Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
Včera jsme objevili první pupínek, dneska dneska už jich bylo víc, tak jsme šli k doktorce a máme potvrzené neštovice. 26. máme jet na návštěvu ke tchánovi. Když tam budeme my, tak tam žádné děti nebudou, ale často hlídají svou vnučku, můžeme na tu návštěvu jet a neohrozit tak tu druhou holčičku? já si totiž myslim, že to přece nemůže chytit ze společných hraček, koberce nebo tak, ale ptám se pro jistotu
A jsou nějaké nové metody léčení? Procházela jsem tady staré diskuze a pak jsem našla nějaký článek na internetu, že se zase spíš nedoporučuje mazat a nechat ty pupínky volně dýchat… Doktorka nám řekla, že se nesmí týden koupat, ale mě v tu chvíli nedošlo, že malá bude mít za dva dny mastnou hlavu, stane se něco když jí vykoupu? ![]()
Ahojky, a u tchána už všichni dospělí neštovice měli? Jinak přeci můžeš nakazit i je ![]()
@majki.r ti už měli. Právě, že ještě navrhli, že by oni naopak přijeli k nám, ale kdo by uklízel a vařil
![]()
@Tečička je to nemoc a ještě k tomu dost infekční a určitě bych na návštěvu nejela, případně později.
A stane se něco s vlasy, když si je umyje o pár dní později. Já teda nevím, ale mým dětem se vlasy nemastí a vydrží krásné klidně i 14 dní ![]()
Nevím, jak staré máš dítě, ale ano, přenos neštovic z hraček možný je, musely by se po vašem odjezdu všechny řádně umýt. Vykoupáním a mytím hlavy hrozí stržení pupínků a jizvičky (a možná i infekce). Já jsem děti mazala tekutým pudrem, dle nového se prý nemá mazat ničím - ale mé děti by se nejspíš udrbaly.
Úplně bych vypustila nějaké myšlenky na návštěvy..Jelikož je to nakažlivé onemocnění a jelikož jsou i možnosti se nakazit, ikdyž už někdo neštovice měl.. A taky z toho důvodu, že každé dítě reaguje jinak, moje bylo docela zchvácené a mělo teploty…Dítě by mělo mít klidový režim
Jinak u neštovic může být průběh lehký, ale taky nemusí. Můžou být teploty až horečky, bolest hlavy. K dítěti bych se chovala jako k nemocnému, s angínou nebo chřipkou byste taky na návštěvu nejeli ![]()
@tezi píše:
@Tečička je to nemoc a ještě k tomu dost infekční a určitě bych na návštěvu nejela, případně později.
A stane se něco s vlasy, když si je umyje o pár dní později. Já teda nevím, ale mým dětem se vlasy nemastí a vydrží krásné klidně i 14 dní
Pokud to bude nutné, samozřejmě budeme doma
malou tak po třech dnech od mytí začne svědit hlava a pak se jí rychle zmastí. Ona je strašně hyperaktivní a hodně se potí…
Já nad tím asi tak přemýšlím, protože malá (čerstvě tři roky) nemá vůbec teplotu, není nijak unavená ani mrzutá, prostě má jen pupínky ![]()
@Tečička i tak bych s mytím vlasů počkala, protože neštovice se dělají ve vlasech a měla bych z mytí šamponem strach ![]()
@tezi no to já mám právě dilema, protože když jí ta hlava bude svědit, tak si rozdrbe i ty pupínky…
@Tečička píše:
Já nad tím asi tak přemýšlím, protože malá (čerstvě tři roky) nemá vůbec teplotu, není nijak unavená ani mrzutá, prostě má jen pupínky
Ono všechno ještě klidně může přijít. Malí měli neštovice před 3 roky. Dcera necelé 4 roky se osypala taky těsně před Vánoci a průběh měla celkem v pohodě, i když byla unavenější. Syn je dostal po 14 dnech (tenkrát měl asi 21 měsíců) a první 2-3 dny v pohodě a potom se hodně osypal, byl hodně unavený a spavý, měl teplotu a vyloženě byl nemocný ![]()
@tezi píše:
Ono všechno ještě klidně může přijít. Malí měli neštovice před 3 roky. Dcera necelé 4 roky se osypala taky těsně před Vánoci a průběh měla celkem v pohodě, i když byla unavenější. Syn je dostal po 14 dnech (tenkrát měl asi 21 měsíců) a první 2-3 dny v pohodě a potom se hodně osypal, byl hodně unavený a spavý, měl teplotu a vyloženě byl nemocný
V tom případě bych nepřemýšlela, že bychom někam jeli nebo, že by někdo jel k nám… To je jasné ![]()
U nás se neštovice taky rozjížděly pomalu, 2-3 dny pohoda, pár pupínků. A pak celej osypaný a horečky.
Určitě by dítě s neštovicema nemělo chodit na studený vzduch, hrozí komplikace. U starších lidí, kteří už prodělali neštovice, hrozí při kontaktu s virem pásový opar. Asi bych se na návštěvy alespoň na týden vykašlala.
@Tečička nestovice jsou infekcni i pres veci. Kdo prodelal nestovice, muze se mu pri dalsim styku s infekci rozjet pasdovy opar, takze muze mit infekce dopad na ty, kteri uz je meli. Nestovice jsou velja zatez na imunitu, zatezovanim ditete v jejich prubehu je koledovani si o zdravotni potize. Vylecit a dodrzovat klidovy rezim.
Nikam bych nejela v zajmu vsech zucasdtnenych.
Hlavu umyt muzes, to o nekoupani je povera z dob, kdy se vertilo, ze se nestovice siri vodou.
Nesmi se dite ale rachat, to by se pupinky rozmocily a praskly. Namocit, lehce namydlit, oplachnout. Koupel idealne ve vane s hypermanganem, vysusi a vydesdinfikuje pupinky. Opet sup tam, supven.