Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtela jsem se zeptat jestli ma nekdo zkusenosti s vrostlou placentou neboli s placentou accreta? dekuju
Ahoj,
rodila jsem před 2měsíci a měla vrostlou placentu. Vzhledem k problémům při porodu jsem nakonec rodila císařem a doktoři pak říkali,že to bylo dobře protože byla vrostlá placenta. Přišla jsem o dost krve a tak mi pak dávali krevní transfuze. V dalším těhotenství je prý riziko,že se to bude opakovat
me ceka cisar za 14 dni a maji podezdreni ze placenta bude vrostla.. me i pritele trochu vystrasilo, kdyz nas upozornovali, ze pri komplikacich bych mohla prijit o delohu…ze je to vzacne, ale upozornit me museli…na ztratu krve me taky upozornovali..teda takhle jsem si zaver meho tehotenstvi nepredstavovala…ale jsem u odborniku a uz jsem hospitalizovana na rizikovem tehotenstvi.. takze hlavne myslet pozitivne
Určitě se neboj - zvlášť když se to ví s předstihem tak se na to doktoři určitě připraví. U mne se to nevědělo a císař se dělal akutně až potom co se mi nepodařilo malého porodit přirozeně a taky se to zvládlo.. . takže se nestresuj vše bude urřitě OK
evulliee a jak u tebe přišli na to, že máš vrostlou placentu? Měla jsem ji u druhého těhotenství a zjistilo se to až po porodu, stoprocentně pak potvrzeno magnetickou rezonancí. Když jsem si pak o tom zjišťovala informace, všude jsem se akorát dozvěděla, že ultrazvukem to nejde stoprocentně zjistit, pouze magnetickou rezonancí.
livlin- ja mam jeste k tomu placenta praevia centralis… takze mi placenta uplne zakryva porodni cesty.. a u toho hrdla ji vlastne drzi jen deloha a je to tak tenke, ze je tam vyssi pravdepodobnost vrostle placenty.. ale rikali ze to neni na 100% ..v co taky doufam ja i doktori..a jaky si mela porod?
Tak snad se ti nepotvrdí vrostlá placenta. Já měla porod spontánní, akorát pak zjistili, že placenta není asi celá, potvrzeno hned ultrazvukem na porodním sále, a že znovu to zkontrolují druhý nebo třetí den po porodu. Tak jsem pak šla na revizi, při které to nebyli schopni vše vyčistit, protože jsem začala hodně krvácet a hrozilo odebrání dělohy. Tak mi pak řekli, že časem se odloučí. Pak jsem šla na magnetickou rezonanci a byla potvrzena vrostlá placenta a ještě něco. Po dvou měsících jsem ale bohužel začala mít silné bolesti a hodně silné krvácení, takže znovu revize a znovu podepsání, že mi kdyžtak seberou kde co, jen abych jim tak nezůstala ležet. Povedlo se zdárně (pak jsem dostala ještě dvě krve a jednu plazmu, protože ztráty byly velké). Pak jsem znovu šla na magnetickou rezonanci, která potvrdila konečně vyčištění.
livlin tak to si z toho mele docela drama…u me rozhodli o cisari uz asi v pulce tehotenstvi, takze jsou na me prichystani jak s krvi tak s celym lekarskym tymem…kazdy den me tu peclive chodi pan doktor kontrolovat a uklidnovat… takze ja uz se jen tesim na mimco
Přeji evulliee, ať to vše dobře dopadne a můžeš se jen radovat ze zdravého miminka. Je dobře, že počítají se vším, tak si komplikace nepřipouštěj.
Ještě jsem se chtěla zeptat llucy, i když nevím, zda sem ještě zavítáš, „řešili“ nějak doktoři, že jsi měla u prvního těhotenství vrostlou placentu? Myslím tím, jestli to pak nějak řešili u dalšího těhotenství, tedy hlavně při porodu?
Ahoj holky, obnovuji diskuzi… Jak jste dopadly s porodem - jak probíhal? Kde jste rodily? Ev. je tu někdo další, kdo měl nebo má vrostlou placentu? Děkuji Ivettt
Ahoj ivettt78. Niceho se neboj a vse dobre dopadne. Ja rodila u apolinare a nemuzu si stezovat. Vsichni byli super i na sestinedeli( nechapu spatne recenze na tuhle porodnici… to museji psat opravdu hrozne princezny nafrneny
) hrozilo mi odstaneni delohy, ale vse dobre dopadlo a dokonce jsem nemusela dostat ani krev ikdyz jsem ji dost nechala na sale… mam krasneho zdraveho kluka ikdyz sel o mesic kvuli placente driv. A co vic… ted uz mam i druhe dite (holcicku 4 mecice). Dost jsem se bala ze budu mit to same peklo i v druhem tehu ale vubec ne. Uplne pohodove tehotenstvi a dokonce jsem mela rodit prirozene ale male se nechtelo ven a musela teda cisarem. Preju at ti to dobre dopadne ![]()
@evulliee Ahoj, moc děkuji za reakci. Hezky se to čte
a gratuluji k holčičce, je to ještě čerstvé… U mne je trochu problém, že já už taky jedno dítko mám, ale malá musela císařem pro konec pánevní, takže se Dr. nelíbí, že placenta stále překrývá jizvu a hrozí to vrůstání
. Prý uvidíme do 30 tt, pak by se to už muselo plánovat. Snad se stane zázrak a vytáhne se - neprorostla do jizvy! Já budu rodit zase v Motole, taky jsem tam byla spokojená, i když na šestinedělí holky docela nadávají. Já jak jsem rodila předčasně, tak jsme byly jen na JIP a pak na intermediálu, takže jsme se na šestinedělí vůbec nedostaly. Apolinář je dobrá porodnice, já ji měla v záloze jako druhou, ale kvůli dojezdu jsme se nakonec rozhodli pro Motol. ![]()
Ahojte baby,
Ja mam placentu increta,uz je prirastena o svalovinu maternice. Sme v 21 tyzdni a porid cisarsky a delohu vyberu, dost sa bojim
Ahoj, obnovují diskuzi
Dne 23.4. jse mi narodila Dcera, porod byl šílený napřed měla malá hipoxii tak pichli vodu zda není skalena nebila, pak přešli kontrakce během tlačení takže, pichly oxitocin, po porodu nešla placenta ven takže, po 45 minutách snažení se jí dostat ven, mě vzali na sál prs byla velká ztráta krve, kontrolní UTZ po porodu byl provedete 3krát stím že placentu vybrali celou i když, po kouskách, zjištění podle Primáře myomi, po 6 neděli pauza s krvacenim
4 dny pak přišlo norlamni slabé krvácení jenže to se mi nezdálo že bych krvácela tak, jsem šla na pohotovost protože moje Dr.byla nemocná a okamžitě mě převáželi do jiné nemocnice že mají podezření na vzrostlou placentu potvrzeno Magnetickou rezonanci, vzhledem k tomu že malý už jsou 2 měsíce tak, asi vzrostla moc nebo nevím, čeká odebrání dělohy a vejcovodů je možné že to jako primář na tom UTZ neviděl? A na jiném pracovišti to viděli hned