Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Mam ted takovy problem, skoro petileta dcerka je smutna a pred chvilkou plakala, ze si ji moje mamka nechce brat…Nevim, jak to resit a co dcerce rict. Rekla jsem ji, ze babicka se urcite ozve a ze ma jeste dalsi dve babicky, ktere o ni maji zajem (tchyne a tatova druha zena). Mala byla naposledy s moji mamkou pred mesicem a to bylo tak, ze jsem ji den predem volala jiz znacne rozladena, ze by si taky na jedinou vnucku mohla udelat cas. Pak mati volala, ze mam ve vsem pravdu a byli jsme pak u ni sli pak na hriste. Takze stravila s dcerkou v me pritomnosti cca 3 hodiny a od te doby nic. Mamka ma vysoke diplomaticke postaveni a hodne cestuje, nicmene na synovce si cas udela. Deti me sestry hlida pomerne casto, i kdyz sestra bydli na konci republiky, mati nema v pripade potreby problem dojet a hlidat. Pred dvema tydny u ni byl synovec 4 dny, kdyz jsem mamce volala, ze bychom spolecne s detmi mohly neco podniknout, tak se uz pak neozvala…Kdyz jsem se ji zeptala, zda je takovy problem pro ni stravit s mou dcerou treba 3 hodiny behem 2 tydnu, tak rekla, ze to problem je a nema na to cas, pritom sestriny deti si bere na cele dny. Vuci male me to hrozne mrzi a nevim, jak ji to vysvetlit. Mati se doprosovat nechci, sama mi rekla, ze ma svuj zivot, atd, ale vadi mi, ze tak uprednostnuje deti sestry a na ty me v podstate kasle
Nec§hápu proč to řešíš s malým dítětem. Můj syn je podobně starý a s některými členy rodiny se vídá stejně často a rozhodně nepláče, že by mu chbyěli. Podle mě to má okoukané od tebe. je to sice nefér, ale maminka má pravdu. je to její život a ona si může dělat a hlídat koho sama chce. Ona si svoje děti vychovala a má právo si teď se svým životem naložit jak uzná za vhodné. Prostě dceři řekni, že má milující rodinu a další dvě babičky a neřeš co tvoje máma, jen jí tím stresuješ
@paola white píše:
Nec§hápu proč to řešíš s malým dítětem. Můj syn je podobně starý a s některými členy rodiny se vídá stejně často a rozhodně nepláče, že by mu chbyěli. Podle mě to má okoukané od tebe. je to sice nefér, ale maminka má pravdu. je to její život a ona si může dělat a hlídat koho sama chce. Ona si svoje děti vychovala a má právo si teď se svým životem naložit jak uzná za vhodné. Prostě dceři řekni, že má milující rodinu a další dvě babičky a neřeš co tvoje máma, jen jí tím stresuješ
Naprostý souhlas ![]()
Ještě bych přidala, že nejspíš stresujes i mámu. Třeba má strach, že ti něco slíbí a pak to bude muset kvůli práci zrušit a ví, že bys to těžce snášela. Tak se tomu brání.
Jo, mě by to bylo moc líto, že moje máma upřednostňuje děti sestry. Netušíš proč tomu tak je? Něco v tom musí být, když na jednu stranu je ochotná, na druhou stranu nevydrží ani tři hodiny s váma. Brala bych to, co psala paola, kdyby to bylo z obou stran, babička není hlídací, má svůj život, ale v tomto případě jedny vnoučata jo a druhý ne je hodně divné!
@jenika1 divné nedivné a co? Moje babička taky vždy hlídala bratrance a setsřenici a na mě kašlala, vždy jim kupovala víc apod. tak si tou křivdou budu zasírat vlastní život? Je mi fuk proč to tak je, ale nebudu to v sobě živit. Zakadatelka není na hlídání maminky nijak závislá tak proč se tím ničit?
moje máma taky nejvíc hlídá moje děti. protože sestra má hlídací tchýni co si vezme děti klidně 3× do týdne, já jsem s dětma sama a ex si je bere 1× za měsíc a kolikrát ani to ne. Takže pokud potřebuju hlídat mám jen mámu a díky bohu, že to moje sestra takhle nepitvá.
A není to i o tom, že ty máš další dvě babičky ochotné pohlídat, a sestra třeba ne? Takže tvoje mamka cítí třeba větší nutnost pomoct sestře?
Dcerce bych vysvětlila, že to, jak nás má někdo rád, nesouvisí s tím, jak často ho vidíme. Mamce bych navrhla, jestli třeba někdy nechce na cestách z hotelu využít skype a vnučku pozdravit, případně z ciziny posílat pohledy (to se dá vyřídit rychle na recepci hotelu a každé dítě skutečný pohled od pošťáka potěší).
@paola white Nemyslím si, že by 5-ti leté dítě v tomto nemělo už dost rozumu. Moje dcera má necelé 4 a také si uvědomuje, že se jí jedna babička nevěnuje. Ptá se, kdy tam půjde na spinkání, co dělá babička a pod… Děti nejsou hloupé.
@Althya Jako neuděláš s tím nic, jen se s tím můžeš smířit. Já dceři říkám pouze, že babička nemá čas a hotovo. Nechci před ní babičku očerňovat, ale ani malé nasazovat růžové brýle. Prostě až bude straší, sama si udělá úsudek.
@cverunka jistě, že to dítě chápe, ale rozhodně nebude brečet, že ho nemá babička ráda, když se s ním nevídá. Moje děti se se svým tátou vídají tak 1-2× měsíčně. Prostě když se ptají tak jim, řeknu, že tatínek je má rád a že se na ně těší, ale teď musí chodit do práce aby měl koruny. Oni to pochopí a nebrečí. Tohle v dítěti živí psychika matky
@paola white Ale zakladatelka nepsala, že dcera brečí, že jí babička nemá ráda, ale že s ní netráví čas. A to si děti moc dobře uvědomují i bez toho, aby to v nich živila matka.
Nechapu, co mate…dceru nestresuju, rekla jsem ji, ze banicka asi nema cas a ze se urcite ozve a ze ma ty dalsi dve…nevykladam ji, ze na synovce si cas najde
Jen jsem chtela poradit, jak to ditku sdelit nejak setrne, protoze ona mi na to rekla, ze stejne chce moji mamku a ja uz pak na to nemela co rict
@jenika1 píše:
Jo, mě by to bylo moc líto, že moje máma upřednostňuje děti sestry. Netušíš proč tomu tak je? Něco v tom musí být, když na jednu stranu je ochotná, na druhou stranu nevydrží ani tři hodiny s váma. Brala bych to, co psala paola, kdyby to bylo z obou stran, babička není hlídací, má svůj život, ale v tomto případě jedny vnoučata jo a druhý ne je hodně divné!
Zakladatelka v nějaké starší diskuzi píše, že máma měla vzdy radši její sestru a dopravala ji víc. Takže to tak nejspíš podává i své dceři a proto to špatně nese. Kluk je taky s různými příbuznými různě dlouho a problém s tím nemá. Když se zeptá proč tam dlouho nebyl, tak mu odpovím tak, aby mu to neublížilo.
@Althya píše:
Nechapu, co mate…dceru nestresuju, rekla jsem ji, ze banicka asi nema cas a ze se urcite ozve a ze ma ty dalsi dve…nevykladam ji, ze na synovce si cas najdeJen jsem chtela poradit, jak to ditku sdelit nejak setrne, protoze ona mi na to rekla, ze stejne chce moji mamku a ja uz pak na to nemela co rict
Tak zkus máme ráno zavolat, co dělá po práci a chvíli s ní jděte na procházku. A třeba časem k tvé dceři najde vztah.
@paola white píše:
@jenika1 divné nedivné a co? Moje babička taky vždy hlídala bratrance a setsřenici a na mě kašlala, vždy jim kupovala víc apod. tak si tou křivdou budu zasírat vlastní život? Je mi fuk proč to tak je, ale nebudu to v sobě živit. Zakadatelka není na hlídání maminky nijak závislá tak proč se tím ničit?moje máma taky nejvíc hlídá moje děti. protože sestra má hlídací tchýni co si vezme děti klidně 3× do týdne, já jsem s dětma sama a ex si je bere 1× za měsíc a kolikrát ani to ne. Takže pokud potřebuju hlídat mám jen mámu a díky bohu, že to moje sestra takhle nepitvá.
Promin, ale ponekud to prehanis. Kazdy asi nebude tak „splachovaci“ jako ty. Sestra cca pul rok chodi do prace a chapu, ze kdyz ji onemocni jeden z kluku a nemuze do skolky, tak ji mamka prijede pohlidat. Ona neni odkazana jen na ni, ma tchany, jteri ji pomahaji hodne. Ale to je jejich´vec, me proste mrzi vuci mym detem, teda hlavne vuci dceri, mladsi je jeste maly, ze babicka je vice se synovci z druheho konce republiky, nez s ni, ktera zije ve stejnem meste. A dcera uz to taky vnima, za babicku malo vida, neni blba, rozhodne ji nic nepodsouvam
Tak a od koho ví jak často se vídá se synovci? neporovnávej se. Jasně, že je to blbý a nespravedlivý, ale nic s tím neuděláš. Pokud matka sestře nadržovala, tak si takovou situaci mohla čekat. Snažím se ti říct, že čím dřív to sama v sobě srovnáš tím dříve tě to přestane trápit a pak to dokáže s klidem dětem vysvětlit. štve tě to a právem, ale smiř se s tím, nic jiného neuděláš. Pokud se s vámi nechce vídat. Pokus se s ní sejít a promluvit si, že tě to trápí a pokud to máma řešit nebude tak si tím nenič život ![]()
Já si taky myslím, že je nefér, když máti víc hlídá jednomu dítěti než jinému. Ještě bych to chápala, že má bližší vztah k dětem od dcery než od syna, nebo k dětem, nebo k vnoučatům, které s ní bydlí pod jednou střechou.
Mám kámošku, která je celkem splachovací, ale její máti taky víc hlídá bráchovi, vyzvedává mu děti ze školky a tak a jí ne a vidím, jak ji to neuvěřitelně štve. A to bydlí všichni v jedné bytovce. Ona jde do školky, vyzvedne jedno vnouče a druhé tam nechá. Takže za mě jo, je to nespravedlivé a bolí to, u vlastní matky o to víc.
Nedivím se, že tě to štve, taky by mě to štvalo, mrzelo, bolelo by mě to…