Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, máte někdo zkušenost s placentou v porodních cestách? Jak probíhalo těhotenství? Rodily jste dřív? A pokud ne, na kdy vám naplánovali císař? Jsem podruhé těhotná a mám právě placentu v porodních cestách. Doktor nás dost vystrašil, že je vysoké riziko předčasného porodu nebo odloučení placenty. Aktuálně jsem 23tt. Moc děkuji za všechny reakce a zkušenosti.
Mě doktor na screeningu oznámil že mám nízce položenou placentu, tzv v cestách porodních (12tt)
Zakázal mi pohlavní styk a řekl že pokud se nezvedne tak se potom provádí císař.
Při kontrole o měsíc později už placenta byla vidět na ultrazvuku, takže se mi pravděpodobně pomalu zvedá a doktorka chválila že už je to lepší (16tt)
Měla by se aktivně zvedat na začátku a během třetího trimestru.
Ale o předčasném porodu ani o odloučení mi nic neřekl ![]()
@zuzanx to je zajímavý…ja jsem 22tt placentu mám taky zatim v porodních cestach vzadu ale doktorka říkala že v tomto týdnu to ještě vubec nic neznamena takže at se s tím zatím nezabývám..taky tedy bychom neměli sexovat (ale sexujeme jemně:-) a jinak o žádnem specialnim režimu nemluvila…
Zkušenost nemám, ale známá to tak měla, myslím že od 36+n+co byla v nemocnici pro jistotu, a asi týden nato jí udělali císař.
@axelina Já radši vůbec
bojím se.. a taky jsem si to dávala za vinu že za to může třeba sex
uvidíme jaké to bude teď na kontrole
ale fakt nemám odvahu se zeptat doktorky jestli už můžeme
na to se moc stydím ![]()
Tak to je divný holky, mě právě moje doktorka dneska odeslala do rizikové poradny do porodnice, že je to placenta příliš riziková a ona nemá vybavení na pořádné vyšetření průtoků atd. Navíc mi zakázala uplně všechno, včetně procházek, jen odpočívat a dopovat se hořčíkem. Tak nevím. Sex samozřejmě ne a já to teda nehodlám riskovat ani za nic.
Ahoj holky, jsem teď v 18 tt, ale od počátku (11tt)mi Mudr. zjistil uložení placenty v porodních cestách, doporučil mi vyloučit jakoukoliv námahu, cvičení a hlavně sex (kvůli možnému krvácení).v 17tt na kontrole byla placenta už 1 cm od porodních cest (růstem dělohy se jakoby přesouvá), optimální prý budou 2 cm, takže jeho doporučení trvá. Říkal, že je ještě brzo a že se určitě „přesune“, takže císaře neřeším, ale doporučení dodržuji.
Tak já jsem 23 tt a placenta už se posunula je cca 2cm od okraje. doporučení jsem nedodržovala - neměla jsem ale žádné problemy, bolesti ani krvácení čili nebyl duvod se stresovat myslim
Tak se hlásím že na kontrole 19tt už placenta nahoře a v pořádku ![]()
@zuzanx píše:
Tak to je divný holky, mě právě moje doktorka dneska odeslala do rizikové poradny do porodnice, že je to placenta příliš riziková a ona nemá vybavení na pořádné vyšetření průtoků atd. Navíc mi zakázala uplně všechno, včetně procházek, jen odpočívat a dopovat se hořčíkem. Tak nevím. Sex samozřejmě ne a já to teda nehodlám riskovat ani za nic.
Když jsem byla hospitalizovaná na rizikovém, byly tam i maminky právě díky nízko položené placentě. Určitě bych to nepodceňovala, kdyby ti navrhli hospitalizaci, radši bych šla…chce to být co nejvíc v klidu a dávat na sebe pozor.
džím palce ![]()