Plánovaný císař - aspekty

A.1993
11.8.14 17:57

plánovaný císař - aspekty

Ahoj, vim, ze podobnych temat je tu dost, ale jsem v 21.tydnu a kvuli zdrav. problemum budu mit porod cisarem. Rodit mam v Podoli, je to me prvni dite, je mi 21 a chtela bych vedet, v jakem tydnu se cisar provadi, jak probiha po zakroku pece, zda smim lezet na brise (aby se mi stahovala deloha), zda musim mit cevkovani…proste spousta veci. Co rekonvalescence? Jaky je v Podoli pristup? Normální termin mam kolem 22.12., drivejsi operace jsem snasela velmi dobre a myslim, ze mam vyssi prah bolestivosti, navic aktivne sportuju, zatim jsem pribrala 4 kila ( z 54 kg vychozich), takze ani nevím, kolik muze byt konecna vaha a kdy budu moct po CS opet cvicit. Take co mimco, kdy ho budu moct mit u sebe…A kdyz mi bude třeba driv dobre, muzu domu odejit drive nez za 5-6dni?…preci jen…doba Vanoc a dalsi zarizovani kolem :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10248
11.8.14 18:01

Ahoj, po císaři bych nikam nespěchala, případné komplikace s infekcí a rozšklebenou jizvou za to nestojí.
Jinak cévku jsem měla a budeš mít asi taky, min. těch 10 hod po císaři budeš jen ležet, na zádech a na bříšku jsem já měla takový těžší pytlík, ať se prádě zavinuje děloha.
Já vstávala druhý den ráno do sprchy, operace den předtím v 11.
A ten den jsem ještě byla bez prcka.
Dítě jsem dostala třetí den už na furt.
Třetí den jsem mohli ležet na břiše, já se do toho nehrnula.
A to jsem byla taky myslím brzy fit.
Zatěžovat to nějak moc nemám 6 měsíců, přeci jen, velká břišní operace, 7 vrstev fiklých a i když zvenku krásně zhojeno, kdoví co by se uvnitř mohlo stát.
Ale po šestinedělí začnu něco dělat, i když jen polehoučku a určo ne na břicho nějak cíleně, spíš na celé tělo, plavání, lehčí lezení…
Přibrat můžeš na těch 12kg ještě klidně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12605
11.8.14 18:04

Ahoj, já měla plánovaného cs v epiduralní anestezii (doporučuju!!!) a cevkovani být musí (hlídá se tím nějak odchod tekutin z těla nebo tak něco). Na břiše ani nebudeš chtít ležet, protože tě bude jizva sakra bolet, takže akorát na zádech, víc se zvládnout nedá :-D po zákroku budeš 24 hodin (možná míň) na JIP a budeš pořád jen spát. Miminka mi přinesli ukázat večer pár hodin po zákroku, pomazlily jsme se a pak se viděly až druhý den, kdy mi je sestry začaly nosit na přikládání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
11.8.14 18:05

Ahoj, můžu ti napsat vlastní zkušenost před 5 lety. Měla jsem tedy neplánovaně akutní císař pro nepostupující porod. Šla jsem do spinálky, což bylo skvělé, všechno jsem slyšela, dítě mi hned ukázali jako první, rovnou kůži na kůži, pak ho odnesli vedle zvážit, umýt a udělat testy, tam celou dobu čekal manžel, tomu ho hned dali do náruče a vyfotili je, takže za mě skvělý přístup. Pak ho vrátili ke mě a celou dobu, než se odloučila placenta a mohli mě zašít, ležel na mě a zkoušel se přisát, takže super, laktace se pak rozjela bez problémů. Pak jsem upadla do limbu a byla na jipce, tam děti nosí každé 3 hodiny na přisátí. Ráno jsem se už bez problémů postavila a došla do koupelny (císař byl v poledne předchozího dne), potom mě převezli na pokoj, kde jsem mohla mít dítko u sebe, je jen na tobě, jestli jen přes den nebo i na noc, sestry byly velmi vstřícné. Bolesti jsem moc neměla, cítila jsem se ok. Kamarádka tam rodila rok po mě plánovanou sekcí, taky vše ok, myslím, že rodila 37. nebo 38. týden, ale už nevím. Domů šla 6. den, to taky závisí i na dítku, jestli se nerozjede novorozenecká žloutenka, my byli ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1857
11.8.14 18:08

No, ja mela planovane sc 2×, ne teda v Podoli, ale v HK. Poprve jsem mela celkovou narkozu a podruhe castecnou. No, drive se sekce delala tak o 14 dnu driv jak termin, ale dnes uz hlidaji rodicku a nechaji az do terminu, kdyz se mimcu dari. Me dokonce nechali chvili s 2. prenaset. Jinak ja jsem spatne snasela celkovou narkozu, ta castecna byla pro me lepsi, take ta rekonvalescence byla rachlejsi. Musi se hlavne hodne hybat a chdit, pak je rekonvalescence rychlejsi. Ja mela rezy vzdy rano, do odpoledne jsem byla na JIPU a pak me prevezli na sestinedeli. 2. den uz se me ptali, jestli chci k sobe prcka, ja chtela, ale kdybyste nechtela, dali by vam ho az 3. den. Domu me pustili v nedeli a rez byl v utery, zalezi na tom, jestli prcek pribyva a jak kojite. Rez je rez, boli to, ale da se to prekonat. Po 14 dnech uz vetsinou nevite, ze jste rodila. Akorat teda vetsinou se deti spatne po sc rozkojuji, nam to nevyslo ani jednou, jsme opet na lahvicce. Cvicit se doporucuje az cca za 4 mesice, nejdrive sikme, pak pomalinku prime brisaky, ale na gynde mi rikal, ze mam poslouchat sve telo a pomalinku neco pridavat. Taky je dulezite od 10. dne jizvu rok masirovat, ona zmekne a nezdeformuje se.
Snad to pomuze :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
A.1993
11.8.14 18:19

Super info…taky mam strach, ze budou sit blbe (jako jedne zname pred cca 10 lety v Pardubicích), kdy se ji rozestoupily brisni svaly a ma hrozne povolene bricho :(…preci jen, mozna jsem jajinek, ale rada bych opet to ploche…jsem zvykla na sobe pracovat, takze tam uz asi zalezi na tom, zda to udělají „precizne“ :-D…mam sileny strach z celeho zakroku…nevim, co je horsi…radeji bych otevrela nejaka vratka, aby mimco vyslo ven samo :-D

• Citovat
  • Upravit
10248
11.8.14 18:21

@A.1993 neboj, bude to dobré, já se bála jak to bude vypadat po dvojčatech, a jako jo nemám ještě svý břicho, ale když zatnu, tak se už něco děje, narozdíl od pní p porodu kdy člověk zatnul, teda vydal ten povel, a ono nic :mrgreen: hlavně nečekej zázraky, třeba přijdou, ale nač být zbytečně zklamaná :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
11.8.14 19:01

Ja jsem rodila planovanym cisarem v Podoli pred 18 mesici. Ted je tam jiny primar, tak jsou tam nektere veci trochu jinak. Ale…cisar se tam v tu dobu delal presne 39+0, vsem. Teda pokud samozrejmne nebyla nutnost driv. Na sale byli vsichni uzasni, mela jsem spinal a nelituju. Anesteziolozka byla uzasna, porad jsme si povidali az byl maly venku, ani nevim jak. Po zakroku jsem lezela 24 hod. na JIP. Maleho mi nosili co 3 hodiny na prisati, i druhy den. Jak psaly holky, cevkovani mit musis, kontroluji tak pravidelne kolik tekutin odteka. Ale mne treba cevkovani nevadilo. Ja taky snasela vsechny operace v pohode a nebylo to jinak ani u cisare. Nejhorsi byl ten druhy den, to faaaaakt boli hodne. Ale 3.den uz byl uplne v pohode. Domu me pustili 5.den a to za mnou byla rehabilitacni a ukazala mi par cviku na doma vc. lehani si na bricho. Takze jsem na bricho zacala lehat az od toho 5.dne. Jinak jen lehke cviky jako dychani do bricha, krouceni kotniku apod. Taky jsem sportovala a mela ploche bricho, ale do dneska bohuzel vypadam jak v 5.mesici :( Ale samozrejmne to je jen a jen moje chyba, ze nic nedelam a hodne papkam :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
11.8.14 19:49

Měla jsem plánovaný císař (dcerka byla KP) v HK nakonec v celkové narkoze…jen chci napsat k té rekonvalescenci, že je to hodně individuální…já o jizvě věděla ještě v 4-5.měsíci…a věř mi, že ležení na břichu tě nějakou dobu fakt lákat nebude ;) :mrgreen: :hug: :hug: přeju poklidný porod a doporučuju k přečtení knížku od Laury Gutmann Mateřství aneb setkání ženy s vlastním stínem :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
11.8.14 19:53

Jak už bylo napsáno, všude to bude asi víceméně stejné já jsem si mohla vybrat datum plánované sekce od 39+0 měla jsem štěstí, že jsem byla první a měli volný operační plán :-D před 39 týdnem se to dnes už nedělá, pokud by jsi se nerozrodila dříve. Nastupovala jsem den před císařem, porod byl druhý den dopoledne. Malého mi hned ukázali, mohla jsem ho popusinkovat. Než mě došili byl u něho tatínek a fotil vážení atd. Já jsem pak byla odvezena na pokoj a malý šel na dvě hodky do inkubátoru. Potom byl u mě i s přítelem, ale když šel domů malého si vzali zpět na novorozenecké a starali se o něj. Druhý den jsem vstávala bolelo to, ale vydržet se to dá. Malého jsem chtěla v den vstávání, takže jsem bez něj byla vlastně jen tu jednu noc. Cvičit jsem necvičila vůbec a břicho mám ploché stejně jako před porodem :-P měli jsme uplakánka takže jsem vlastně cvičila i tak :-D jinak je mi 21 tak věřím, že mi k tomu trochu přispěla i příroda :-) kojila jsem 7 měsíců a rozkojila se hned. Přeju bezproblémový porod a zdravé miminko :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí