud to prehanis. Kazdy asi nebude tak „splachovaci“ jako ty. Sestra cca pul rok chodi do prace a chapu, ze kdyz ji onemocni jeden z kluku a nemuze do skolky, tak ji mamka prijede pohlidat. Ona neni odkazana jen na ni, ma tchany, jteri ji pomahaji hodne. Ale to je jejich´vec, me proste mrzi vuci mym detem, teda hlavne vuci dceri, mladsi je jeste maly, ze babicka je vice se synovci z druheho konce republiky, nez s ni, ktera zije ve stejnem meste. A dcera uz to taky vnima, za babicku malo vida, neni blba, rozhodne ji nic nepodsouvam
Tak a od koho ví jak často se vídá se synovci? neporovnávej se. Jasně, že je to blbý a nespravedlivý, ale nic s tím neuděláš. Pokud matka sestře nadržovala, tak si takovou situaci mohla čekat. Snažím se ti říct, že čím dřív to sama v sobě srovnáš tím dříve tě to přestane trápit a pak to dokáže s klidem dětem vysvětlit. štve tě to a právem, ale smiř se s tím, nic jiného neuděláš. Pokud se s vámi nechce vídat. Pokus se s ní sejít a promluvit si, že tě to trápí a pokud to máma řešit nebude tak si tím nenič život ![]()
Já si taky myslím, že je nefér, když máti víc hlídá jednomu dítěti než jinému. Ještě bych to chápala, že má bližší vztah k dětem od dcery než od syna, nebo k dětem, nebo k vnoučatům, které s ní bydlí pod jednou střechou.
Mám kámošku, která je celkem splachovací, ale její máti taky víc hlídá bráchovi, vyzvedává mu děti ze školky a tak a jí ne a vidím, jak ji to neuvěřitelně štve. A to bydlí všichni v jedné bytovce. Ona jde do školky, vyzvedne jedno vnouče a druhé tam nechá. Takže za mě jo, je to nespravedlivé a bolí to, u vlastní matky o to víc.
Nedivím se, že tě to štve, taky by mě to štvalo, mrzelo, bolelo by mě to…
@paola white Dcera nic nevi, to jsem psala z meho uhlu pohledu, ze babicka je vice s detmi sestry, ktere ziji daleko, nez s vnuckou, ktera je blizko.Jako jo, mas pravdu, ale tezko se mi s tim smiruje. Nejde tady o me, ale ze me to mrzi vuci male, ale babicku ocernovat nebudu, to je jasne. Mamka to vi, nejednou jsem ji to rekla, asi s tim nic vic delat nelze. Resila jsem to i s mou nevlastni matkou, ktera moji dcerku zboznuje a pry toho mamka bude jednou litovat, az k ni moje deti nebudou mit vztah. Kazdy vidime, jak mati uprednostnuje deti sestry, neni to jen muj dojem
To je život. Je to smutné, může nás to mrzet, ale to je asi tak všechno. Zájem se nedá vynutit a nepomůže nic. Opravdu nejvíc se mi ulevilo, když jsem se s tím smířila. Občas si povzdechnu, že je škoda, že dcera nezažívá s babičkami to co jsem zažívala já (vaření, pečení, různé ruční práce…)…ale co už, snažím se jí to nahradit sama. Babičky jsou dnes prostě jiné
Sama to nechápu, jak můžou být někdy tak lhostejné k těm maličkým, když vidí, jak je milují a těší se na ně. ![]()
@Althya chápu, že je to pro tebe těžké, ale zkus si o tom promluvit třeba s psychologem. Fakt ti asi nezbývá nic jiného než se radovat z funkční náhradní babičky a smířit se se situací. Možná, že porada s psychologem by byla fajn i kvůli tomu, že by ti poradil jak se k tomu stavět i vůči dětem. mě se nejvíc osvědčila metoda dělat jako že nic a mluvit o něčem jiném.
K psychologovi s dcerkou obcas chodime, jdeme v zari, tak to zminim. Jinak vylozene hlidaci babicku nemame…byla by to ta nevlastni, malou miluje a vzdy ji vymysli super program, ale je bohuzel vazne nemocna, takze s ni nemohu moc pocitat. O hlidani ji nikdy nezadam, ona se ozve sama, kdyz je ji po male smutno, je u nich v prumeru tak 1 vikend v mesici, nekdy vic, nekdy ani to ne. No a tchyne, ta deti nemusi, vnoucata ma rada, ale staci ji, ze k nim casto jezdime a mala ji „donuti“, aby se ji babicka venovala:-) Ale vetsinu casu i u tchanu s ni travim ja nebo manzel, tchyne nam drive po domluve obcas hlidala, ale videla jsem na ni, jaka je to pro ni obet, takze uz pres rok jsme ji o to nepozadali a pokud nepujde o neco akutniho, tak ani nepozadame. Mladsi syn je pouze s nama, tam neni co resit, ale u te starsi me to mrzi. Snazime se ji to vynahradit, ale prarodice nahradit uplne nejde, ten vztah je jiny a taky je narocne, kdyz volny cas detem musime z 99 procent jen my. Ale co uz, pro me je to motivace byt jednou uplne jinou babickou
@kdochcekam Bylo to tak, ze jsem dcerce rikala, ze dnes po skolce pojedeme navstivit starou babicku - mou babicku a jeji prababicku. A dcerka, ze chce jet za moji mamkou, ze uz u ni dlouho nebyla…tak to vzniklo. Mala je na babicku zvykla, ale proste posledni mesice se s ni vida minimalne a ja uz nemam chut se mamky doprosovat. Mamka treba bravala moji malou s sebou na ruzne kulturni akce, ktere souvisi s jeji praci, mala tam byla stredem pozornosti a moc oblibena, ale uz je to mesice, co s ni nikde nebyla, pres noc byla u mamky naposledy v breznu nebo v unoru
Mam podobnou tchyni, preferuje jen jedno vnouce, jeho sourozence hlida, ale ne uz s takovou radosti a k nam chodi prevazne na navstevu. Zere me to kvuli malemu a rikam si, jestli stejnou merou bude ocekavat, ze se o ni budeme starat ve stari…
@Althya píše:
@paola white Dcera nic nevi, to jsem psala z meho uhlu pohledu, ze babicka je vice s detmi sestry, ktere ziji daleko, nez s vnuckou, ktera je blizko.Jako jo, mas pravdu, ale tezko se mi s tim smiruje. Nejde tady o me, ale ze me to mrzi vuci male, ale babicku ocernovat nebudu, to je jasne. Mamka to vi, nejednou jsem ji to rekla, asi s tim nic vic delat nelze. Resila jsem to i s mou nevlastni matkou, ktera moji dcerku zboznuje a pry toho mamka bude jednou litovat, az k ni moje deti nebudou mit vztah. Kazdy vidime, jak mati uprednostnuje deti sestry, neni to jen muj dojem
To co popisuješ, se děje bohužel téměř v každé rodině. Já jsem prakticky sama vychovala tři děti, a nepomohla mi ani jedna babička, i když u jiných s tím problém neměly. Tak to prostě někdy je. Než bych děti násilím někomu cpala,
raději jsem si to zařídila jinak. Čas letí, děti jsou už dospělé, mám s nimi velmi pěkný vztah, což je pro mne podstatné. Babičky se ochudily samy.
@Anonymní píše:
Mam podobnou tchyni, preferuje jen jedno vnouce, jeho sourozence hlida, ale ne uz s takovou radosti a k nam chodi prevazne na navstevu. Zere me to kvuli malemu a rikam si, jestli stejnou merou bude ocekavat, ze se o ni budeme starat ve stari…
Vychovala tveho muze - neni to duvod postarat se o ni ve stari???
Kdyz pominu, jak ho vychovala, tak nikdo nemluvil o tom, ze se na ni vybodnu. Ale predpokladam, ze kdyz ted travi vetsinu casu u dcery, nebudu se o ni potom vyhradne starat ja. Mnohem radsi se postaram o svoji mamu, ktera deli vnoucatu vsem stejne. Nemuze cekat, ze kdyz na nas kasle ted, ze my na ni budeme cekat s otevrenou naruci. Tot muj nazor. Nemam problem s tim, kdyz stejne budou uvazovat moje deti.
@Althya píše:
Nechapu, co mate…dceru nestresuju, rekla jsem ji, ze banicka asi nema cas a ze se urcite ozve a ze ma ty dalsi dve…nevykladam ji, ze na synovce si cas najdeJen jsem chtela poradit, jak to ditku sdelit nejak setrne, protoze ona mi na to rekla, ze stejne chce moji mamku a ja uz pak na to nemela co rict
Tak jí jednoduše zopakuj, že babička má ted moc práce, ale že jistě přijede, jak jí to půjde, ne?
Tak zkus máme ráno zavolat, co dělá po práci a chvíli s ní jděte na procházku. A třeba časem k tvé dceři najde vztah.