Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Holky,
chtěla jsem se Vás zeptat, jestli se u Vás nějak projevovalo to, že se porod blíží? Nemyslím tím v den porodu, ale třeba pár týdnů nebo dní před porodem. Pociťovaly jste nějaké změny? Např. častější tvrdnutí břicha, větší pohyblivost miminka apod.?
![]()
Já posledních pár týdnů měla neustálý pocit přejedení, protože jsem měla žaludek namáčklý někam mezi plíce a pak jsem taky cítila radostné vzrušení, že už se konečně zbavím toho panděra. Ale co se týče nějakých somatických příznaků, že by se to jako blížilo, tak ne. Jedině snad opravdu silné pohyby prcka, který se snažil vyskočit svépomocí břišní stěnou, ale často píšou holky spíš snížené pohyby, z nedostatku místa.
Nic. Az do prasknuti vody. Nemela jsem poslicky, bricho tvrdlo cca od 32.tt porad stejne a malo. Prcek se taky hybal stejne…
Vubec nic az do dne porodu. A ani v ten den jsem nic necitila. Museli mi ho vyvolavat. Zato porod samotny, ten jsem citila az moc. ![]()
Mne odchazela hlenova zatka, coz vypadalo trosku jako slaba menstruace, protoze to bylo trochu krvave. Zacalo to asi tyden pred porodem a trvalo to par dni, takze jsem nosila vlozky. To byla vyhoda, protoze mi pak jednou vecer, jak jsem si lehla, praskla plodova voda, a ta vlozka to zachytila. Dominik pak byl na svete druhy den rano.
Jo a zapomnela jsem na kontrakce, ovsem ja si myslela, ze to jsou jenom poslicky, protoze to ani moc nebolelo. Zacaly den pred tim, nez mi praskla plodova voda.
holky, já jsem 36tt a nevím ani co jsou poslíčci, nebo tvrdnutí břicha, ještě jsem to nepocítila.. nebo je možné, že jsem to pocítila a že o tom ani nevím ?
pořád někde čtu, jak tvrdne břicho, tělo že se připravuje na porod, a mě nic ..
PavlinkaM píše:
holky, já jsem 36tt a nevím ani co jsou poslíčci, nebo tvrdnutí břicha, ještě jsem to nepocítila.. nebo je možné, že jsem to pocítila a že o tom ani nevím ?pořád někde čtu, jak tvrdne břicho, tělo že se připravuje na porod, a mě nic ..
To bys poznala
Já také poslíčky neměla a břicho netvrdlo. A porod v pohodě, za hubičku ![]()
Mě tvrdlo břicho občas po nějaké zátěži asi od 20. týdne, ale taky málo, prostě když jsem šla třeba na bezky nebo na dlouho z kopce. Nevím jestli to je příprava na porod, v tom posledním měsíci jsem už tak nechodila a tvrdlo mě min. V den porodu třeba vůbec, šlo mě to všechno do zad, vůbec jsem nepoznala že rodim, jenom mě bolelo v zádech a břicho vůbec. Pak mě manžel donutil jet do porodnice a za 3 hodky jsem měla odrozeny, a stahy do břicha jsem měla asi posledních 20 minut.
Já neměla vůbec žádný příznaky - nakonec vyvolávali 41+6, ale dokud neprdli vodu, tak jsem stejně žádný neměla, pak už to začalo bolet
ale jak už někdo psal, posledních pár týdnů se mi malá snažila vyskočit ven, břicho se mi vždycky úplně vyboulilo na jednu stranu…ale nebolelo to, spíš jsem cítila, jak se mi tam tlačí, zvednu triko a břicho koukalo doprava…
Jo a hlenová zátka odcházela už celkem dlouho před porodem - u mě teda celkem bez krve…
PavlinkaM píše:
holky, já jsem 36tt a nevím ani co jsou poslíčci, nebo tvrdnutí břicha, ještě jsem to nepocítila.. nebo je možné, že jsem to pocítila a že o tom ani nevím ?pořád někde čtu, jak tvrdne břicho, tělo že se připravuje na porod, a mě nic ..
Poslicci jsou takove slabe kontrakce. Pocitis to jako menstruacni bolest. Zatim co kontrakce zesiluji a jsou pravidelne, tak poslicci casem odezni. Mely by odeznit po teple koupeli. ![]()
Ja ty kontrakce citila pres den jako slabou menstruacni bolest a v noci prestaly uplne, zacaly trochu vic zase druhy den rano. Proto jsem si myslela, ze jsou to poslicci, ale byly to uz kontrakce.